48 timer i Roskilde: Pigtråd, vikinger og verdensarv

Roskilde er byen, hvor historien mødes; fra kongegrave og verdensarv til vikingernes stolte skibsbygge-traditioner og moderne rockhistorie med pigtråd og nitter! Her er historien fortalt i både voksen- og børnehøjde med masser af muligheder for at ’gøre’, ’røre’ og skabe nye, fælles minder.

Gitte Vestbjerg Nielsen er presse- og kommunikationsansvarlig i VisitFjordlandet og en rigtig roskildenser, der har boet i Roskilde hele sit liv. Hun elsker de mange facetter byen byder på og guider dig her til masser af skønne oplevelser.

Dag 1

Verdensarv og royalt stjernestøv i Roskilde Domkirke

Jeg vil anbefale, at I starter dagen med at sætte ’hak’ ved et absolut must-see i Roskilde: Roskilde Domkirke, der er udpeget til UNESCOs verdensarv, er et opslagsværk over europæisk arkitekturs udvikling og et af Skandinaviens tidligste eksempler på et større kirkebygning i teglsten. Og så er ikke færre end 38 konger og dronninger begravet med pomp, pragt og guld netop her! Du får spændende indblik i dansk arkitektur og kunst gennem tiderne ved at gå gennem de vidt forskellige og meget smukke kapeller.

Snyd ikke dig selv for at gå en runde udenfor kirken, og se de imponerede gravkapeller udefra!

 

Panoramaudsigt og kildevand

Fra domkirken mod Roskilde Havn kommer du forbi en af byens ti kildespring – Sankt Hans Kilde. Historisk menes Roskilde at have haft op til 24 aktive kilder, og det opsigtsvækkende antal kildevæld sneg sig da også ind, da byen i sin tid blev navngivet ’Roars-kilde’.

Husk at tage en afstikker ind over markområdet bag domkirken. Herfra har du et postkort-smukt udsyn til Roskilde Domkirke, og du kan samtidig nyde fuld panoramaudsigt over Roskilde Fjord, mens du tager turen ned gennem Byparken, hvor ungerne kan soppe i åen.

 

Vikingeliv, fjordpause … og en skjult perle!

Ét af mine favoritsteder er Roskilde Havn, hvor tempoet helt automatisk bliver sat ned. Her vælger du selv, om det er byens største vaffelis, en stillestund med kig udover fjorden eller endnu flere historiske oplevelser, der skal fyldes på.

 

Sidstnævnte er Vikingeskibsmuseet en sikker garant for. Her finder du de originale Skuldelev-skibe, Museumsøen med rytmiske lyde fra smedjen og bådebyggerens øksehug – og måske er du så heldig at komme ombord på det 30 meter lange krigsskib, Havhingsten. En kæmpestor oplevelse for både store og små.

 

Psst … Er der stadig energi i benene, så vil jeg anbefale at tage stien fra havnen til det gamle fiskerleje, Skt. Jørgensbjerg. Her kan du besøge Skt. Jørgensbjerg Kirke og L.A. Rings Atelier. Læs mere om L.A. Ring her. Du kan også lade ungerne få fri leg på legepladsen, mens du nyder udsigten over havnen.

 

Kaffesejlads eller rekreativt stop i Sct. Hans Have

Skal dagens historiske indtryk skyldes ned, så er der tilbagelænet hygge og fjordudsigt, når den sejlende restaurant Sagafjord byder på en smuk kaffesejlads i Nationalpark Skjoldungernes Land. Skibet er en sand perle fra 1950’erne, der oprindeligt blev bygget som passagerfærge i Norge, men som i dag byder på rolige sejladser i første række til det unikke fjordlandskab. Du kan også blive i havn på det hyggelige Cafe Fjordliv med smuk udsigt over havnen.

 

Slut dagen af med lækkert hjemmebag, økologisk kaffe og duften af krydderurter og blomster, når du sætter dig til rette i det gamle drivhus i Sct. Hans Have. Du når oasen til fods via Fjordstien fra Roskilde Havn (ca. 2 km – mulighed for bus retur til Roskilde).

På Sankt Hans Hospital blev psykiatriske patienter førhen givet chokbehandlinger med iskoldt vand og levende ål. Den tid er heldigvis forbi, og i dag er området et sandt rekreativt åndehul, som mange lokale bruger hver dag.

 

Dag 2

Urbant morgen-boost på Musicon

I dag tager vi et gigantisk skridt op i det 20. århundrede, hvor knivskarp arkitektur og moderne byudvikling blander sig med pulserende beats, brede bakkenbarter og afslappet street-style.

Vi starter i Roskildes nye bydel, Musicon, hvor mageløs og prisvindende arkitektur pulserer side om side med skatervenlige regnvandsanlæg, containerbutikker og hyggelige caféer.

 

 

RAGNAROCK – en rock-star museumsoplevelse

Musicons absolutte guldæg er RAGNAROCK, der med guldnittet facade og den røde løber rullet ud, byder dig velkommen ind i dansk rock, pop og ungdomskulturs historie.

Kør en tur på den gigantiske pladespiller – et stort hit, bliv en del af verdens største kor, mød fanboys og fangirls og meget, meget mere. En sand arkitektonisk museumsperle der funkler lige så stærkt og farverigt inde som ude. Jeg afslutter altid besøget i deres hyggelige café og lækre museumshop.

Skater-trip og kulørte lamper

Din vej tilbage til centrum byder på mere nytænkning. Musicon-stien er nemlig mere end bare et bindeled mellem Roskildes middelalderlige centrum og den nye bydel i syd. Stien er præget af kulørte lamper og en ’pump track’ bane med interaktiv belysning, der giver cyklister, skatere og tilskuere en sjov og legende tur, når mørket falder på. Har I løbehjul med på ferien, så husk dem endelig og vis dine tricks i Rabalderparken på Musicon og på track-banen på vej tilbage til centrum.

 

Frokost i Roskildes historiske centrum

Tilbage i centrum er der masser af muligheder for at få maddepoterne tanket op. I Restaurant Raadhuskælderens hyggelige have sidder du bogstaveligt talt i domkirkens skygge – med en kold øl i glasset og klassiske, danske frokostretter på tallerkenen.

 

Eller prøv en klassisk dansk hotdog eller flæskestegsburger fra Lenes Streetfood midt på Stændertorvet.

 

Underjordisk uhygge og nostalgisk tidslomme

Eftermiddagen står i to oversete perlers tegn.

Under byens torv finder du Sankt Laurentius’ Kirkeruin. Ruinen tager dig fluks tilbage til den tidlige middelalder, hvor Roskilde var på vej til at blive Danmarks og Nordeuropas mægtigste by.

Glem ikke at tage turen op i det gamle kirketårn, der gennem årene har fungeret som både fængsel, rådhustårn og udkigspost!

I Lützhøfts Købmandsgård er der købmandsliv fuld af charme og hygge. Her er tiden sat i stå i 1920 og det eneste nutidige indslag er personalet!

Fyld rygsækken med bolsjer i brunt papir, håndlavede børster, glansbilleder og bliklegetøj. Et garanteret hit for alle generationer og især i skoleferierne er der skønne særarrangementer.

 

Aften-chill med god musik

Er I afsted uden børn eller med et par musikglade teenagere, så er der god grund til at lave et sidste aftenstop på Roskildes spillested og ungdomskulturhus, Gimle. Her optræder hvert år mere end 300 bands til store koncertbaskere såvel som intime cafékoncerter. Du kan få musikken serveret sammen med et lille udvalg af sandwiches, paninis, fritter og veganske alternativer i Gimles café, The Raven.

 

Sådan kommer du rundt

Det tager blot 25 minutter at komme til Roskilde med toget fra København og kommer du i bil, kan du læse om parkering, ladestandere mm. her

Afstandene er overskuelige i Roskilde, så det er nemt at komme rundt til fods eller leje cykel hos fx Donkey Republic, Roskilde Cykelcenter eller BikeTours. Det er også nemt at leje bil i Roskilde – fx via OsCar Biludlejning, så står bilen klar på stationen, når du ankommer.

 

Sov godt i Roskilde:

Uanset om du er til hvide lagner eller camping, så er der flere gode muligheder for overnatning tæt på centrum.

Zleep Hotel Prindsen Roskilde-Fjordlandet-Guldaldersal-selskabslokaler-mødesteder-Holger Drachmann Saloner

Zleep Hotel Prindsen Roskilde

Smukt, klassisk og stemningsfuldt hotel centralt i Roskilde med gåafstand til de fleste attraktioner.
Comwell Roskilde - hotel - Roskilde Fjord - nordisk stemning

Comwell Hotel Roskilde

Comwell Hotel Roskilde ligger med en fantastisk udsigt over Roskilde Fjord og med den skønneste natur lige uden for hoveddøren.
Snoremark glamping

Glamping ved Snoremark

Trænger I til at slappe af og nyde naturen uden støj og forstyrrende lys, så finder I Snoremark Glamping i Roskilde - en lille grønne oase med lækre store glampingtelte mellem træerne i ciderplantagen med kig ud over marker, Gundsømagle sø og Roskilde Fjord.
Feline holidays

Feline Holidays Fjordlandet

Hos Feline finder I et stort antal sommerhuse og ferieboliger. Dermed er det nemt at finde og booke lige netop den feriebolig, der passer til jeres ønsker, behov og pengepung.

Lej sommerhus i Fjordlandet

Sommerhusferie er en skøn måde at opleve Fjordlandets på. Og du behøver heldigvis ikke selv at eje et sommerhus. Der findes nemlig sommerhuse i Fjordlandet, som du kan leje, i skønne områder langt fra storbyens stress og jag, men alligevel tæt på København.
Danhostel Roskilde - Roskilde Havn - familier - møder - lejrskole - Fjordlandet

Danhostel Roskilde

Vandrerhjemmet ligger attraktivt i byens unikke havnemiljø, tæt på grønne områder og Roskilde bymidte.

 

 

Vil du have mere inspiration til din ferie i Fjordlandet?

Så læs også vores guide til 72 timer i Hornsherred


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/1014563.cloudwaysapps.com/ppwxbqqsre/public_html/wp-content/themes/enfold-child-by-kathart/single.php on line 218
  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×