Nationalpark Skjoldungernes Land
Snør vandrestøvlerne, fyld mad i rygsækken – og oplev Nationalpark Skjoldungernes Land! Forsvind ind i en af nationalparkens skove, tag cyklen rundt gennem det bakkede landskab eller sejl ud på fjorden i en Nationalpark-kano.
Nationalparken dækker 170 kvadratkilometer i Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner og giver masser af muligheder for gode oplevelser både på egen hånd ude i landskabet og via de mange besøgssteder.
Landskabet er varieret med små og store skove, godslandskaber, agerland og enge gennemskåret af åer og søer – og så er der den smukke fjord med dens øer og holme og et rigt fugleliv. Hele området er overstrøet med fortidsminder. Her har mennesker levet siden stenalderen – og lige siden Danmark blev til. Og det har dyrene heldigvis også, Danmarks største rovfugl, havørnen, yngler og fouragerer i nationalparkområdet, og der lever mindst tre havørnepar i nationalparken og mange flere kommer for at søge føde på fjorden.
En af de bedste måder at opleve Nationalparken på er til fods
Snør traveskoene, fyld mad og vand i rygsækken – og forsvind ind i en af nationalparkens store, dybe skove, gå på opdagelse i herregårdslandskabet eller tag turen rundt langs fjorden.
Udvalgte ruter
Skjoldungestien
Skjoldungestien er en 40 km vandrerute, der snor sig ud og ind gennem det historiske landskab og forbi en række af de vigtigste udflugtsmål i nationalparken.
Netværket af stier snirkler sig fra Roskilde over Gl. Lejre til Hvalsø. Det er en smuk gåtur gennem strandenge, skov og åbent agerland – langs åer og søer, hvor du træder i vikingernes fodspor og passerer kulturhistoriske minder som oldtidshøje, stengærder, vandmøller og herregårdslandskaber.
Fjordstien
Fjordstien er en 275 km lang vandre- og cykelsti, der går hele vejen rundt langs Roskilde Fjord.
Stien bringer dig mange steder tæt på kysten, hvor du kan se vandet og mærke brisen fra fjorden. Fra de små havne omkring fjorden kan du komme ud på vandet – og ved lejrpladser kan du overnatte midt i naturen.
De børnevenlige
Fyld tasken med madpakker, snacks og varm kakao og tag hele familien med på vandretur i nationalparken. Her har vi samlet fire turforslag, som er mellem én og otte kilometer lange og fyldt med oplevelser for både store og små.
Rørmosen
Følg Skjoldungestien fra Hørhusene gennem Rørmosen til Roskilde Golfklub og tilbage igen. Ruten er kun 1 km i alt og fuld af eventyr i vild natur.
Kongehal-vejen
Gå ruten på 1,8 km fra Lejre Museum op til Sagnlandet Lejre. Denne fine rute er en del af Allerslevruten, og her oplever du både kongehaller og fantastiske udsigter.
Trækfærgen
Gå den lille tur ad Skjoldungestien fra Svogerslev til Hesselbjerg. På vejen trækker i jer over Kornerup Å med trækfærgen.
Der er god mulighed for at vandre i Nationalpark Skjoldungernes land, da der findes mange forskellige vandreruter og stier. Både til dig, der ønsker at gå i flere dage og dig, der søger en lille rundtur, hvor også børne-ben kan være med.
Planlæg og find vej med nationalparkens app eller webkort. Disse viser dig vandreruten på et kort, men også seværdigheder og faciliteter f.eks. parkeringspladser og toiletter undervejs.
Find webkortet her og hent appen her:
Oplev Roskilde Fjord…
Lån en gratis nationalpark kano
og oplev fjorden fra vandet
Oplev fjorden fra vandet med en af Nationalparken seks kanoer. Der er tre kanoer i Møllekrogen og tre i Gershøj Havn. Med nationalpark-kanoerne kan du få en skøn oplevelse på Roskilde Fjord, uanset om du sejler mellem Møllekrogen og Gershøj, eller blot tager en lille rotur ud fra en af pladserne.
Kanoerne er lette at genkende med deres blå farve og nationalpark-logo, og de kan lånes hele sommeren helt gratis efter først-til-mølle princippet via en sms til telefonnummer som står på kanoerne.
… Eller lån en jolle fra Kattinge vig
Hvor I kan benytte Nationalparkens to egnstypiske joller til en rotur på fjorden
De to nye joller er klinkbyggede træbåde og er en del af en tradition som gennem flere tusinde år har været afgærende for de nordiske folks tilknytning til havene og har dét tilfælles med vikingeskibe, at de er klinkbyggede. Vikingeskibsmuseet i Roskilde har bygget dem.
Slusehuset ved Kattinge vig danner rammen om oplevelsen og kan lånes af alle, til korte roture på eget ansvar. Man sender en sms og får en kode retur som skal bruges til at låse jollerne op. Ved jollerne ligger redningsveste og årer. Man kan parkere ved Slusehuset. Jollerne ligger tilgængelige indtil slut oktober.
Book en sejltur med Kutlingen eller Skarven
Mærk vinden i håret og hør bølgerne skvulpe, når Skarven og Kutlingen sejler ud på formidlingsture på Roskilde Fjord.
Kom med på spændende formidlingsture på Roskilde Fjord med Skarven og Kutlingen. Turene kan have forskellige temaer og foregå forskellige steder i nationalparken med afgang fra fx Roskilde, Gershøj, Møllekrogen eller Jyllinge.
Find aktuelle ture på nationalparkens bookingportal
Overnat midt på fjorden
og sov til lyden af fuglesang og bløde bølgeskvulp
Når kajakroere og alle andre, der færdes på fjorden, kommer ud til den flydende platform, kan de trække i et håndtag og derved slå en bivuak op ude på vandet.
Den flydende lejrplads muliggør dermed en overnatning ude på Roskilde Fjord til lyden af fuglesang og bløde bølgeskvulp.
Lejrpladsen bliver lagt ud omkring 1. april og tages op igen den 15. oktober. Det er ikke muligt at bruge lejerpladsen uden for denne periode.
Overnatning på den flydende lejrplads sker på eget ansvar.
– eller udforsk fjorden og fang fisk!
Nationalparkens 99 km kystlinje giver gode muligheder for at fiske – både fra strand og båd.
De fleste fisker efter havørred i Roskilde Fjord, det er også muligt at få andre spændende fisk på krogen.
I sæsonen er der både hornfisk, sild, makrel og fladfisk. I den sydligste ende af fjorden ved Kattinge Vig og Herslev Bugt er der også aborre og sandart.
Fra slutningen af maj og i juni er der rigtig gode muligheder for at fange en masse fjordrejer i Roskilde Fjord.
Med en rejehov er det nemt at fange rejerne – også for børn.
Husk at følge retningslinjerne:
- Sejl kun ud i vindstille vejr, tag redningsvest på og læs skiltet om sikkerhed grundigt før afgang.
- Undgå at forstyrre fjordens fugle. På skiltet ved kanoerne kan du læse om reglerne for færdsel på fjorden, fx må du ikke sejle nærmere end 50 meter fra øer og holme i fuglenes yngletid.
- Læg båd eller kano, redningsveste og årer pænt på plads efter brug.
Spring på cyklen gennem Nationalparken
Der er mange spændende cykelruter gennem nationalparken; Nogle er udfordrende med mange bakker og andre er mere til en hyggetur med ungerne. Her er noget for alle aldre og alle ambitionsniveauer.
Flydende bivuak på Roskilde Fjord
En helt ny opfindelse er landet på Roskilde Fjord. I Møllekrogen i den nordlige del af Nationalpark Skjoldungernes Land ligger nu en bivuak, som gemmer på en overraskelse …
Når kajakroere og alle andre, der færdes på fjorden, kommer ud til den flydende platform, kan de trække i et håndtag og derved slå en bivuak op ude på vandet.
Den flydende lejrplads muliggør dermed en overnatning ude på Roskilde Fjord til lyden af fugleskrig og bløde bølgeskvulp.
Lejrpladsen bliver lagt ud omkring 1. april og tages op igen den 15. oktober. Det er ikke muligt at bruge lejerpladsen uden for denne periode.
Overnatning på den flydende lejrplads sker på eget ansvar.
Sov under stjernerne
– Tag hele familien med på tur, oplev sommerens smukke grønne farver og overnat i arkitekt-tegnede vikinge-sheltere i Lejre.
– Tag hele familien med på tur, oplev sommerens smukke grønne farver og overnat i arkitekt-tegnede vikinge-sheltere i Lejre.
De to nye sheltere har form som skibsstævne, som er inspireret af områdets sagnomspundne fortid og med vikingeskibet som omdrejningspunkt. Her er der plads til hele familien!
Pladsen ligger ved Lavringe Å, syd for Lejre og ved to ikoniske ruter i Nationalpark Skjoldungernes Land – den vestsjællandske rute, Istidsruten, og den 46 km. lange vandrerute, Skjoldungestien.
Læs mere om hvem der har tegnet shelterne, hvordan de fungerer mm.
De to nye sheltere har form som skibsstævne, som er inspireret af områdets sagnomspundne fortid og med vikingeskibet som omdrejningspunkt. Her er der plads til hele familien!
Pladsen ligger ved Lavringe Å, syd for Lejre og ved to ikoniske ruter i Nationalpark Skjoldungernes Land – den vestsjællandske rute, Istidsruten, og den 46 km. lange vandrerute, Skjoldungestien.
Læs mere om hvem der har tegnet shelterne, hvordan de fungerer mm.
3 ting som du måske ikke vidste
om Nationalpark Skjoldungernes Land
1. Havørnene
I mange år har havørnene holdt til ved Roskilde Fjord. Her er rigeligt med fisk, vandfugle og ådsler, som den kan spise. Det er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang på op til 2,45 meter!
2. Sjællands første nationalpark
Nationalpark Skjoldungernes Land er Sjællands første nationalpark, som blev indviet i 2015. Nationalparken ligger ved Roskilde og Lejre på Midtsjælland, kun 30 minutters kørsel fra København.
3. Hvem var skjoldungerne?
De gamle sagn fortæller, at skjoldungerne var efterkommere af den mytiske Kong Skjold.
Book oplevelser
Tag ud i Nationalparken; book en unik oplevelse i det nye univers af oplevelser, hvor du kan finde guidede ture, oplevelser og arrangementer inden for både natur, outdoor, kultur, historie og meget andet.
Vil du vide mere?
Her kan du bl.a. finde rutebeskrivelser, vandrekort, oversigter over naturområder, dyre- og planteliv, god opførsel i naturen samt oversigter over de mange besøgssteder, som findes i nationalparken.
GeoGuide “Nationalpark Skjoldungelandet”
Den digitale guide GeoGuide, kan benyttes uden at downloade som app, når du planlægger din tur hjemmefra fra din computer, eller blot søger inspiration til oplevelser i naturen i Fjordlandet. Her får du kortudsnit, vandreruter og oplevelser mm.:
Du kan fra din mobil eller tablet downloade appen, så du har inspiration til oplevelser i naturen, kort og ruter lige ved hånden når du er på farten:
Oplevelser i Nationalpark Skjoldungernes Land
Inspiration til flere oplevelser i Fjordlandet:
Sommeren er over os – og i Nationalpark Skjoldungernes Land er der rig mulighed for at gå på opdagelse i naturen smukke landskab; kør dig varm på Istidsruten, kig på og lyt til de mange fugles sang, gå et eventyr, gæt dyrespor i skovbunden, tag på vandretur i landskabet og nyd solen stråle om kap med landskabets blomster