Let the saga begin
I Fjordlandet står du med begge fødder lige i nogle af vikingetidens magtcentre.
Vi har bedt historiker Sanne-Marie Ekstrøm Jakobsen vise vej ind i Fjordlandets vikingeeventyr. Vi starter med begyndelsen… og der er både vikingemad og masser af leg undervejs. Hvis du starter tidligt, er det muligt at tage hele turen fra Gl. Lejre over Roskilde og videre til Frederikssund på én dag, men det kan anbefales at give sig bedre tid og nyde vikingeoplevelserne over et par dage.
Lejre Museums udstilling ”Sagnkongernes Lejre” er det perfekte sted at starte, hvis du gerne vil bevæge dig kronologisk ind i vikingetiden. Her får du historien om den tidlige vikingetid og overgangen fra jernalder til vikingetid, dvs. slutningen af 600-tallet/begyndelsen af 700-tallet. Udstillingen fortæller historien om sagnkongerne, Skjoldungerne – det er dem, som har lagt navn til områdets Nationalpark Skjoldungernes Land. Du kan se nogle af de arkæologiske fund fra området omkring museet, som underbygger historien om, at Gl. Lejre var et af vikingetidens vigtigste magtcentre.
“I lang tid troede man, det bare var myter, men ved udgravninger i 80’erne og 90’erne dukkede spor af store vikingehaller op i jorden i Gl. Lejre. Det er de allerstørste haller, man har fundet i Skandinavien, fortæller Sanne-Marie Ekstrøm Jakobsen, der ud over at være mag. i historie og forhistorisk arkæologi er lidt af en vikingeekspert og forfatter til bogen ”Turen går til vikingetiden”.
Klassiske museer har det med at gøre børn utålmodige, så slut museumsbesøget med at slippe ungerne løs udenfor. Herude kan I opleve resterne af flere gamle skibssætninger, som er gravpladser eller mindesmærker fra vikingetiden. Skibssætninger består af store, spidse, ovale sten, der er sat op, så de former et skib. Skibssætningen ved Gl. Lejre hørte til Danmarks største, og en komplet kopi af den er opført i Sagnlandet Lejre, som er et vigtigt stop på vikingeruten.
Hvordan så vikingerne ud? Hvor store var deres sværd, og hvordan kæmpede de? Her er også en kopi af Vikingernes “Royal Arena”, den største Kongehal, der er fundet i Danmark. Alt det kan man se og mærke på sin egen krop i Sagnlandet Lejre, der ligger kun få kilometer fra museet. En slags historisk legeland for både børn og voksne, hvor man også kan opleve andre forhistoriske perioder. Alt er vel at mærke baseret på arkæologisk forskning i, hvordan livet så ud før.
“Herude kan man se folk gå klædt, som man så ud i vikingetiden, man kan smage vikingernes mad, se deres håndværk, værktøjer, og selv prøve at kæmpe som en viking. Her får man vikingetiden helt ind under huden, og det er en mere håndgribelig og jordnær måde at opleve på, som er lettere for børn at forstå, siger Sagnlandets vikingeekspert”.
4. Vikingeskibe
Fem vikingeskibe, fundet i Roskilde Fjord. Det er historie, der er til at forstå, og på Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan du både se de gamle skibe og følge arkæologernes arbejde med at rekonstruere vikingernes måde at bygge skibe på. Om sommeren kan du også komme ud og sejle i noget, der ligner et vikingeskib, og børn kan også prøve kræfter med at bygge deres eget lille skib af træ.
– Vikingeskibene er de eneste i Danmark, og disse enestående fund skyldes, at skibene bevidst var sænket i fjorden for at fungere som sejlspærring og hindre fjendens indsejling i fjorden. Kun fordi de var sænket i vand, er de ikke gået til, fortæller Sanne-Marie Ekstrøm Jakobsen.
Skibene er fra slutningen af vikingetiden, dvs. starten af 1000-tallet, men vikingerne har brugt skibe i hele perioden.
– Vikingeskibene er en helt essentiel del af vikingetiden og en af de vigtigste faktorer i definitionen af, hvad vikingerne var. Det var skibet, som gjorde vikingerne i stand til at rejse ud i verden, og som har gjort, at vikingetiden er en kendt tidsperiode også uden for Skandinavien.
Vikingeskibsmuseets ”Café Knarr” serverer mad under overskriften ”ny nordisk vikingemad” – dvs. maden er lavet af råvarer, der var kendt af vikingerne. Omvendt bruger man ikke tomater, agurk og andet, der ikke fandtes på den tid. Caféen ligger på Museumsøen med udsigt til bådeværftet og de mange smukke træskibe, der ligger på land om vinteren.
Ifølge legenden er Harald Blåtand, vikingernes konge, begravet i Roskilde Domkirke, men det vides ikke med sikkerhed. Det siges at være Harald Blåtand, der i vikingetiden flyttede Danmarks hovedstad fra Lejre til Roskilde – og byggede Roskilde Domkirke (en trækirke, der lå hvor domkirken ligger nu)
Frederikssund er for længst blevet Danmarksberømt for sine festlige vikingespil, og det er oplagt at slutte turen med en forestilling her med ramasjang og heste på scenen. Kom tidligt, så du også kan nå at besøge Vikingebopladsen, som ligger i tilknytning til vikingespillene på Kalvøen lige uden for centrum. Vikingebopladsen er en slags gratis frilandsmuseum, hvor du bl.a. kan besøge grubehusene, der er små, halvt nedgravede huse.
8. Vikingemarkeder
I forbindelse med vikingespillene i Frederikssund afholdes også vikingemarked på området, hvilket i sig selv er et tilløbsstykke. Der er vikingemarked i forbindelse med hver sæson: Forår, Sommer, efterår og vinter, så hold godt øje med hjemmesiden.