Tag på Roadtrip i Fjordlandet

Fjordlandet er Danmarks historie, fællesskaber, fjordliv og græs på knæerne. Aske Jørgensen har i 3 dage oplevet Fjordlandet på egen hånd. Se med her og find inspiration til din sommertur i Fjordlandet - Pak bilen, og begiv dig ud i en verden af oplevelser.

Dag 1: Afhentning af forplejning i Roskilde

Start i Roskilde med at afhente lokale råvarer til de næste par dages udendørs køkken. I Fjordlandet kan du nemlig opleve nogle af Danmarks bedste lokale leverandører af grøntsager, kød og kaffe.

Lokale råvarer - Glade grise hos Dyssegården i Roskilde

Lokale råvarer – Glade grise hos Dyssegården i Roskilde

Lokale råvarer Just Coffee i Roskilde

Kør forbi Bolund – Et geologisk hotspot

Når man kører ad Frederiksborgvej fra Dyssegården og Just Coffee, kan man standse ved parkeringspladsen ud til fjordsiden, og opleve den fantastiske fredede halvø Bolund, som er et levn fra sidste istid. Her har er der gode muligheder for at se på fjordens fugleliv, fiske og ved lavvande gå helt ud til øen. Udover den smukke udsigt, finder du ved Bolund også en stor, sagnomspunden sten, Bolundstenen.

Bolund – Et geologisk hotspot

Kært barn har som bekendt mange navne, og Bolund har da også flere øgenavne. Bolund kaldes den fortryllede ø på grund af den sjældne flora og fauna, som hersker på øen. Bolund går også under navnet ko-øen, fordi der om sommeren er mange køer, der græsser her.

Bolund med øgenavnet koøen

Indtjekning på Roskilde Camping

I Roskilde får man ikke bedre udsigt, end fra Veddelev og Roskilde Campings områder.

Roskilde camping - solnedgang, campingvogn og helt nye træhytter

Roskilde camping – solnedgang, campingvogn og helt nye træhytter

Boserupvej, Herslev Strand, Kattinge Vig og Boserup Skov

Når i har tjekket ind på Roskilde Camping, kan i køre en smuk tur I Nationalpark Skjoldungernes Land, som Fjordlandet og Roskilde er en del af.  Kør vest for Roskilde, ud af byen forbi Sct Jørgensbjerg og Sct. Hans hospital, hvor Boserup Skov ligger ved Boserupvej.

Boserupvej - på vej til Herslev

Boserupvej – på vej til Herslev

Turen kan gå til Boserup og Herslev hvor i kan tilberede jeres lokale madvarer over bål eller i trangia.

Herslev strand – Bålplads

Herslev Strand – brunch med lokale råvarer fra Dyssegården og Just Coffee

Madlavning med lokale råvarer fra Dyssegården og Just Coffee

Kør forbi Kattinge Vig på vejen fra Herslev Strand og jeres hjemmelavede brunch.

Udsigt over Kattingeværk

Uanset vejret i Danmark, er det altid spændende at komme ud i naturen – her har Aske Jørgensen fanget en familie på vej ud i en kano fra Kattinge værk.

Familie i kano fra Kattinge

Familie i kano fra Kattinge

Smut videre af Boserupvej i retningen ind mod Roskilde og hold ind på en af parkeringspladserne ved Boserup Skov. Boserup Skov rummer 3 sheltere, som er til fri afbenyttelse – bl.a. et på Kattinge Vigs vestlige bred. Shelteret kan ikke bestilles i forvejen.

Boserup Skov ved shelteret

Udsigten i Boserup over Kattinge Vig er smuk uanset vejret. De tre shelters, der ligger ud mod Roskilde Fjord i den vestlige del af skoven skal til gengæld bookes i forvejen. Der er bålpladser ved Kattinge Vig – den ene ved Lerskrænten med bænke og borde. Der er også grillpladser og bænke og borde ved Lerskrænten.

Udsigt fra bredden ved Boserup Skov

Udsigt fra bredden ved Boserup Skov

Middag på Store Børs og solnedgang fra Roskilde Camping

Roskilde bugner med gode spisesteder, og en restaurant tæt på Boserup Skov og denne turs overnatningssted på Roskilde Camping, er Restaurant Store Børs, – beliggende på Roskilde Havn.

Restaurant Store Børs

Store Børs er et gourmet hus, og man kan sidde både inde og ude og nyde lokale friske råvarer tilberedt af den italienske mesterkok!

Middag på Restaurant Støre Børs

 

Er du til sejlads og lækker mad, så kan Roskilde Fjord også nydes fra skibsdækket på stemningsfulde M/S Sagafjord. Båden er oprindelig en norsk passagerfærge fra 1950´erne, men som nu danner rammer for en helhedsoplevelse for alle sanser på fjorden.

Kan du ikke få nok af vikingehistorien og vand, så tag forbi Vikingeskibsmuseet i Roskilde, hvor fem originale vikingeskibe er udstillet, og hvor det er muligt at sejle på fjorden i kopier af skibene.

Efter en lang dag i Roskildes smukke natur, kan man nyde udsigten over Roskilde Fjord, hvor de fleste sommeraftener byder på den smukkeste solnedgang man kan forestille sig.

Roskilde Camping – solnedgangstur

Vender man blikket ind mod byen øjner man den majestætiske Roskilde Domkirke i horisonten.

Roskilde Camping - Udsigt over Roskilde by

Roskilde Camping – Udsigt over Roskilde by

Ture – på gåben eller på cykel, ved fjorden er virkelig en af de bedste måder at opleve Fjordlandets smukke natur på.

Dag 2: Smut ud til Herslev Bryghus

Dagen kan passende starte med at besøge Herslev Bryghus, et lokalt bryghus med gårdbutik og nu også stalddørssalg af den populære øl. Her kan i få en let brunch og frisktappet øl – hvis det er for tidligt på dagen, kan I købe nogle flasker med til frokosten.

Herslev Bryghus – let brunch og øl til turens frokost

Kør til Lejre ad Nordeuropas længste allé

Kør gennem lejre og ad Ledreborg Allé og mærk historiens vingesus…

Den snorlige Ledreborg allé til det smukke barokslot, Ledreborg slot, er i alt 5750 meter og dermed Danmarks længste allé. En tur ad Ledreborg Allé er smuk på alle årstider, specielt når den står helt lysegrøn om foråret. Men se den også en vinterdag lige efter sne, hvor den står helt magisk i sort og hvidt. Tag et stop ved den smukke gamle Maglebro og se på Kornerup Å, der bruser forbi over den anlagte fiskepassage. Maglebro, der går over åen, lige hvor man svinger ind til Lejre by, er Danmarks første moderne vejbro fra omkring 1750. Lillebro over Ledreborg Å tætter ved Ledreborg slot er også et stop værd.

Ledreborg Allé er smuk på alle tider af året – og af døgnet.

KnapSø ved Ledreborg er en af de mange små søer, der er dannet af Istidens smeltevand.

 

Den snorlige allé er Danmarks længste allé….

Forenden af alléen; møder I Herthadalen

Det kan smages, når råvarer bliver dyrket af ildsjæle, og det er de på Restaurant Herthadalen. På Herthadalen arbejder de med ”Mennesker og måltider” og med bæredygtighed i centrum. Restauranten får en del råvarer fra nærområdet. Derudover plukker de dagligt urter og blomster fra deres egen store urtehave og fra Ledreborgskoven.

Dejligheden og Gershøj Havn

Dejligheden ligger sydøst for Bramsnæs Vig, hvor halvøen Bramsnæs eller “Dejligheden”, som den bliver kaldt af de lokale, går ud i Isefjordens inderbredning i nærheden af den lille by Ejby . Det er en del af “de sjællandske alper” Her er der virkelig mulighed for en fantastisk udsigt over fjorden og halvøen. Langt i den ene retning kan man skimte Munkholmbroen og i den anden kan man se helt til den lille Orø.

Gennemkørsel i det smukke naturlandskab - her Dejligheden

Gennemkørsel i det smukke landskab langs fjorden

Fra Bramsnæs kører man på tværs af Hornsherred til Roskilde Fjord. Køreturen langs Roskilde Fjord gennem de små byer Lyndby og Sæby byder på fantastisk udsigt over fjorden ind mod Roskilde. Hvis I kører tidligt om morgen kan I nyde solopgangen over vandet.

Uanset hvor du ser hen, er der vand, så hvorfor ikke tage et smut til vands?

I det idylliske Gershøj kører du gennem de små gader, forbi de stråtækte huse ned til stranden og den lillebitte havn. Her ligger det hyggelige Gershøj Kro og Badehotel. Her kan du få lækker, friskfanget fisk eller bare en kop kaffe og en is.

I Gershøj er der både en lækker, børnevenlig strand og en lille havn

Dagens fangst – Hornfisk

I Gershøj havn holder de lokale fiskere til.

 

Dagens fangst Gershøj havn

I sommermånederne findes et hav af oplevelsesture på vandet og ved Gershøj og Møllekrogen kan man låse en nationalpark-kano op helt gratis og sejle en tur på fjorden.

Solnedgangstur i kano – Møllekrogen

Området er perfekt til både vilde vandhunde i kajak og på paddleboards og til rolige sejlture i kano for hele familien. Ture på fjorden er virkelig en af de bedste måder at opleve Fjordlandets smukke natur på.

Møllekrogen

Møllekrogen ligger ved Selsø sø som også er et paradis for fugleinteresserede.

Møllekrogen Nationalpark Kanoer

Møllekrogen og Kafferistning fra Just Coffee

I sommermånederne kan man låne en nationalpark-kano op og sejle en tur på fjorden her fra Møllekrogen.

Dag 3: Solopgang Prinsesse Marys Bro

Stå tidligt op og drag mod Prinsesse Marys bro og oplev den smukkeste solopgang.

Kronpinsesse Marys bro stod færdig i september 2019 og åbnede op for en helt ny forbindelse henover Roskilde Fjord. Forbindelsen over broen er omkring 10 km. lang og selve broen er 1,4 km højbro henover fjorden. Broen er kun til biler.

Solopgang ved Prinsesse Marys bro

Marys bro

Nordskoven i Jægerspris

Nord for Jægerspris Slot ligger det store skovområde Nordskoven. Herinde finder du nogle er Nordeuropas ældste egetræer, Kongeegen Storkeegen og Snogegen som vurderes at være over 1000 år gamle.

Nordskoven Jægerspris

Nordskoven Jægerspris

Kongeegen, som vurderes at være det ældste af de gamle træer, har formodentlig, i sin storhedstid, haft en imponerende omkreds på omkring 14 meter. I dag står en smule af skallen og få grene tilbage men på trods af træets høje alder, holder det sig forbavsende godt.

Nordskoven Jægerspris

Nordskoven Jægerspris

Kulhuse strand og havn

På den øverste spids af Hornsherred, og med Roskilde Fjord til den ene side og Isefjord til den anden, ligger den lille havn og badestrand Kulhuse. Badestranden er et yndet udflugtsmål om sommeren for både gæster og lokale. Fra havnen sejler den lille færge Columbus nordpå til Sølager.

Kulhuse Strand og havn

Frokost i det fri

De medbragte øl fra Herslev bryghus passer perfekt til en frokost i det fri.

Kulhuse havn

Kort over Aske Jørgensens Roadtrip i Fjordlandet:

 

Samarbejde med Aske Jørgensen. Se mere om Aske Jørgensen Instagram

En del af Fjordstien: Fra Roskilde til Herslev

Tag på en smuk 20 km cykeltur langs fjordstien fra Roskilde til Herslev. Nyd Roskilde Domkirke, Vikingeskibsmuseet, Boserup Skov, Sct. Hans Have og Herslev Bryghus. Perfekt til natur- og cykelentusiaster.
H.A. Brendekilde, Jyllinge, måske 1926

I kunstnernes fodspor – langs Roskilde Fjord

I denne guide kan du gå i fodsporene på nogle af de kendte, danske kunstnere, som har boet i Fjordlandet
Sommerferie i naturen i Fjordlandet (1)

Aktiv sommerferie

Udeliv & sommer i Fjordlandet. Fjordlandet byder på masser af aktive oplevelser til sommerferien i Danmark. I denne guide finder I inspiration til aktive udendørs oplevelser omkring Lejre, Roskilde og Frederikssund
  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.