Sommerferie på museerne

Besøg attraktionerne i Lejre, Roskilde og Frederikssund og oplev en spændende sommer med børnene.

1

Sagnlandet Lejre

Tag børnene med til Sagnlandet Lejre, gå på opdagelse i vores fjerne fortid og oplev arbejdende værksteder, huse og miljøer fra stenalder, jernalder, vikingetid og husk at besøge den unikke og største vikingehal i Danmark!

I Sagnlandet Lejre kan man se folk gå klædt, som man så ud i vikingetiden, se vikingernes håndværk, værktøjer, og selv prøve at kæmpe som en viking!

Sagnlandet Lejre-stenalder-jernalder-vikingetid-husmandsliv-aktiviteter-for børn-Herthadalen-frilandsmuseum-Fjordlandet-Roskilde Guides

 “Herude kan man se folk gå klædt, som man så ud i vikingetiden, se deres håndværk, værktøjer, og selv prøve at kæmpe som en viking”

sagnlandet lejre sommer

Podcast for børn: “Fantastiske Fortællinger fra Fjordlandet”

– Lyt også til vores nye podcast med 5 episoder og kom helt tæt på Fjordlandets fantastiske fortællinger. Det første afsnit omhandler netop Kongehallen i Gl. Lejre, Kong Skjold og Beowulf! Find den og alle 5 episoder her 

Om sommer i Sagnlandet:

Sagnlandet lejre sommer (1)

Se aktuelt dagsprogram på Sagnlandets hjemmeside

Åbningstider:

Tirsdag – torsdag: kl. 10.00 – 16.00
Lørdag – søndag: kl. 10.00 – 17.00

Entre: Voksen: 205kr. Børn: 140kr. En billet til Sagnlandet Lejre giver adgang til Sagnlandet Lejre hele det igangværende kalenderår, hvor billetten er købt, fra den dag du køber den.

Slangealleen 2, 4320 Lejre

2

Vikingeskibsmuseet

Besøg Vikingeskibsmuseet i sommerferien, hvor I kan komme med på spændende familie-rundvisninger og bygge jeres egen modelbåd i det kreative værksted. I kan også stævne ud på Roskilde Fjord i efterkommere af vikingeskibe!

Der er aktiviteter både inde i Vikingeskibshallen, på græsset foran hallen og på Museumsøen. Lad jer inspirere af de 1000 år gamle skibe i hallen og de rigtige bådebyggere på værftet, inden I konstruerer og bygger jeres egen lille båd og tester den i vandbassinet.

Stævn ud på Roskilde Fjord

I løbet af sommeren kan I få en særlig sejladsoplevelse på Roskilde Fjord. Her kan man nemlig stævne ud i nordiske klinkbyggede træbåde bygget efter samme principper, som vikingerne brugte for 1000 år siden. Alle ombord deltager aktivt i at ro og sætte sejl.

De nordiske klinkbådstraditioner er optaget på UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv.

Vikingeskibsmuseet

Vindeboder 12,
4000 Roskilde.

3

Færgegården

Tag familien med på opdagelse i fjorden når der hele sommeren er sjove aktiviteter på Frederikssund Museum som ligger skønt mellem skov og fjord, ved enden af Kronprins Frederiks Bro.

Om museet

Museets permanente udstilling dykker ned i forskellige temaer, der belyser menneskets forbindelse til Roskilde Fjord og de historiske ændringer over tid. Tag med på en rejse gennem historien, fra fortidens folk, der søgte føde ved fjorden og udforskede verdenshavene, til nutidens fascination af fjordens naturskønhed.

Frederikssund Museum Færgegården

Færgelundsvej 1,
3630 Jægerspris

Det sker:

4

Lejre Museum

Dyk ned i sagnkongernes rige på Lejre Museum, hvor du kan udforske Danmarks første konger og myternes verden.

Myterne og sagnkongernes verden

Udforsk fundene, der dokumenterer Lejre som hjemsted for Danmarks første konger. Opdag historien bag “Beowulf” og udforsk alle de arkæologiske skatte fra området.

Opdag blandt andet “Lejres kronjuvel”: En sølvfigur fra vikingetiden af de nordiske guders konge Odin.

Udforsk det historiske landskab omkring museet

Udforsk også museets kuperede og historiske naturområde. Et stenkast fra museet finder du både en skibssætning og fem store “kongehaller”, der, sammen med fundene du kan opleve på museet, understreger områdets historiske betydning.

Lejre Museum

Orehøjvej 4B,
4320 Lejre

Begivenheder

5

Sommer ved Tadre Mølle

Besøg Tadre Mølle i Hvalsø, når sommerferien fyldes af hyggelige arrangementer, som tager udgangspunkt i møllens unikke historie.

Historisk Naturidyl

Midt i det naturskønne område Elverdamsdalen finder du Tadre Mølle, som har rødder tilbage til 1300-tallet. I dag fungerer møllen som et naturcenter og museum. Året rundt arrangeres aktiviteter for alle aldre, herunder markeder og temadage. Udforsk møllen, haverne, og overnat i det naturskønne område i shelters.

Tag familien og vennerne med på en skøn udflugt til Tadre Mølle. Nyd madkurven, mens børnene udforsker møllen og det omkringliggende område.

Tadre Mølle

Tadre Møllevej 23,
4330 Hvalsø

Det sker:

6

Roskilde Domkirke

Tag med på en kongelig tidsrejse og mød 40 konger og dronninger i Danmarks kongelige gravkirke.

Danmarks kongelige gravkirke

Udforsk 800 års historie i den imponerende gotiske katedral, hvor 40 konger og dronninger hviler. Lyt til dragen hvine, udforsk mørke krypter og find ro under de høje hvælv.

På UNESCOs Verdensarvsliste

Roskilde Domkirke er på UNESCOs Verdensarvsliste for sin enestående arkitektur! Roskilde Domkirke er også kongefamiliens gravkirke; 40 konger og dronninger er begravet i de overdådige gravkapeller. Her hviler både den danske byggekonge, Christian d. 4. og Nordens dronning Margrete d. 1. Intet andet sted i verden er så mange intakte kongelige grave samlet!

Roskilde Domkirke

Domkirkepladsen 3,
4000 Roskilde

Det sker i Roskilde Domkirke:

7

Lützhøfts Købmandsgård

Skru tiden 100 år tilbage med et besøg i Lützhøfts Købmandsgård i sommerferien og bliv klogere på Roskildes historie.

Gå på opdagelse i den historiske købmandsgård, som er et levende museum for købmandsliv og handel fra 1920’erne. Oplev den hyggelige atmosfære med brosten, hestevogne, fritgående høns og aktiviteter for hele familien hele sommeren.

Lützhøfts Købmandsgård

Ringstedgade 6-8,
4000 Roskilde

8

Selsø Slot

Besøg Selsø Slot – den glemte og eventyrlige barokherregård og gå på opdagelse i kringelkrogene, se de højloftede baroksale med store vægmalerier og nyd naturen udenfor.

Gå på opdagelse

Tag familien med på Selsø Slot og udforsk det rå og spændende museum sammen. Dyk ned i de de fantastiske barokke bemalinger og empire-rummenes tapeter. Ude venter oplevelseskrattet og hos madpakkehuset kan I nyde jeres medbragte madpakker eller varme jer op til en gåtur på Selsøruten. Og husk at besøge caféen for lækre forfriskninger før, under og efter jeres eventyr!

Det smukke Selsø Slot blev forladt til forfald i 1829. Efter en 150 år lang tornerosesøvn blev det restaureret af Grethe og Bernhard Linder i 1972. Besøg dette enestående herregårdshus, bevaret som det var i 1829, uden moderne bekvemmeligheder.

Begivenheder

9

Jægerpris Slot

Tilbring en sommerdag på Jægerpris Slot og gå på opdagelse i “Slottet i Skoven”.

På Jægerspris Slot, som er et af Danmarks ældste kongeslotte, kan du opleve arkitektur, slotsmuseum, park og skov. Indenfor i museet kan du se Frederik 7. og grevinde Danners historiske interiører.

Oplev ny udstilling med Grevinde Danner
Når slottet åbner kan du gå på opdagelse i den nye udstilling “Til Evigt Minde. Grevinde Danner”. Udstillingen fejrer Kong Frederik den Syvendes Stiftelses 150-års jubilæum med sjældne portrætter og personlige fortællinger.

Dyk ind i Grevinde Danners inspirerende historie, fra hendes oprindelse som datter af en tjenestepige til hendes markante rolle i dansk historie.

Om Jægerspris Slot:
Frederik 7. (1808-1863) var den sidste konge på Jægerspris. Fra 1854 ombyggede han og grevinde Danner slottet både ude og inde. Udvendigt blev slottet pudset op i rødt, og interiørerne blev indrettet i 1850’ernes luksuriøse, farverige stil. Parrets begejstring for det eksotiske og kuriøse satte også aftryk på indretningen.

Efter kongens død åbnede grevinde Danner børnehjem og museum på slottet.

Jægerspris Slot

Slotsgården 20,
3630 Jægerspris

Google Maps

Rejseplanen

10

Egholm Museum

Besøg Egholm Slot og Museum som er en af Danmarks ældste herregårde oprettet tilbage i middelalderen. Sommerferien byder på spændende rundvisninger – også i børnehøjde

Fx kan i komme med på rundvisning i Egholm Museums 2. verdensskrigs-udstilling.

Der er også løbende rundvisninger med Rikke Falck på selve slottet til de unikke “En dør på klem” rundvisninger i den private del af Egholm slot.

Egholm Slot
& museum

Besøg Egholm Slot og Museum som er en af Danmarks ældste herregårde oprettet tilbage i middelalderen. Sommerferien byder på rundvisninger – også i børnehøjde

Egholm slot (1)

Fx kan i komme med på rundvisning i Egholm Museums 2. verdensskrigs-udstilling.

Om sommeren på Egholm:

Egholm Museum - Lejre - Hornsherred - Fjordlandet - Egholm Slot skov park - Våbenmuseum - modstandsbevægelsen udstilling

Egholm Museums 2. verdensskrigs-udstilling; Her vises rundt i udstillingen om 2. verdenskrig og fortæller om livet under besættelsen i Danmark.

Hold øje med billetter til rundvisningerne her

Egholm Museum - Lejre - Hornsherred - Fjordlandet - Egholm Slot skov park - Våbenmuseum - modstandsbevægelsen udstilling

Trehøjevej 47, 4070 Kirke Hyllinge

Begivenheder

11

RAGNAROCK

Tag familie eller venner med til rockede oplevelser på Danmarks rockmuseum RAGNAROCK

På RAGNAROCK får du…

… Historien om en ungdomsgeneration, som skaber sin helt egen kultur, kommunikerer globalt gennem musikken og får enorm indflydelse på samfundsudviklingen.

Når du besøger museet for pop, rock og ungdomskultur i Roskilde, er der dømt totaloplevelse for alle sanser.

Glæd dig til at stå på den røde løber og træde ind i huset med guldnitterne, – på RAGNAROCK får du mere og meget andet end en rutsjebanetur gennem musikkens historie.

En museumsoplevelse der ROCKER!

RAGNAROCK – Danmarks Rockmuseum i Roskilde

Rabalderstræde 16,
4000 Roskilde

Almindelig entre til museet: Voksne: 120 kr. 0-17 år: Gratis. Studierabat (studiekort forevises): 105 kr. pr person. Fri entré til foyer, café, patio og butik.

Det sker på RAGNAROCK:

12

Willumsens Museum

Tag familien med på Willumsens Museum når sommeren byder på omvisninger, nye udstillinger, kreative værksteder for de mindste og hyggelige “Familiesøndage”.

Oplev en farveeksplosion på Willumsens Museum

Udforsk malerier, skulpturer og keramik af symbolisten og ekspressionisten J.F. Willumsen (1863-1958). Der venter et sandt sanseunivers for både børn og voksne med kunst i alle regnbuens farver.

Gå på opdagelse i udstillingerne med kunstkufferten i hånden, lyt til lydfortællingen for børn: “På jagt efter Willumsens farver” eller dyk ned i dit eget blomsterunivers ved kreabordet i museets café.

Find Lydfortællingen “På jagt efter Willumsens farver” her

Willumsens Museum

Jenriksvej 4,
3600 Frederikssund

Det sker:

13

Vikingespil: Brokks Besværgelse

Tag børnene med, træd ind i Vikingernes verden og bliv ført tilbage til de dramatiske historier fra vikingetiden når Frederikssund Vikingespil opføres på friluftsscenen ved Vikingebopladsen

Vikingespillet er en årligt tilbagevendende begivenhed, som er spændende for hele familien.

Frederikssund Vikingespil-friluftsscene-teater-Vikingeboplads-Roskilde Fjord-

I juni og juli kan man opleve fuldt program hele dagen for børn og barnlige sjæle inden aftenens forestilling: Ægte vikingemarked med boder og markedstelte, bueskydning, Runejagt, Børneskjold-maling, rideture på islandsk heste osv.

Kalvøvej 26, 3600 Frederikssund

Sommer på Observatoriet 

Tag familien med på Brorfelde Observatoriet når sommeren byder på spændende science-aktiviteter for hele familien!

Børn og raketglade sjæle kan bygge deres egen raket og fyre den af med lufttryk. 
Til ’en magisk sommerstund’ kan man møde dagens formidler og fx tage et kig på Solen, få en fortælling om et stjernebilleder eller undersøge mosen for kryb og kravl. 

Sommer på Observatoriet 

Tag familien med på Brorfelde Observatoriet når sommeren byder på spændende science-aktiviteter for hele familien!

Børn og raketglade sjæle kan bygge deres egen raket og fyre den af med lufttryk. 
Til ’en magisk sommerstund’ kan man møde dagens formidler og fx tage et kig på Solen, få en fortælling om et stjernebilleder eller undersøge mosen for kryb og kravl. 

Der er aktiviteter og sciencepark nok til en hel dag, så Observatoriet opfordrer til, at man medbringer madpakken og picnictæppet. 

Andre oplevelser over sommeren på Observatoriet:

Aftenåbent med temaer: Hver lørdag i skolernes sommerferie, holder Observatoriet åbent kl. 21.00-00.00, hvor Observatoriets formidlere fortæller om bl.a. Månen, Venus og Mars, Karlsvognen, Galakser, Måne og myter mm.

Læs mere om lørdage med tema-aftener

Ung i natten: Kom med ud i natten kl. 21-23 og gå på opdagelse på Observatoriets område og kig efter flagermus, lyt efter årets sidste nattergal og lok flyvende insekter til med lys.

Læs mere om lørdage med tema-aftener

Når du ser et stjerneskud: Besøg Observatoriet fredag d. 11. eller lørdag d. 12. august kl. 21.00-00.00 og send ønskerne godt afsted. Nyd synet fra en hængekøje, gå på opdagelse i stjernehimlen med teleskoper og bliv klogere på de smukke stjerneskud.

Læs mere om stjerneskuds-aftenerne her

Om ‘sommer på Observatoriet’:

Program i sommerferien:

  • Kl. 11.30, 13.30 & 15.30: Se Danmarks største teleskop 
  • Kl. 12:30: Magisk sommerstund – Mød dagens formidler  
  • Kl. 13.30 & 16.30: Raketaffyring 

Anbefalet børnefamilier med børn +6år.

Entre: Børn under 18 år: 75kr. Voksne: 95kr.

Museets åbningstider: Alle ugens dage kl. 11.00 -17.00

Observator Gyldenkernes Vej 3, 4340 Tølløse 

Nattergal- og stjerneture med Hedelands Veteranbane

Hvornår: D. 16. og d. 24. maj 2023

Kom med på Togtur i Hedeland Naturpark by Night med Hedelands Veteranbane.

Turene er guidet af Dansk Ornitologisk Forening og på disse særlige aftenoplevelser er der unik mulighed for at opleve nattergalesang.

Årets nattergaleture med Hedelands Veteranbane foregår mens mørket sænker sig, og flagermuslygterne tændes, for at skabe den rette romantiske stemning – og hvorfor ikke tage lidt vin eller kaffe med på turen?

Kør med
Hedelands Veteranbane

Hvornår: D. 16. og d. 24. maj

Kom med på Togtur i Hedeland Naturpark by Night med Hedelands Veteranbane.

Turene er guidet af Dansk Ornitologisk Forening og på disse særlige aften-oplevelser er der unik mulighed for at opleve nattergalesang

Hedelands Veteranbane - Hedehusene ved Roskilde-rekreativt område-Fjordlandet-togtur astronomi romantisk stjernetur

Nattergaleturene med Hedelands Veteranbane foregår mens mørket sænker sig, og flagermuslygterne tændes, for at skabe den rette romantiske stemning – og hvorfor ikke tage lidt vin eller kaffe med på turen?

Om “Nattergaletur – Hedeland Naturpark by Night“:

Tirsdag d. 16. og onsdag d. 24. maj kl. 21.00 – midnat.

Mødested: Hedehusgård kl. 21.00. kl. 21.15 er der introduktion til hvad i kan forvente samt lidt om Veteranbanen og sikkerhed ved aftenkørsel

Læs mere og køb billetter (258 kr)

Køreplan 2023: Toget kører hver søndag fra 14/5

Brandhøjgårdsvej 2, 2640 Hedehusene

Sommerens rundvisninger

Sommer, sol og spændende rundvisninger i Fjordlandet

Brug jeres dage i Fjordlandet på unikke rundvisninger og guidede oplevelser hos bl.a.:

Selsø Slot- Læs mere og køb billet til rundvisning på slottet

Vikingeskibsmuseet Læs mere om de mange rundvisninger

Svanholm StorkollektivLæs mere om søndagsrundvisninger

Herslev Bryghus Læs mere og køb billetter til Ølsmagning & Rundvisning 

Hansens Ismejeri Læs mere og køb billetter til sommerens arrangementer

Hedelands VeteranbaneLæs mere og køb billetter til turene her

Lejre MuseumLæs mere om Historiske sommer vandringer

Sommerens rundvisninger

Sommer, sol og spændende rundvisninger i Fjordlandet

Sommerrundvisninger om søndagen i fjordlandet

Brug jeres dage i Fjordlandet på unikke rundvisninger og guidede oplevelser hos bl.a.:

Selsø Slot: Læs mere og køb billet til rundvisning på slottet

Vikingeskibsmuseet Læs mere om de mange rundvisninger

Svanholm StorkollektivLæs mere om søndagsrundvisninger

Herslev Bryghus Læs mere og køb billetter til Ølsmagning & Rundvisning 

Hansens Ismejeri Læs mere og køb billetter til sommerens arrangementer

Hedelands VeteranbaneLæs mere og køb billetter til Hedelands ture

Lejre MuseumLæs mere om Historiske sommer vandringer

Sommerrundvisninger om søndagen i fjordlandet

Sommer i Naturen

Tag på vandretur, familieudflugt
eller gå på blomsterjagt i skoven…

Smag på sommeren

Gå på jagt efter lokale lækkerier…

  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×