Vikingernes ‘Royal Arena’– Kongehallen

I istidsbakkerne i Sagnlandet Lejre står et gigantisk bygningsværk som et omvendt vikingeskib. Det er en kongehal - en rekonstruktion af den største kongehal fra vikingetiden, der er fundet i Danmark. Vikingernes ”Royal Arena”. Her kan du opleve vikingernes hverdag og Kongeriget Danmarks begyndelse på din egen krop.

Sagnene fortæller, at netop i Lejre regerede de første danske konger; Vikingekongerne Skjoldungerne. Og man kan ikke undgå at blive imponeret og overvældet, når man står i den enorme Kongehal og forestiller sig Kongen med sine krigere omkring det åbne ildsted midt i hallen. Eller forestiller sig, hvordan sagnhelten Beowulf kæmpede mod uhyret Grendel for at forsvare Kong Roars kongehal.

 

Fra dette højsæde kunne de tidligste konger modtage gæster fra nær og fjern. Bemærk, at det er et to-personers sæde, så der var plads til både husets herre og frue.

Resterne af den originale Kongehal og fire mindre haller, blev udgravet ca. tre kilometer fra Sagnlandet Lejre, i landsbyen Gl. Lejre, som bevis på, at netop her lå kongesædet for de tidligste danske konger. I Gl. Lejre kan du også opleve Lejre Museum, der giver dig historien om  Kongeriget Danmarks begyndelse gennem nogle af Danmarks bedst bevarede oldtidsfund fra vikingetiden. I området er også resterne af en af Danmarks største skibssætninger.

Kongehallen er mere end 10 meter høj og måler 60 meter fra gavl til gavl. Den er bygget af over 1.000 tons egetømmer og udsmykket på smukkeste vis med figurer fra den nordiske mytologi; Odin og Tor, Odins ravne og ulve, slanger der snor sig og stolte ørne.

Hallen er et fantastisk eksempel på nordisk arkitektur og en imponerende håndværksmæssig bedrift – både dengang og nu.

I filmen nedenfor kan du se se, hvordan døren til salsrummet i Kongehallen rejses.

Den genskabte kongehal er en del af et helt vikingemiljø i Sagnlandet Lejre. Med kongehallen i midten, er området fyldt med spændende aktiviteter og oplevelser for hele familien, hvor man se folk gå klædt som i vikingetiden, man kan smage vikingernes mad, se deres håndværk og selv prøve at kæmpe som en viking. Her får man vikingetiden helt ind under huden.

Sagnlandet Lejre er et stemningsfuldt og spændende udflugtsmål for både voksne og børn. Her kan du opleve Danmarks historie fra stenalder, jernalder og vikingetid til 1800-tallet landbosamfund. Du kan besøge de arbejdende værksteder og se de gamle husdyrracer, og du kan grutte mel, ro i stenalderkano og meget mere. Det hele i 43 hektar enestående natur med bakker, skove, søer og enge.

 

Fakta – Beowulf
Beowulf er hovedpersonen i Beowulfkvadet, et angelsaksisk heltekvad. Det er et af angelsaksisk litteraturs vigtigste værker, og en del af såvel amerikanske som engelske skolers litteraturkanon.

Beowulf, en svensk helt, kommer for at hjælpe danekongen Roar, hvis hal er plaget af uhyret Grendel. Beowulf dræber Grendel med sine bare næver. Senere dræber han også Grendels mor med et sværd.

I Danmark har arkæologiske udgravninger i Lejre, hjemsted for Skjoldungerne, vist, at der blev bygget en hal i midt i det 6. århundrede, hvor Beowulfkvadet finder sted. Forskere mener, at fx kong Roar og skjoldungerne i Beowulfkvadet er baseret på historiske personer fra det 6. århundredes Skandinavien.

Lejre Museum

Fund fra Lejre – Lejre Museum

Let the saga begin

I Fjordlandet står du med begge fødder lige i nogle af vikingetidens magtcentre.

Bliv inspireret

Blafferstoppesteder i Hornsherred

”Opdag Hornsherred på tomlen – en autentisk lokal opdagelsesrejse”! Du kan nu finde 10 officielle blafferstoppesteder forskellige steder rundt i Fjordlandet på Hornsherred.
Ledreborg Slot og Slotspark på Ledreborg Allé ved Lejre - barokanlæg - rundvisninger - træklatring - events - møder Lejre Kommune

En dag i Gl. Lejre

Guide: en heldagstur til Gl.Lejre og omegn
vandretur med afoot

Afoot – Rejsebloggere på vandretur blandt skjoldunger og havørne

Afoot - Rejsebloggerne Helle og Toni på vandretur på Skjoldungestien
  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×