48 timer i Roskilde: Pigtråd, vikinger og verdensarv

Roskilde er byen, hvor historien mødes; fra kongegrave og verdensarv til vikingernes stolte skibsbygge-traditioner og moderne rockhistorie med pigtråd, nitter og hvinende teenagepiger! Her er historien fortalt i både voksen- og børnehøjde med masser af muligheder for at ’gøre’, ’røre’ og skabe nye, fælles minder.

Dag 1

Verdensarv og royalt stjernestøv i Roskilde Domkirke

Start dagen med at sætte ’hak’ ved et absolut must-see i Roskilde! Roskilde Domkirke, der er udpeget til UNESCOs verdensarv, er et opslagsværk over europæisk arkitekturs udvikling og et af Skandinaviens tidligste eksempler på en større kirkebygning i teglsten. Og så er ikke færre end 38 konger og dronninger begravet med pomp, pragt og guld netop her!

Snyd ikke dig selv for at gå en runde udenfor kirken, og se de imponerede gravkapeller udefra!

 

Panoramaudsigt og kildevand

Fra domkirken mod Roskilde Havn kommer du forbi en af byens ti kildespring – Sankt Hans Kilde. Historisk menes Roskilde at have haft op til 24 aktive kilder, og det opsigtsvækkende antal kildevæld sneg sig da også ind, da byen i sin tid blev navngivet ’Roars-kilde’.

Husk at tage en afstikker ind over markområdet bag domkirken. Herfra har du et postkort-smukt udsyn til Roskilde Domkirke, og du kan samtidig nyde fuld panoramaudsigt over Roskilde Fjord, mens du tager turen ned gennem Byparken.

 

Vikingeliv, fjordpause … og en skjult perle!

Tempoet bliver automatisk sat ned, når du kommer til Roskilde Havn. Her vælger du selv, om det er byens største vaffelis, en stillestund med kig udover fjorden eller endnu flere historiske oplevelser, der skal fyldes på.

Sidstnævnte er Vikingeskibsmuseet en sikker garant for. Her finder du de originale Skuldelev-skibe, Museumsøen med rytmiske lyde fra smedjen og bådebyggerens øksehug – og måske er du så heldig at komme ombord på det 30 meter lange krigsskib, Havhingsten.

Psst … Er der stadig energi i benene, så anbefaler vi at tage stien fra havnen til det gamle fiskerleje, Skt. Jørgensbjerg. Her kan du besøge Skt. Jørgensbjerg Kirke, L.A. Rings Atelier eller lade ungerne få fri leg på legepladsen, mens du nyder udsigten over havnen.

 

Kaffesejlads eller rekreativt stop i Sct. Hans Have

Skal dagens historiske indtryk skyldes ned, så er der tilbagelænet hygge og fjordudsigt, når den sejlende restaurant Sagafjord byder på en smuk kaffesejlads i Nationalpark Skjoldungernes Land. Skibet er en sand perle fra 1950’erne, der oprindeligt blev bygget som passagerfærge i Norge, men som i dag byder på rolige sejladser i første række til det unikke fjordlandskab.

På Sankt Hans Hospital blev psykiatriske patienter førhen givet chokbehandlinger med iskoldt vand og levende ål. Den tid er heldigvis forbi, og i dag er området et sandt rekreativt åndehul for de lokale.

Slut dagen af med lækkert hjemmebag, smagfuld kaffe og duften af krydderurter og blomster, når du sætter dig til rette i det gamle drivhus i Sct. Hans Have. Du når oasen til fods via Fjordstien fra Roskilde Havn (ca. 2 km – mulighed for bus retur til Roskilde).

 

Dag 2

Urbant morgen-boost på Musicon

I dag ryster vi støvet af og tager et gigantisk skridt op i det 20. århundrede, hvor knivskarp arkitektur og moderne byudvikling blander sig med pulserende beats, brede bakkenbarter og afslappet street-style.

Vi starter i Roskildes nye bydel, Musicon, hvor mageløs og prisvindende arkitektur pulserer side om side med skatervenlige regnvandsanlæg, containerbutikker og hyggelige caféer.

 

 

RAGNAROCK – en rock-star museumsoplevelse

Musicons absolutte guldæg er RAGNAROCK, der med guldnittet facade og den røde løber rullet ud byder dig velkommen ind i dansk rock, pop og ungdomskulturs historie.

Kør en tur på den gigantiske pladespiller, bliv en del af verdens største kor, mød fanboys og fangirls og meget, meget mere. En sand arkitektonisk museumsperle der funkler lige så stærkt og farverigt inde som ude.

Skater-trip og kulørte lamper

Din vej tilbage til centrum byder på mere nytænkning. Musicon-stien er nemlig mere end bare et bindeled mellem Roskildes middelalderlige centrum og den nye bydel i syd.

Stien er præget af kulørte lamper og en ’pump track’ bane med interaktiv belysning, der giver cyklister, skatere og tilskuere en sjov og legende tur, når mørket falder på.

Har I løbehjul med på ferien, så husk dem endelig og vis dine tricks i Rabalderparken på Musicon og på track-banen på vej tilbage til centrum.

Frokost i Roskildes historiske centrum

Tilbage i centrum er der masser af muligheder for at få maddepoterne tanket op.

I Restaurant Raadhuskælderens hyggelige have sidder du bogstaveligt talt i domkirkens skygge – med en kold øl i glasset og klassiske, danske frokostretter på tallerkenen.

 

Underjordisk uhygge og nostalgisk tidslomme

Eftermiddagen står i to oversete perlers tegn.

Under byens torv finder du Sankt Laurentius’ Kirkeruin. Ruinen tager dig fluks tilbage til den tidlige middelalder, hvor Roskilde var på vej til at blive Danmarks og Nordeuropas mægtigste by.

Glem ikke at tage turen op i det gamle kirketårn, der gennem årene har fungeret som både fængsel, rådhustårn og udkigspost!

I Lützhøfts Købmandsgård er der købmandsliv fuld af charme og hygge. Her er tiden sat i stå i 1920 og det eneste nutidige indslag er personalet!

Fyld rygsækken med bolsjer i brunt papir, håndlavede børster, glansbilleder og bliklegetøj. Et garanteret hit for alle generationer.

 

Aften-chill med god musik

Er I afsted uden børn eller med et par musikglade teenagere, så er der god grund til at lave et sidste aftenstop på Roskildes spillested og ungdomskulturhus, Gimle. Her optræder hvert år mere end 300 bands til store koncertbaskere såvel som intime cafékoncerter.

Du kan naturligvis få musikken serveret sammen med et solidt udvalg af burgers, fritter, sandwiches og veganske alternativer i Gimles café, The Raven, undervejs.

Vil du have mere inspiration til din ferie i Fjordlandet?

Så læs også vores guide til 72 timer i Hornsherred

Overnatning i Roskilde:

Feline holidays

Feline Holidays Fjordlandet

Hos Feline finder I et stort antal sommerhuse og ferieboliger. Dermed er det nemt at finde og booke lige netop den feriebolig, der passer til jeres ønsker, behov og pengepung.
Lindegaardens Bed & Breakfast-Lindegaardens Saloner-økologi-Herslev-Lejre-Fjordlandet

Lindegaarden Bed & Breakfast

Et unikt sted i en fantastisk natur og med sin helt egen personlighed
Roskilde Camping-Glamping telt-Roskilde Fjord-Vigen Strandpark-Fjordlandet-Blå Flag-outdoor-udsigt

Roskilde Camping

Roskilde Camping er en smukt placeret campingplads i Fjordlandet med alle pladser idyllisk placeret med udsigt til Roskilde Fjord og badestrand med blåt flag.
Zleep Hotel Prindsen Roskilde-Fjordlandet-Guldaldersal-selskabslokaler-mødesteder-Holger Drachmann Saloner

Zleep Hotel Prindsen Roskilde

Smukt, klassisk og stemningsfuldt hotel centralt i Roskilde med gåafstand til de fleste attraktioner.
B&B Roskilde City Bed & Kitchen lejlighed

Bb Roskilde City- bed and kitchen

Velkommen til Bed and Breakfast Roskilde City – Bed & Kitchen. Her kan I bo centralt i en villa i et lille hyggeligt stræde kun 2 minutters gang fra Roskilde Domkirke og gågaden.
Danhostel Roskilde - Roskilde Havn - familier - møder - lejrskole - Fjordlandet

Danhostel Roskilde

Vandrerhjemmet ligger attraktivt i byens unikke havnemiljø, tæt på grønne områder og Roskilde bymidte.

  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×