Fjordlandet – stedet hvor sagaerne begynder

Følg i vikingernes fodspor i Fjordlandets historiske købstæder og i den enestående, varierede natur, hvor skjoldungekongerne for mange år siden boede og levede. Når de altså ikke begav sig ud i verden på vikingetogt fra Roskilde Fjord. Fjordlandet er Danmarks historie, fællesskaber, fjordliv og græs på knæerne. Kom langt væk fra hverdagen – kun et vikingekast fra hovedstaden.

Kom tæt på historien

Lejre Museum er det perfekte sted at begynde, når jagten på svundne tiders storhed er sat ind. Her kan du opleve nogle af Danmarks bedst bevarede oldtidsfund fra vikingetiden, bl.a. en skibssætning og fem store kongehaller. Når de historiske fakta er på plads, finder du Sagnlandet Lejre blot to km fra museet. Her bliver historien i sandhed vakt til live, når du tager en rejse tilbage i tiden i den rekonstruerede vikingelandsby. Smag på maden, kæmp som en viking, og bliv en del af vikingernes daglige liv. Læs mere her.

Vikingernes “Royal Arena” – Danmarks største kongehal

Sidste sommer bød Sagnlandet Lejre velkommen til et helt nyt vikingeområde. Oplev den nye kongehal, der er en genskabt udgave af den største bygning fra vikingetiden fundet i Danmark. Med en længde på 61 meter, en loftshøjde på lidt over 10 meter og over 600 m2 er byggeriet et vidnesbyrd på kulminationen af nordisk arkitektur og håndværk. Kongehallen er dermed et markant symbol på, at sagaerne om Lejres mægtige skjoldungekonger rummer en vigtig historisk kerne.

Kongehallen i Sagnlandet Lejre

Fra Lejre går turen til Roskilde, og her mærker man tydeligt historiens vingesus i Roskilde Domkirke, hvor mange af Danmarks regenter ligger begravet. Sagnet siger endda, at både vikingekongen Harald Blåtand og hans søn, Svend Tveskæg, er stedt til hvile lige netop her.

Efter en masse spændende kultur, kan det være på tide at komme ud og mærke naturen, som så småt er begyndt at iklæde sig de smukkeste nuancer.
I Nationalpark Skjoldungernes Land står du med fødderne solidt plantet i den muld, hvor den mægtige vikingekongeslægt, Skjoldungerne, for hundredevis af år siden havde deres daglige gang. Oplev den lokale historie i enestående, varierede landskaber ved at følge en af de mange vandreruter.
Giv dig i kast med Gudernes Stræde eller Skjoldungestierne, hvor du passerer mægtige oldtidshøje, vandmøller og herregårde. Der er mange kilometer at boltre sig på, og med app’en Nationalpark Skjoldungelandet kan du følge med på et kort og blive guidet til attraktioner, du bare ikke må gå glip af.

Tag på vandretur hele året rundt

Tag en længere vandretur på Skjoldungestien. Ruten er i alt 40 kilometer lang, men da den går mellem tre togstationer (Roskilde-Lejre-Hvalsø), kan du planlægge turen fra en station til den næste og tage toget tilbage. Ruten går blandt andet igennem Gl. Lejre, Boserup Skov og Bidstrup Skovene. Find ruten på nationalparkens hjemmeside eller i appen ”Nationalpark Skjoldungelandet”.

Til vands i Fjordlandet

Uanset hvor du bevæger dig hen, er der stor sandsynlighed for, at du kan se vand, så hvorfor ikke tage et smut til vands? Området er perfekt til både vilde vandhunde i kajak og på paddleboards til rolige sejlture i kano for hele familien. Ture på fjorden er virkelig en af de bedste måder at opleve Fjordlandets smukke natur på og det behøver ikke være besværligt for ved Gershøj og Møllekrogen kan man med blot en 20-krone låse en nationalpark-kano op og sejle en tur på fjorden. Så bliver det vist ikke meget nemmere.

Hvis du er på udkig efter en frisk badetur, så er der også masser af muligheder. I Fjordlandet kan du nemlig tage en dukkert i en af Danmarks reneste skovsøer, Avnsø eller hoppe en tur i Himmelsøen tæt ved Roskilde med den 140 meter lange flydebro. Er du mere til strandlivet, så slå et smut forbi Vester Strand ved Jægerspris med det lave vand og lange badebro eller Kulhuse Strand som ligger på Hornsherreds allernordligste spids, der hvor Roskilde Fjord møder Isefjord og ender i Kattegat.

Er du mere til afslapning og lækker mad, så kan Roskilde Fjord også nydes fra skibsdækket på stemningsfulde M/S Sagafjord. Båden er oprindelig en norsk passagerfærge fra 1950´erne, men som nu danner rammer for en helhedsoplevelse for alle sanser på fjorden.

Kan du ikke få nok af vikingehistorien og vand, så tag forbi Vikingeskibsmuseet i Roskilde, hvor fem originale vikingeskibe er udstillet, og hvor det er muligt at sejle på fjorden i kopier af skibene.

Historiske herregårde og moderne kollektiver

Det er naturligvis ikke kun vikingehistorien, der kommer til live i Fjordlandet, men også de mange herregårde i området. Et af dem er Selsø Slot – den glemte herregård. Den kan dateres tilbage til middelalderen, men blev i 1829 forladt til forfald, da dens sidste ejer døde. I 1972 blev herregården forpagtet af et ægtepar, som restaurerede den, så den i dag står som en gylden tidslomme. Har du en lille ornitolog gemt i maven, må du ikke snyde dig selv for en tur i naturreservatet ved slottet. Ved Selsø Sø kan du opleve det 500 hektar store fuglereservat Møllekrogen, hvor fuglelivet er ualmindeligt varieret og rigt. En oplevelse for både store og små.

Det 800 år gamle gods, Svanholm, er ligeledes et besøg værd. Siden 1978 har Svanholm fungeret som storkollektiv og huser i dag 90 voksne og 60 børn, som arbejder for en bæredygtig og social levevej. Som besøgende kan du lære mere om deres måde at leve på med fællesøkonomi og -køkken, økologi og bæredygtighed. Besøg deres økologiske landbrug, køb frugt og grønt med hjem, og slap af i den hyggelige cafébutik.

Smag på Fjordlandet

Hvor end du kører hen, finder du lækre gårdbutikker, og områdets gårde er netop kendte for at levere varer til nogle af Københavns bedste restauranter. Læg vejen forbi den idylliske by Herslev, som i disse år er ved at udvikle sig til et sandt gastronomisk epicenter. Her finder du Herslev Bryghus med de eftertragtede naturøl. Du kan også besøge den nyåbnet chokoladefabrik, som chokoladeverdensmesteren Mikkel Friis-Holm står bag. Følg råvarerne fra jord til bord, og nyd resultaterne i deres spisehus eller deltag i deres succesevents øl-yoga, pop-up middage, den årlige oktoberfest  eller ølsmagning. Velbekomme.

Trænger du til at blive kølet lidt ned, så tag et smut til Hansens Ismejeri ved Jægerspris og prøv deres iscafe. Her kan du få alle dine isdrømme opfyldt – om det gælder ispinde dyppet i lun chokolade, frisklavet isbøffer eller softice med frisk iscreme pyntet med hjemmelavet karamel- eller chokoladesauce – så er der vist noget for alle aldre.

Kampagnen er støttet af:

Bliv inspireret

H.A. Brendekilde, Jyllinge, måske 1926

I kunstnernes fodspor – langs Roskilde Fjord

I denne guide kan du gå i fodsporene på nogle af de kendte, danske kunstnere, som har boet i Fjordlandet
Sommerferie i naturen i Fjordlandet (1)

Aktiv sommerferie

Udeliv & sommer i Fjordlandet. Fjordlandet byder på masser af aktive oplevelser til sommerferien i Danmark. I denne guide finder I inspiration til aktive udendørs oplevelser omkring Lejre, Roskilde og Frederikssund
Svanholm Storkollektiv-økologisk landbrug-gårdbutik og café-rundvisning-overnatning trætelte shelter-Fjordstien cykel-Frederikssund-Hornsherred-Fjordlandet

Sarah in the Green – Fjordstien på cykel

Fjordstien på cykel – fra Svanholm til Jægerspris Slot - samarbejde med Sarah Green og VisitFjordlandet
  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×