Terræn, tilgængelighed og fremkommelighed
Her kan du se naturområder og enkelte attraktioner, der er tilgængelige for kørestolsbrugere og gangbesværede - eller for familier med barnevogn eller klapvogn.
Boserup skov
Generelt er Boserup Skov fremkommelig for kørestolsbrugere, fordi terrænet for en stor del er fladt.
Ved Slusehuset lige vest for Kattinge Værk er der anlagt en særlig sti og udsigtsplads over Kattinge sø for kørestolsbrugere med hjælper. Der er også en særlig p-plads for kørestolsbrugere og bordebænkesæt med plads til kørestol. Vær opmærksom på at rampen er høj i forhold til det omkringliggende terræn.
Der er handicaptoilet ved Boserupgård Naturcenter, som er åbent i naturcenterets åbningstider. Vejen fra p-pladsen på Boserupvej 100 til naturcenteret er flad og udmærket at køre på med kørestol.
Bidstrupskovene
Avnstrup shelteren i Bidstrup skovene
Stor handicapvenlig shelter med bålhus beliggende i kanten af Bidstrup skovene med udsigt til skoven og de store græsarealer. Der er et godt ildsted med bænke, som du kan køre til med kørestol. Sovedelen er med skinner i loftet så bevægelseshæmmede kan komme ind på sovepladserne. Der er desuden monteret beslag, så du kan bruge de store hængekøjer. Adgang fra Naturstyrelsens store p-plads lige efter Avnstrupcentret. Stien til shelterne er handicapvenlig. Der er handicaptoilet på p-pladsen, samt mulighed for at tage vand. Der er dog lukket for vand og toilet i vintermånederne.
Selve Bidstrup Skovene er stærkt kuperede og egner sig ikke særlig godt for handicappede i kørestol. Storskoven i den nordlige ende er den mindst kuperede, og her er vejenes stigning og fald markeret på kortet. Skovvejene er typisk belagt med grus, der ikke er optimale at køre på med smalle hjul.
Gl. Lejre
Lejre Museum på Hestebjerggård er fuldt tilgængelig for handicappede og har også handicaptoilet. Via p-pladsen foran museet er der fin adgang for kørestolsbrugere med hjælper. Der er adgang til Lejre Museum via en sliske til den øverste del af museet og via en sti øst om museet til den nederste del, hvor der er handicaptoilet.
Via grusveje er der fin adgang til skibssætning og til kongehaller med hjælper, alternativt kan markvejen fra p-pladsen ved Ravnshøjgård bruges af kørestolsbrugere. Herfra er der kun ca. 500 meter til skibssætningerne og Grydehøj.
Grønlien skov
Grønlien Skov ligger lige øst for Frederikssund. Hvis man følger Ågade inde fra byen ud langs med Sillebro Ådal ligger skoven ca. 1-2 km uden for byen. Der er ingen særlige faciliteter for handicappede. Men fra P-pladsen ved Ågade i den sydlige ende af skoven kan kørestolsbrugere relativt nemt følge den anlagte sti ind i skoven. Mindre stier og dyreveksler kan ikke anbefales.
Gulddysse skov
Gulddysse skov er en ny ung skov, der ligger smukt hævet over Værebro Ådal. Du kan parkere ved Gulddysse Kulturgård, hvor der er mange parkeringspladser. Der er dog ingen afmærket handicapparkeringspladser.
Se en videoguide om tilgængeligheden her (Ulykkespatient.dk)
Herslev Strand
Herslev Strand er en flot, børnevenlig sandstrand med Blåt Flag. Her finder du en p-plads til kørestolsbrugere, hvorfra der er fin adgang med hjælper ud til et stort, grønt område og til fjorden. Kun 120 meter fra vandet finder du en shelterplads omgivet af buske med bålplads og adgang til vand.
Himmelev skov
Der er ingen særlige faciliteter for handicappede. Men fra P-pladsen ved Store Valbyvej har du en flot udsigt over området. Og fra P-pladsen ved Herregårdsvej kan kørestolsbrugere relativt nemt følge stien et stykke ind i skoven. Men da skoven generelt ligger i et stærkt kuperet område, er det vigtigt at kende sine begrænsninger. Mindre stier kan ikke anbefales bl.a. på grund af det kuperede terræn.
Handicapvenlige overnatnings- og bålpladser i Himmelev Skov
Fanen Lejrplads er en primitiv overnatningsplads. Der er p-plads ved Store Valbyvej og derfra knap 500 meters gang ad grusvej. Praktisk (Udinaturen.dk)
Bålplads ved Kildemosen. Nem adgang fra krydset Herregårdsvej/ Slæggerupstien og derfra knap 100 meters gang ad grusvej. Praktisk (Udinaturen.dk)
Bålplads i Hundredemeterskoven. Adgang fra Østre Ringvej eller fra Slæggerupstien og derfra knap 200 meters gang ad grusvej. Praktisk (Udinaturen.dk)
Himmelsøen
Tidligere grusgrav, der nu er et smukt rekreativt område. Der er adgang med bil helt ned til søen / stranden og handicapparkering tæt på badestranden.
Se en videoguide om tilgængeligheden her (Ulykkespatient.dk)
Kattinge sø
Ved Slusehuset lige vest for Kattinge Værk er der anlagt en særlig sti og udsigtsplads over Kattinge sø for kørestolsbrugere med hjælper. Der er også en særlig p-plads for kørestolsbrugere og bordebænkesæt med plads til kørestol. Vær opmærksom på at rampen er høj i forhold til det omkringliggende terræn.
Kulhuse Strand
Kulhuse har en meget flot, børnevenlig sandstrand med Blåt Flag. Der er toiletter og handicaptoilet i bygningen ved parkeringspladsen.
Roskilde Domkirke
Der er niveaufri adgang til Domkirkens indgang i Søndre Våbenhus, som kan benyttes af kørestolsbrugere og gangbesværede. Belægningen i kirken er visse steder med fordybninger og kanter. Der er trapper med adskillige trin til kirkens kor, de kongelige begravelseskapeller, samt til kirkens galleri og museum.
Gæster i kørestol eller med gangbesvær har gratis adgang. Der henvises til det offentlige handicaptoilet toilet, Stændertorvet 1. På Domkirkepladsens sydvestside er der en offentlig handicap p-plads. Afstanden til Domkirkens indgang i Søndre Våbenhus er ca. 10 meter. Servicehunde er meget velkomne i Domkirken.
Praktisk (Roskildedomkirke.dk)
Roskilde Museum
Roskilde Museum er meget egnet til kørestolsbrugere med hjælper med elevator, adgangsveje og udstillinger uden trin, handicaptoilet mv. Skråt over for museets hovedindgang ligger en stor, offentlig p-plads. Førerhunde er velkommen.
Roskilde Oplevelseshavn
Roskilde Oplevelseshavn formidler fjordens fiske- og fugleliv via en udstilling og fremskudt fiskebro med bassiner. Der er god adgang for kørestolsbrugere med hjælper via stier uden trin til havnekajen og ud på fiskebroen. Der er handicap p-pladser i nærheden.
Praktisk (Roskildeoplevelseshavn.dk)
Sagnlandet Lejre
Sagnlandet Lejre breder sig på et stort område, og der er flere steder, hvor en kørestol, eller barnevogn ikke kan komme frem. Den mest handicap- og barnevognsvenlige rute kan normalt passeres af de fleste manuelle kørestole og barnevogne. Enkelte strækninger kan være vanskelige for elektriske kørestole, og vejret kan spille ind på fremkommeligheden. Ruten er ca. 1 km lang.
Der findes handicaptoiletter både i velkomstcenteret og ved cafeen, Hvidesøhus. I jernalderlandsbyen findes der kørestolsslisker. Der er en stor p-plads. Handicapledsager kommer gratis ind i Sagnlandet ved fremvisning af gyldigt hjælperbevis. Hund i snor er velkommen.
Salvadparken
Salvadparken ligger lige ned til Roskilde fjord. Der er to sheltere med plads til otte personer. Ved shelterne er bålpladser, et par borde og bænke samt et muldtoilet. Det nordligste shelter er handicapvenligt med en loftskinne, der gør det muligt at lifte en person ind og sidelæns derinde. Dog findes ikke taljetræk, løftebøjle og siddesejl på stedet – det skal medbringes. Belægning på stien mellem parkeringsplads og shelter.
Sankt Hans /Kællingehaven
En del af ruten fra Sankt Hans er handicapvenlig og fører ud til hvilepladsen “Kaffepletten”. Adgang med bil til kørestolsvenlig sti hen til picnicplads med handicapvenlig bålgrill, der kan betjenes fra en kørestol.
Tadre Mølle
Tadre Mølle er en historisk vandmølle tæt på skoven, som er meget velegnet til besøg af kørestolsbrugere, også uden hjælper. Her er en god P-plads, udmærket adgang til møllegård, bondehave, lægeurter og Møllemaries hus, hvor der er en lille café. Hvis du vil ud at opleve flere steder omkring den gamle vandmølle, anbefaler vi, at du tager en hjælper med.
Se en videoguide om tilgængeligheden her (Ulykkespatient.dk)
Praktisk (VisitFjordlandet)
Veddelev strand
Stranden ligger nordøst for Veddelev Havn ud til Roskilde Fjord. Fra syd er der adgang fra en stor p-plads. Der er fin adgang for både kørestolsbrugere og barnevogne.
Vigen Strandpark
Stranden er grønne strandenge samt en lille sandstrand med badebro ud i fjorden. Adgang med bil helt ned til stranden. Gratis udlån af kørestol, der kan tåle vand. Slidske fra stranden og ned i fjorden samt adgang til handicaptoilet.
Vikingeskibsmuseet og Museumsøen
Som kørestolsbruger med hjælper kan du uden problemer besøge Museumsøen ved Vikingeskibsmuseet og via broerne til havnen omkring. Her er bordebænkesæt, handicaptoilet og slisker. Det er også muligt med hjælper at køre ud på bådebroen lige vest for Vikingeskibsmuseet.
Der er begrænset adgang til Vikingeskibshallen for gæster i kørestol pga. hallens mange trapper. Gæster i kørestol med ledsager har gratis adgang til Vikingeskibsmuseet. Kontakt informationen ved ankomst for at få adgang til Vikingeskibshallen i kørestol. Øvrige handicapledsagere har også gratis adgang ved fremvisning af gyldigt hjælperbevis. Servicehunde er velkomne. Handicap p-pladser på den store parkeringsplads på havnen.
Praktisk (Vikingeskibsmuseet.dk)
Få mere inspiration til tilgængelige naturoplevelser over hele landet på naturstyrelsens hjemmeside
Opdateres løbende…