Sommerferie i Fjordlandet!

Fjordlandets guide for børn i sommerferien – en ferie fyldt med oplevelser for børn og  deres familier!

Vi har samlet en liste over sjove, unikke og aktive oplevelser i sommermånederne, så besøg Lejre, Roskilde og Frederikssund og få en mindeværdig ferie med familien:

1. Udforsk vores fjerne fortid i Sagnlandet Lejre

I Fjordlandet findes mange muligheder for at udforske vores fælles fjerne fortid, og specielt i Sagnlandet Lejre er der siden 1964 blevet forsket og lavet forsøg for at skaffe viden om, hvordan livet var i stenalderen, jernalderen og vikingetiden.

Her kan hele familien føle fortidens levevis på egne kroppe ved for eksempel at kværne korn til mel, skyde med bue og pil eller sejle i en udhulet træstamme. Man kan også komme i fint vikingeselskab og være med til at snitte urter, lave brød, kærne smør, hugge brænde, trække blæsebælgen osv.

Besøg Danmarks største vikingehal i sommerferien

Et af de største fund, man har gjort i Lejre-området, er ’kongehallen’. Der er fundet rester af flere haller, som er de største i Skandinavien, og som har afløst hinanden igennem tiden.

Besøg i Kongehallen kræver ikke pladsbillet. Kongehallen er åben: weekend mellem kl. 10.30 og 16.30, tirsdag-fredag mellem kl. 10.30 & 13.00 og igen mellem kl. 14.00 & 16. 30.

2. Aktiviteter på vandet

Kitesurf med Kitekollektivet

Mærk adrenalinen, den friske luft, vandet og sammenholdet! Prøv kræfter med Kitesurfing i Fjordlandet ved Landerslev og Dalhuse og uanset om du aldrig har prøvet kæfter med det før, er letøvet eller til det avancerede niveau på vandet kan du være med! Kitekollektivet er for ALLE niveauer og aldre (obs: som udgangspunkt undervises børn under 8 år ikke uden særlig aftale) og du booker kursus alt efter dit niveau hos Kitekollektivet her.

SUP med Outdoor Adventures

Få meter ned til Roskilde Fjord ved Roskilde Camping holder Outdoor Adventures til. Her kan i hoppe i våddragter og blive instrueret i hvordan man bruger paddleboard og komme ud på fjorden med instruktør. Fjorden er som ofte blikstille og Roskilde Fjord er perfekt til den slags vandaktiviteter. Vandet er meget lavt selv når man kommer et stykke ud.

Outdoor Adventures udlejer paddleboards og afholder SUP-kurser. Læs mere om kurserne her.

3. Vikingeskibe og “byg-din-egen-båd” værksted

Besøg Vikingeskibsmuseet i sommerferien og byg jeres egne både i værkstedet, som er  for kreative børn og voksne! Der er åbent på værftspladsen i værkstedet hver dag. Der er også daglige ‘Viking Talks’ på den store græsplæne samt rundvisninger.

Sommerferie-aktiviteterne foregår udendørs

… og derfor kan I let lade jer inspirere af de rigtige bådebyggere, mens I konstruerer og bygger jeres egen båd. Der er også et vandbassin – en ’test tank’ – så I kan afprøve jeres båddesign og måske vende tilbage til byggeprocessen for at forfine designet.

På Vikingeskibsmuseet har børn i alderen 0-17 år altid gratis entré.

Stævn ud på fjorden i et vikingeskib

Der er en eksklusiv oplevelse, når I stævner ud på Roskilde Fjord sammen med Vikingeskibsmuseets dygtige sejladsinstruktører.

Her benyttes samme drivmidler som vikingerne gjorde; årer og de ombordværendes rå muskelkraft. Undervejs vil sejladsinstruktøren fortælle om roning og sejlads i vikingetiden.

Praktisk info: Sommersejlture finder sted dagligt indtil tirsdag den 31. august. At komme med ud at sejle koster 120,00 DKK i tillæg til entrébilletten og varer ca. 50 min. inkl. udlevering af redningsvest og introduktion til skib, roning og sejlads.

Billetter til sejlture købes på museet efter først-til-mølle princippet. Det er ikke muligt at få oplyst om antallet af ledige billetter eller bestille billetter online.

4. Hop ombord på NATURekspressen

Hop ombord på den rullende Naturekspres og oplev bøgeskov, anemoner og Hornsherreds skønne natur. Hornsherreds NATURekspres er en traktortrukket vogn med plads til 26 personer og to kørestole. NATURekspressen kører fra 1. april -31. oktober. I kan fx køre med på sommertur til Selsø Slot, hver onsdag i skolernes sommerferie, eller hoppe ombord og køre med til Egholm Slot!

5. Skattejagt i Roskilde Domkirke

Nu kan du igen besøge Danmarks kongelige gravkirke og her er både højt til loftet og god plads til de andre gæster. Roskilde Domkirke er på UNESCOs Verdensarvsliste for sin enestående arkitektur og er bestemt et besøg værd! Roskilde Domkirke har en sjov og lærerig skattejagt til børnene – eller børnebørnene.

6. Sommerferie ved Tadre Mølle

Besøg Tadre Mølle i Hvalsø med hele familien og vær med til at løse Møllemysteriet, der har forvirret områdets beboere. I den naturskønne Elverdamsdal i Hvalsø kan i få den perfekte sommerudflugt – medbring gerne madpakke og køb kaffe/kage i Caféen.

Tadre Mølle er det perfekte mål for en skøn udflugt ud i det grønne med familie og venner. Her er der rig mulighed for at nyde madkurven, mens børnene går på opdagelse i møllen og i området omkring og prøv overnatning på naturlejrpladsen beliggende i naturskønne omgivelser.

7. Tag’ på opdagelse i fjordlandets historie

Frederikssund Museum ligger naturskønt mellem skov og fjord, ved enden af Kronprins Frederiks Bro.

Hele sommeren er der sjove aktiviteter for børnefamilier. Kom fx med på sanketur efter dyr og planter i det lave vand sammen med naturvejleder, eller mød dyrene i fjorden sammen med Færgegården alle onsdage, torsdage og lørdage i juli.

8. Oplev fjorden – i en gratis Nationalpark Kano

I Nationalpark Skjoldungernes land findes en særlig natur og fine muligheder for oplevelser i det fri – blandt andet i en nationalpark-kano. Kanoerne er tilbage i Gershøj og i Møllekrogen, hvor de vil ligge sommeren over. I Gershøj ligger kanoerne på et areal ved stranden, som Gershøj Kro stiller gratis til rådighed. I Møllekrogen lægger Selsø-Møllekrogen Bådelaug deres jollestativ til.

Kanoerne er gratis at låne, og de er ikke til at tage fejl af med nationalparkens logo og farver malet stort henover siderne. Kanoerne kan benyttes til en hyggelig rundtur ud på fjorden med familien. Konceptet er først til mølle. Det vil sige, at kanoerne ikke kan bookes.

9. Sommer på Svanholm Storkollektiv

Jordbærsæsonen er slut på Svanholm gods! Men I kan stadig besøge det smukke sted, og fx handle i Svanholms gårdbutik hvor der kan købes masser af egenproducerede varer. Man kan også kan købe frokost og kaffe og is fra naboen, Hansens is. Menuen skifter men fx kan man få linsesuppe med hjemmebagt brød, som I kan nyde på terrassen foran gårdbutikken med udsigt til klappegeder og jordbærmarker.

Der er meget at se, smage og opleve på Svanholm. Børnene kan klappe geder, besøge køerne i kostalden, spise og hygge i gårdbutikken eller gå en tur i julianeskoven, hvor du finder Julianehøj, der med sine 69 meter er Hornsherreds højeste punkt.

Det er også muligt at forudbestille billet til de eftertragtede søndags-omvisninger kl. 11.00 her

I er altid velkomne på Svanholm, hvis I vil besøge caféen, komme på rundvisning, købe ind i butikken eller grøntsalg eller overnatte i de hyggelige sheltere i skoven.

10. Flødeis som i gamle dage

Efter besøg hos Svanholm kan I altid smutte forbi Hansens Is, som Svanholm køerne leverer mælk til! På en sommerdag får solen den gamle, hvidkalkede mejeribygning til at ligne et motiv på et af Hansens Flødeis’ halvtredsernostalgiske postkort.

Men selv i gråvejr vil et besøg i butikken her ved Jægerspris føles som en rejse tilbage til dengang, hvor mælken var i flasker, og mejeristen stod bag disken i hvid kittel og hat. Tag familien under armen og besøg det fine ismejeri og nyd de økologiske ispinde og isvafler, Laktosefri flødeis, Sorbet og den klassiske friske iscreme.

Hansens flødeis laves på maskiner, ligesom dem gamle Hansen brugte. Derfor kan unge Hansen fremstille flødeis, der smager som den oprindelige.

11. Willumsens Museum for hele familien

Willumsens Museum viser værker af Willumsen, som er som en eksplosion i alle regnbuens farver , der stimulerer sanserne hos både børn og voksne. Tag familien med til Frederikssund og oplev den unikke og velbesøgte udstilling som får alle sanserne i spil; “Alkymistens laboratorium“.

Sommer-aktiviteter for børn på Willumsens Museum:

Kom og vær med, når museets dygtige undervisere åbner det kreative familie værksted for børn og deres familier til “Kreative søndage”. Her er både hjælp og inspiration at hente når I skal være kreative! Du kan prøve kræfter med drageflyvning, Grafisk trykkeværksted, og så laver museet også yoga i det fri, gratis omvisninger og meget mere.

12. Tag på tur med veterantoget i Hedeland

Hedeland Veteranbane fører dig også tilbage i tiden. Hver søndag hele sommerferien kører Veteranbanen med plads til også de helt mindste i familien! Der er afgang hver søndag 10.30 og 11.00, herefter hvert 45. minut indtil 15.30.

At køre med Veterantoget er en ideel tur til en sommeraktivitet med frokost i det grønne, for I kan stå af på stationerne ved fx Fem Ege og lege på naturlegepladsen i nærheden og spise jeres medbragte frokost. Derefter kan i tage toget hjem igen til “Hedehusgård”.

Fra Roskilde tager det kun 15. minutter i bil at nå til Hedeland Veteranbane.

Voksenbillet: 80 kr. t/r – Børn over 3 år: 40 kr. t/r –  Børn under 3 år er gratis. Cykler og barnevogne kan medtages gratis, såfremt der er plads i toget.

13. Besøg Snoremark og bierne – og pres jeres egen honning

Snoremark Mjødbryggeri i Roskilde har hele sommeren aktivitet for hele familien fra maj til slut august, hvor bierne er aktive. Besøg bigården, hør om de dovne droner, høstbierne, vogterbierne og den super produktive bidronning. Herefter får jeres egen fyldte honningtavle, hvor i skal presse honningen ud og fylde på glas. Dagen slutter i orangeriet, hvor I bager pandekager til jeres honning.

14. RAGNAROCK – FESTIVALSTEMNING, LEGO-BYGGERI OG GÅDEJAGT

RAGNAROCK – Museet for rock, pop og ungdomskultur gentager LEGO-successen og står klar med modellen af Orange Scene og bunker af LEGO klodser. I kan også slippe kreativiteten løs og giv det gamle skrald liv igen. Måske kan det laves om til legetøj? Et mobilcover? Hårpynt? I værkstedet på RAGNAROCK er der bunker af telte, campingstole og teltstænger indsamlet på campingområdet efter Roskilde Festival.

FAMILIEOMVISNING I SMATTENS MAGI

Besøger I Roskilde i Juli kan i også opleve børnevenlige familieomvisninger i RAGNAROCK’s særudstilling om Roskilde Festival; “Smattens Magi”. Omvisningen foregår tirsdage – fredage, starter kl. 11.00 og varer ca. 45. min.

14. RAGNAROCK – FESTIVALSTEMNING, LEGO-BYGGERI OG GÅDEJAGT

RAGNAROCK gentager LEGO-successen og står klar med modellen af Orange Scene og bunker af LEGO klodser. I kan også slippe kreativiteten løs og giv det gamle skrald liv igen. Måske kan det laves om til legetøj? Et mobilcover? Hårpynt? I værkstedet på RAGNAROCK er der bunker af telte, campingstole og teltstænger indsamlet på campingområdet efter Roskilde Festival.

FAMILIEOMVISNING I SMATTENS MAGI

Besøger I Roskilde i Juli kan i også opleve børnevenlige familieomvisninger i RAGNAROCK’s særudstilling om Roskilde Festival; “Smattens Magi”. Omvisningen foregår tirsdage – fredage, starter kl. 11.00 og varer ca. 45. min.

15. Børnevenlig vandre- og skovtur i en naturperle

Gåturen gennem Heide Overdrev findes lige syd for Lejre og er en naturperle, som indbyder til en klassisk skovtur for hele familien. I alt er ruten cirka 8 kilometer, og du kan roligt tage barnevognen med.

Avnsø –  badesøen der er en smeltet isklump fra sidste istid!

På turen gennem skoven passerer man et fredet overdrev og den hyggelige skovsø, hvor I kan holde hvil på bænken, mens børnene fanger smådyr ved søbredden. Avnsø er en fin badesø og er resultatet af en smeltet isklump fra sidste istid. Søen er klarvandet, der er badebro, vandkvaliteten er fin og der findes borde og bænke

Flere oplevelser for familien i Fjordlandet:

Overnatningssteder i Fjordlandet:

  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×