Nationalpark Skjoldungernes Land

Snør vandrestøvlerne, fyld mad i rygsækken – og oplev Nationalpark Skjoldungernes Land! Forsvind ind i en af nationalparkens skove, tag cyklen rundt gennem det bakkede landskab eller sejl ud på fjorden i en Nationalpark-kano.

Nationalparken dækker 170 kvadratkilometer i Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner og giver masser af muligheder for gode oplevelser både på egen hånd ude i landskabet og via de mange besøgssteder.

Landskabet er varieret med små og store skove, godslandskaber, agerland og enge gennemskåret af åer og søer – og så er der den smukke fjord med dens øer og holme og et rigt fugleliv. Hele området er overstrøet med fortidsminder. Her har mennesker levet siden stenalderen – og lige siden Danmark blev til. Og det har dyrene heldigvis også, Danmarks største rovfugl, havørnen, yngler og fouragerer i nationalparkområdet, og der lever mindst tre havørnepar i nationalparken og mange flere kommer for at søge føde på fjorden.

Oplev Nationalparkens spændende udflugtsmål | til fods | til vands | på cykel | med børn | med kørestol | sov under stjernerne | kig på fugle | tag på fisketur | book ture og oplevelser i Nationalparken

En af de bedste måder at opleve Nationalparken på er til fods

Snør traveskoene, fyld mad og vand i rygsækken – og forsvind ind i en af nationalparkens store, dybe skove, gå på opdagelse i herregårdslandskabet eller tag turen rundt langs fjorden.

Udvalgte ruter

Skjoldungestien

Skjoldungestien er en 40 km vandrerute, der snor sig ud og ind gennem det historiske landskab og forbi en række af de vigtigste udflugtsmål i nationalparken.

Netværket af stier snirkler sig fra Roskilde over Gl.  Lejre til Hvalsø. Det er en smuk gåtur gennem strandenge, skov og åbent agerland – langs åer og søer, hvor du træder i vikingernes fodspor og passerer kulturhistoriske minder som oldtidshøje, stengærder, vandmøller og herregårdslandskaber.

Fjordstien

Fjordstien er en 275 km lang vandre- og cykelsti, der går hele vejen rundt langs Roskilde Fjord.

Stien bringer dig mange steder tæt på kysten, hvor du kan se vandet og mærke brisen fra fjorden. Fra de små havne omkring fjorden kan du komme ud på vandet – og ved lejrpladser kan du overnatte midt i naturen.

De børnevenlige

Fyld tasken med madpakker, snacks og varm kakao og tag hele familien med på vandretur i nationalparken. Her har vi samlet fire turforslag, som er mellem én og otte kilometer lange og fyldt med oplevelser for både store og små.

Rørmosen

Følg Skjoldungestien fra Hørhusene gennem Rørmosen til Roskilde Golfklub og tilbage igen. Ruten er kun 1 km i alt og fuld af eventyr i vild natur.

Kongehal-vejen

Gå ruten på 1,8 km fra Lejre Museum op til Sagnlandet Lejre. Denne fine rute er en del af Allerslevruten, og her oplever du både kongehaller og fantastiske udsigter.

Trækfærgen

Gå den lille tur ad Skjoldungestien fra Svogerslev til Hesselbjerg. På vejen trækker i jer over Kornerup Å med trækfærgen.

Kildekalksruten

Der er god mulighed for at vandre i Nationalpark Skjoldungernes land, da der findes mange forskellige vandreruter og stier. Både til dig, der ønsker at gå i flere dage og dig, der søger en lille rundtur, hvor også børne-ben kan være med.

Planlæg og find vej med nationalparkens app eller webkort. Disse viser dig vandreruten på et kort, men også seværdigheder og faciliteter f.eks. parkeringspladser og toiletter undervejs.

Find webkortet her og hent appen her:

Download app i Google Play

Download app i App Store

 

Oplev Roskilde Fjord…

Lån en gratis nationalpark kano

og oplev fjorden fra vandet

Oplev fjorden fra vandet med en af Nationalparken seks kanoer. Der er tre kanoer i Møllekrogen og tre i Gershøj Havn. Med nationalpark-kanoerne kan du få en skøn oplevelse på Roskilde Fjord, uanset om du sejler mellem Møllekrogen og Gershøj, eller blot tager en lille rotur ud fra en af pladserne. 

Kanoerne er lette at genkende med deres blå farve og nationalpark-logo, og de kan lånes hele sommeren helt gratis efter først-til-mølle princippet via en sms til telefonnummer som står på kanoerne. 

… Eller lån en jolle fra Kattinge vig

Hvor I kan benytte Nationalparkens to egnstypiske joller til en rotur på fjorden

Ro en tur på Roskilde fjord i jolle

De to nye joller er klinkbyggede træbåde og er en del af en tradition som gennem flere tusinde år har været afgærende for de nordiske folks tilknytning til havene og har dét tilfælles med vikingeskibe, at de er klinkbyggede. Vikingeskibsmuseet i Roskilde har bygget dem.

Slusehuset ved Kattinge vig danner rammen om oplevelsen og kan lånes af alle, til korte roture på eget ansvar. Man sender en sms og får en kode retur som skal bruges til at låse jollerne op. Ved jollerne ligger redningsveste og årer. Man kan parkere ved Slusehuset. Jollerne ligger tilgængelige indtil slut oktober.

Book en sejltur med Kutlingen eller Skarven

Mærk vinden i håret og hør bølgerne skvulpe, når Skarven og Kutlingen sejler ud på formidlingsture på Roskilde Fjord.

Kom med på spændende formidlingsture på Roskilde Fjord med Skarven og Kutlingen. Turene kan have forskellige temaer og foregå forskellige steder i nationalparken med afgang fra fx Roskilde, Gershøj, Møllekrogen eller Jyllinge.

Find aktuelle ture på nationalparkens bookingportal

Overnat midt på fjorden

og sov til lyden af fuglesang og bløde bølgeskvulp

Når kajakroere og alle andre, der færdes på fjorden, kommer ud til den flydende platform, kan de trække i et håndtag og derved slå en bivuak op ude på vandet.
Den flydende lejrplads muliggør dermed en overnatning ude på Roskilde Fjord til lyden af fuglesang og bløde bølgeskvulp.

Lejrpladsen bliver lagt ud omkring 1. april og tages op igen den 15. oktober. Det er ikke muligt at bruge lejerpladsen uden for denne periode.

Overnatning på den flydende lejrplads sker på eget ansvar.

 – eller udforsk fjorden og fang fisk!

Nationalparkens 99 km kystlinje giver gode muligheder for at fiske – både fra strand og båd.

De fleste fisker efter havørred i Roskilde Fjord, det er også muligt at få andre spændende fisk på krogen.

I sæsonen er der både hornfisk, sild, makrel og fladfisk. I den sydligste ende af fjorden ved Kattinge Vig og Herslev Bugt er der også aborre og sandart.

Fra slutningen af maj og i juni er der rigtig gode muligheder for at fange en masse fjordrejer i Roskilde Fjord.

Med en rejehov er det nemt at fange rejerne – også for børn.

Husk at følge retningslinjerne:

  • Sejl kun ud i vindstille vejr, tag redningsvest på og læs skiltet om sikkerhed grundigt før afgang.
  • Undgå at forstyrre fjordens fugle. På skiltet ved kanoerne kan du læse om reglerne for færdsel på fjorden, fx må du ikke sejle nærmere end 50 meter fra øer og holme i fuglenes yngletid.
  • Læg båd eller kano, redningsveste og årer pænt på plads efter brug.

Spring på cyklen gennem Nationalparken

Der er mange spændende cykelruter gennem nationalparken; Nogle er udfordrende med mange bakker og andre er mere til en hyggetur med ungerne. Her er noget for alle aldre og alle ambitionsniveauer.

Flydende bivuak på Roskilde Fjord

En helt ny opfindelse er landet på Roskilde Fjord. I Møllekrogen i den nordlige del af Nationalpark Skjoldungernes Land ligger nu en bivuak, som gemmer på en overraskelse …

Når kajakroere og alle andre, der færdes på fjorden, kommer ud til den flydende platform, kan de trække i et håndtag og derved slå en bivuak op ude på vandet.
Den flydende lejrplads muliggør dermed en overnatning ude på Roskilde Fjord til lyden af fugleskrig og bløde bølgeskvulp.

Lejrpladsen bliver lagt ud omkring 1. april og tages op igen den 15. oktober. Det er ikke muligt at bruge lejerpladsen uden for denne periode.

Overnatning på den flydende lejrplads sker på eget ansvar.

Sov under stjernerne

– Tag hele familien med på tur, oplev sommerens smukke grønne farver og overnat i arkitekt-tegnede vikinge-sheltere i Lejre.

– Tag hele familien med på tur, oplev sommerens smukke grønne farver og overnat i arkitekt-tegnede vikinge-sheltere i Lejre.

De to nye sheltere har form som skibsstævne, som er inspireret af områdets sagnomspundne fortid og med vikingeskibet som omdrejningspunkt. Her er der plads til hele familien!

Pladsen ligger ved Lavringe Å, syd for Lejre og ved to ikoniske ruter i Nationalpark Skjoldungernes Land – den vestsjællandske rute, Istidsruten, og den 46 km. lange vandrerute, Skjoldungestien.

Læs mere om hvem der har tegnet shelterne, hvordan de fungerer mm. 

De to nye sheltere har form som skibsstævne, som er inspireret af områdets sagnomspundne fortid og med vikingeskibet som omdrejningspunkt. Her er der plads til hele familien!

Pladsen ligger ved Lavringe Å, syd for Lejre og ved to ikoniske ruter i Nationalpark Skjoldungernes Land – den vestsjællandske rute, Istidsruten, og den 46 km. lange vandrerute, Skjoldungestien.

Læs mere om hvem der har tegnet shelterne, hvordan de fungerer mm. 

3 ting som du måske ikke vidste
om Nationalpark Skjoldungernes Land

1. Havørnene

I mange år har havørnene holdt til ved Roskilde Fjord. Her er rigeligt med fisk, vandfugle og ådsler, som den kan spise. Det er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang på op til 2,45 meter!

2. Sjællands første nationalpark

Nationalpark Skjoldungernes Land er Sjællands første nationalpark, som blev indviet i 2015. Nationalparken ligger ved Roskilde og Lejre på Midtsjælland, kun 30 minutters kørsel fra København.

3. Hvem var skjoldungerne?

De gamle sagn fortæller, at skjoldungerne var efterkommere af den mytiske Kong Skjold.

Book oplevelser 

Tag ud i Nationalparken; book en unik oplevelse i det nye univers af oplevelser, hvor du kan finde guidede ture, oplevelser og arrangementer inden for både natur, outdoor, kultur, historie og meget andet.

Vil du vide mere?

Her kan du bl.a. finde rutebeskrivelser, vandrekort, oversigter over naturområder, dyre- og planteliv, god opførsel i naturen samt oversigter over de mange besøgssteder, som findes i nationalparken.

GeoGuide “Nationalpark Skjoldungelandet”

Den digitale guide GeoGuide, kan benyttes uden at downloade som app, når du planlægger din tur hjemmefra fra din computer, eller blot søger inspiration til oplevelser i naturen i Fjordlandet. Her får du kortudsnit, vandreruter og oplevelser mm.:

Du kan fra din mobil eller tablet downloade appen, så du har inspiration til oplevelser i naturen, kort og ruter lige ved hånden når du er på farten:

Download app i Google Play

Download app i App Store

Oplevelser i Nationalpark Skjoldungernes Land

Kom ud på fjorden med Nationalparken

Oplev fjordens mangfoldige liv og se de smukke landskaber fra vandsiden.
Avnsø

Bidstrup Skovene

Bidstrup Skovene byder på et væld af naturoplevelser blot 50 kilometer fra København.

Møllekrogen, en naturperle

Møllekrogen er en lille, vild naturperle i Hornsherred med vandkantsidyl og udsigt over Roskilde Fjord og Selsø Sø.

Store Kattinge Sø

Store Kattinge Sø ligger i et idyllisk landskab midt i Fjordlandet.

Guide: Fjordlandets vandreture

Find vandreture i Lejre, Frederikssund og Roskilde til din ferie i Fjordlandet

MTB spor – Boserup Skov

Kør MTB i Fjordlandet –  Læs mere om Mountainbike sporet i Boserup Skov, som er en flot og udfordrende tur hvor du kan køre 13 km på en afmærket rute

MTB Det Hvide spor – Bidstrupskovene

Kør MTB i Fjordlandet –  Læs mere om det kuperede landskab i Bidstrup Skovene, hvor der findes et af Danmarks mest udfordrende MTB spor
Atelier HeNoCaBa - Helge Nordstrøm og Christelle Bamford - atelier galleri skulpturhave - Lejre Kommune - Nationalpark Skjoldungernes Land

Atelier HeNoCaBa

Bag Atelier HeNoChBa står kunstnerne Helge Nordstrøm og Christella Bamford. Atelieret og skulpturhaven ligger naturskønt midt i Nationalparken
NaturEkspressen Visit Fjordlandet-Skibby Aktive-Frederikssund-Hornsherred-sommerferie-for børn-historiske ture-familieture-Selsø Slot

Naturekspressen

Hop ombord på den rullende Naturekspres 
Outdoor Adventures-Roskilde-Sov i telt-Nationalparken Skjoldungernes Land

Outdoor Adventures

Outdoor Adventures står klar med guidede kajakture og kvalitetsoplevelser i nationalpark Skjoldungernes Land med lokale guider og uddannede instruktører.

Inspiration til flere oplevelser i Fjordlandet:

Mand der står på SUP-board med padel i hånden på Roskilde Fjord. Taget ved Vigen Strandpark. Roskildes skyline er i baggrunden, hvor man kan se både Roskilde Domkirke og Roskilde Havn.

SUP – Stand Up Paddle i Fjordlandet

Oplev Fjordlandet fra vandet med denne Stand Up Paddle (SUP) guide. Find de bedste SUP-steder og steder at leje paddleboard og udstyr. Stand up paddle er perfekt til både børn og voksne, udforsk vores destination på et paddleboard i dag!
vandretur med afoot

Afoot – Rejsebloggere på vandretur blandt skjoldunger og havørne

Afoot - Rejsebloggerne Helle og Toni på vandretur på Skjoldungestien
Sommerferie i naturen i Fjordlandet (1)

Aktiv sommerferie

Udeliv & sommer i Fjordlandet. Fjordlandet byder på masser af aktive oplevelser til sommerferien i Danmark. I denne guide finder I inspiration til aktive udendørs oplevelser omkring Lejre, Roskilde og Frederikssund

#visitfjordlandet

Se hvad vores gæster oplever

🚲 Vind en minicykelferie i Fjordlandet for to personer 🚲Vind en unik sommeroplevelse på cykel i det naturskønne Hornsherred. I samarbejde med @nordgaardenferiepaalandet, udlover vi én minicykelferie på to overnatninger for to personer 🤩Med base på Nordgårdens bondegårdscamping, får I mulighed for at udforske Hornsherreds smukke landskab på Nordgårdens helt nye el-cykler.Minicykelferien inkluderer:
🏕️ 2 overnatninger på Nordgårdens bondegårdscamping for cykelturister
🍳 2x morgenmad for to personer
🚲 Lån af to el-cykler i to dage inkl. cykelhjelm, cykeltaske og elektronisk cykelguides
☕️ Velkomst kaffe/kage/saft på gården
🐴 Rundvisning på NordgårdenVinderen får en uforglemmeligt miniferie og bidrager samtidig med at teste et nyt cykelferiekoncept på Nordgården 👏Alt du skal gøre for at deltage i konkurrencen er:
❤️ Like opslaget
👉 Følge @visitfjordlandet og @nordgaardenferiepaalandet
🤗 Fortælle os hvem du vil have med på minicykelferieVinderen bliver fundet tirsdag den 9. juli 2024 kl. 12.00 ved tilfældig udtræk og annonceres på dette opslag samt får direkte besked på Instagram 🥳Præmien har en værdi af 2.140 kr. og kan ikke ombyttes til kontanter. OBS! Miniferien skal anvendes inden udgangen af 2024 og deltagerne skal være villige til at give feedback på deres oplevelse til Nordgården.
Konkurrencen er hverken sponsoreret, støttet af, eller associeret med Facebook/Instagram/Meta.

🚲 Vind en minicykelferie i Fjordlandet for to personer 🚲

Vind en unik sommeroplevelse på cykel i det naturskønne Hornsherred. I samarbejde med @nordgaardenferiepaalandet, udlover vi én minicykelferie på to overnatninger for to personer 🤩

Med base på Nordgårdens bondegårdscamping, får I mulighed for at udforske Hornsherreds smukke landskab på Nordgårdens helt nye el-cykler.

Minicykelferien inkluderer:
🏕️ 2 overnatninger på Nordgårdens bondegårdscamping for cykelturister
🍳 2x morgenmad for to personer
🚲 Lån af to el-cykler i to dage inkl. cykelhjelm, cykeltaske og elektronisk cykelguides
☕️ Velkomst kaffe/kage/saft på gården
🐴 Rundvisning på Nordgården

Vinderen får en uforglemmeligt miniferie og bidrager samtidig med at teste et nyt cykelferiekoncept på Nordgården 👏

Alt du skal gøre for at deltage i konkurrencen er:
❤️ Like opslaget
👉 Følge @visitfjordlandet og @nordgaardenferiepaalandet
🤗 Fortælle os hvem du vil have med på minicykelferie

Vinderen bliver fundet tirsdag den 9. juli 2024 kl. 12.00 ved tilfældig udtræk og annonceres på dette opslag samt får direkte besked på Instagram 🥳

Præmien har en værdi af 2.140 kr. og kan ikke ombyttes til kontanter. OBS! Miniferien skal anvendes inden udgangen af 2024 og deltagerne skal være villige til at give feedback på deres oplevelse til Nordgården.

Konkurrencen er hverken sponsoreret, støttet af, eller associeret med Facebook/Instagram/Meta.
...

Experience Fjordlandet on a SUP board 🌊SUP is the perfect activity for anyone who wants an active and fun way to explore and enjoy nature. It is the perfect combination of peace and adventure, where both tranquility and nature can be enjoyed simultaneously 😍🌊We have gathered the four best spots for your SUP adventure:📍 Vigen Strandpark
📍 Gershøj havn
📍 Marbæk Strandpark
📍 Jyllinge havn og holmeneFor more inspiration visit our website: Visitfjordlandet.dk📷 Sarah Green#visitfjordlandet #fjordlandet #oplevfjordlandet
#visitroskilde #visitlejre #visitfrederikssund
#beautıfuldestınatıons #denmark #visitdenmark
#govisitdenmark #baredanmark #bestofdenmark
#exploredenmark #traveldenmark #roskilde
#roskildefjord #fjord #summer #summer2024 #SUP
#isasurfing #supexperience #watersports #ISACopenhagen2024

Experience Fjordlandet on a SUP board 🌊

SUP is the perfect activity for anyone who wants an active and fun way to explore and enjoy nature. It is the perfect combination of peace and adventure, where both tranquility and nature can be enjoyed simultaneously 😍🌊

We have gathered the four best spots for your SUP adventure:

📍 Vigen Strandpark
📍 Gershøj havn
📍 Marbæk Strandpark
📍 Jyllinge havn og holmene

For more inspiration visit our website: Visitfjordlandet.dk

📷 Sarah Green

#visitfjordlandet #fjordlandet #oplevfjordlandet
#visitroskilde #visitlejre #visitfrederikssund
#beautıfuldestınatıons #denmark #visitdenmark
#govisitdenmark #baredanmark #bestofdenmark
#exploredenmark #traveldenmark #roskilde
#roskildefjord #fjord #summer #summer2024 #SUP
#isasurfing #supexperience #watersports #ISACopenhagen2024
...

𝐇𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐨𝐧 𝐀𝐝𝐯𝐞𝐧𝐭𝐮𝐫𝐞?🎣Bring your family on a troll hunt and cast your Line in Fjordlandet.The Troll 'Runde Rie' is fishing in one of the three lakes: "Lynghøjsøerne" near Roskilde.Can you find her? 👀 🔎© Thomas Dambo
📸: Anders Rugbjerg Hoppe#baredanmark #visitfjordlandet #fjordlandet #visitdenmark #bestofdenmark #traveldenmark #travelinspiration #govisitdenmark #opdagdanmark #danmarksnatur #nature #denmark #danmark #thomasdambo #lynghøjsøerne #roskilde #beautifuldestinations #view #visitroskilde #ig_week_scandinavia #sjælland #troll #sculptureart #recycling #upcyclingart

𝐇𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐨𝐧 𝐀𝐝𝐯𝐞𝐧𝐭𝐮𝐫𝐞?🎣

Bring your family on a troll hunt and cast your Line in Fjordlandet.

The Troll `Runde Rie` is fishing in one of the three lakes: "Lynghøjsøerne" near Roskilde.

Can you find her? 👀 🔎

© Thomas Dambo
📸: Anders Rugbjerg Hoppe

#baredanmark #visitfjordlandet #fjordlandet #visitdenmark #bestofdenmark #traveldenmark #travelinspiration #govisitdenmark #opdagdanmark #danmarksnatur #nature #denmark #danmark #thomasdambo #lynghøjsøerne #roskilde #beautifuldestinations #view #visitroskilde #ig_week_scandinavia #sjælland #troll #sculptureart #recycling #upcyclingart
...

𝐄𝐱𝐩𝐥𝐨𝐫𝐞 𝐁𝐨𝐥𝐮𝐧𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐀 𝐫𝐞𝐥𝐢𝐜 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐭𝐡𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐀𝐠𝐞 🧊In @visitfjordlandet you can find this stunning little peninsula called 'Bolund'. From the top of the peninsula you can enjoy a very beautiful view of Roskilde Fjord 🌊😍Psst.. You can also see the Bolund Stone - a relic from the Ice Age. The legend says a sorceress tried to throw the stone at Roskilde Cathedral 🏰😯📷@sarahinthegreen#baredanmark #visitfjordlandet #fjordlandet #roskilde #visitdenmark #exploredenmark #bestofdenmark #traveldenmark #travelinspiration #govisitdenmark #opdagdanmark #nationalparkskjoldungernesland #nationalpark #roskildefjord #isefjord #fjordlife #fjordliv #friluftliv #outdooradventures #wildnature #vildnatur #hiking #bolund #peninsula #halvø #geology #scenicbeauty #proctectenature #danishnature #summer2024

𝐄𝐱𝐩𝐥𝐨𝐫𝐞 𝐁𝐨𝐥𝐮𝐧𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐀 𝐫𝐞𝐥𝐢𝐜 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐭𝐡𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐀𝐠𝐞 🧊

In @visitfjordlandet you can find this stunning little peninsula called `Bolund`. From the top of the peninsula you can enjoy a very beautiful view of Roskilde Fjord 🌊😍

Psst.. You can also see the Bolund Stone - a relic from the Ice Age. The legend says a sorceress tried to throw the stone at Roskilde Cathedral 🏰😯

📷@sarahinthegreen

#baredanmark #visitfjordlandet #fjordlandet #roskilde #visitdenmark #exploredenmark #bestofdenmark #traveldenmark #travelinspiration #govisitdenmark #opdagdanmark #nationalparkskjoldungernesland #nationalpark #roskildefjord #isefjord #fjordlife #fjordliv #friluftliv #outdooradventures #wildnature #vildnatur #hiking #bolund #peninsula #halvø #geology #scenicbeauty #proctectenature #danishnature #summer2024
...

  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×