Guide: 12 timer i Frederikssund: Vikingespil og verdensklassekunst
I den nordligste del af Fjordlandet, bare tre kvarters kørsel fra København, ligger Frederikssund – lige ud til den smukke Roskilde Fjord. Her kan du opleve Vikingespil i sommerferien, hyggeligt havnemiljø, shopping og kunst på Willumsens Museum.
Susanne Herschend er administrator i Visit Fjordlandet og har boet i Frederikssund i en menneskealder. Hun kender alle de skjulte perler og guider her til et 12 timers besøg i området.
Et helt (S)Ærligt bageri
Jeg vil anbefale, at du starter dagen med en god kop kaffe og en lækker bolle hos Cafe Ærligt på havnen i Frederikssund. Ærligt er et helt særligt bageri, kaffebar & ismejeri, hvor de ikke går på kompromis med kvalitet, råvarer eller smilet til gæsterne. De har også hjemmebagte kager og is, som du hurtigt kan blive afhængig af. Her kan du samtidig nyde udsigten over havnen og fjorden.
Langs fjorden i vikingernes spor
Derefter skal du selvfølgelig gå en tur langs fjorden. Følg grusstien mod syd til Vikingebopladsen, der er et slags frilandsmuseum med gratis adgang.
Her finder du det imponerende vikingelanghus og nogle mindre grubehuse, samt flere andre små, sjove huse, der bl.a. fungerer som madpakkehuse for de lokale børnehaver på tur. Gå også en tur på plankevejen og nyd udsigten fra anløbsbroen ud over fjorden.
Bopladsen huser hver sommer de berømte Vikingespil samt flere vikingemarkeder i løbet af året. Se kalenderen for næste gang, du kan støde på de friske vikinger.
Uden mad og drikke …
Går du ud mod vandet igen møder du Restaurant Kalvø, hvor du kan nyde en dejlig frokost og en drink på deres terrasse med den skønneste udsigt over Roskilde Fjord og de unikke omgivelser. Menukortet er klassisk, nordisk mad, der er lavet med passion for den gode råvare, det gode håndværk og den gode oplevelse.
Vild, vildere, Willumsen
Efter en god frokost er det tid til at opleve kunst på Willumsens Museum, en sand perle, der ligger ca. 10 minutters gang fra cafeen.
Museet er en farveeksplosion i alle regnbuens farver med den danske multikunstner J. F. Willumsens fantastiske og meget varierede kunst – lige til at stimulere sanserne hos både børn og voksne. Spørg efter den særlig børne-kuffert i indgangen og gå på opdagelse med ungerne.
Trænger du til en lækker kaffe, kage eller en bid mad, kan du finde det i museets hyggelige café, Café Ærligt.
Willumsens Museum afdækker de mange facetter af multikunstneren Jens Ferdinand Willumsen, der med sine hovedværker fra slutningen af 1800’tallet betragtes som en væsentlig bidragsyder til den danske modernisme.
Frederikssunds Christiania
Når du er fyldt godt op med farverige indtryk, er det tid til at gå videre, og jeg anbefaler, at du går ad Færgevej mod syd med en afstikker ned ad Slåenbakke Allé og Fasanvej, som igen munder ud i Færgevej. Fortsæt mod havnen, men ved Skyllebakken drejer du ned til den ældste bydel i Frederikssund.
Kvarteret Skyllebakken opstod omkring år 1800 som bosted for gifte karle, fiskere og andre jævne folk udenfor byens porte. Området havde længe en næsten selvstyrende karakter, hvor beboerne bl.a. ikke betalte ejendomsskat. I de senere år er bydelen på grund af beliggenheden og det pittoreske miljø blevet mere attraktiv, og mange af husene sættes i stand med stor omhu for at bevare bebyggelsens karakter.
God mad med god udsigt!
Nu er du tilbage ved havnen, og du kan nu vælge at gå ind på Restaurant Toldboden. Klart ét af mine favoritsteder! På terrassen kan du nyde et glas vin, øl eller et køligt glas most fra det lokale mosteri, inden middagen nydes med udsigt direkte til Frederikssund Havn. På Restaurant Toldboden forenes det klassiske, franske gourmetkøkken med et tvist af moderne nordiske elementer, og altid sæsonernes friske råvarer.
Gå ikke glip af de lokale lækkerier
Smag den lokale vin
Midt i det åbne, rolige og bølgede landskab udenfor Frederikssund, finder du Langelinie vin. Vingården og markerne passes og plejes skånsomt efter de bedste bæredygtige principper, og alt arbejde med vinstokkene foregår udelukkende ved håndkraft.
Vikingernes mjød og honningbier
Højt hævet over landskabet med kig over Roskilde fjord ligger gården Snoremark, hvor Karin og Thomas brygger deres prisvindende mjød efter opskrifter kendt fra vikingetiden. De har en veludstyret gårdbutik, en æbleciderplantage, geder samt bier, som du kan få lov at klappe. Det hyggeligste sted at besøge.
Kaffe med god samvittighed
Hvis du er kvalitetskaffe-elsker ligesom jeg, så vil jeg anbefale, at du fortsætter din tur ned langs fjorden til Just Coffee, der importerer og rister økologisk kaffe. Du kan besøge deres kafferisteri mandag-lørdag og købe nyristet kaffe med hjem, en kaffe to-go eller andre lækkerier. Al kaffen er økologisk dyrket af mindre producenter og al emballage er af genbrugspapir og bionedbrydeligt.
Snup en overnatning og oplev mere
Book en overnatning på Skjalm Hvide Hotel, der ligger centralt placeret i forhold til Fjordlandets mange seværdigheder og helt tæt på København.
Skjalm Hvide Hotel har forskellige ophold, der henvender sig til alle årstider. I restauranten kan du får vegetar/ veganer alternativer til menukortet – bare spørg tjeneren. Hotellet er en del af Small Danish Hotels.
Oplev Frederikssund på en Puch Maxi
Hvis du vil genopleve ungdommen eller bare er glad for at køre på to hjul, så vil jeg anbefale en tur med Puchtours. De holder til i Hornsherred, hvor du kan leje Puch Maxi knallerter til dagsudflugter. En ny måde af opleve Frederikssund på.
Sådan kommer du rundt
Der er mange muligheder for at komme til Frederikssund. Der går S-tog fra København til Frederikssund Station (45 min) flere gange i timen. Tjek rejseplanen for tider. Det er også nemt at leje bil i Frederikssund– fx via OsCar Biludlejning, så står bilen klar til dig på stationen, når du ankommer. Du kan også leje cykel i området fx via Bike Tours, hvor du kan hente den ét sted og aflevere den et andet sted. Kommer du fra Nordsjælland, kan du tage den lille hyggelige trækfærge fra Sølager til Kulhuse.
Læs mere om de mange muligheder her: https://www.visitfjordlandet.dk/transport/