Sommer i Fjordlandet

– stedet hvor sagaerne og eventyrerne begynder

Følg i vikingernes fodspor i Fjordlandets historiske købstæder og i den enestående, varierede natur, hvor skjoldungekongerne for mange år siden boede og levede. Når de altså ikke begav sig ud i verden på vikingetogt fra Roskilde Fjord. Fjordlandet er Danmarks historie, fællesskaber, fjordliv og græs på knæerne. Kom langt væk fra hverdagen – kun et vikingekast fra hovedstaden.

Følg i vikingernes fodspor i Fjordlandets historiske købstæder og i den enestående natur denne sommer.

Vi guider dig til unikke oplevelser, fantastiske overnatningsmuligheder, og unikke smagsoplevelser. Se med her, hvad du skal opleve, hvor du skal sove, og hvad du skal spise når du besøger os i Fjordlandet

Vikingernes “Royal Arena” – Danmarks største kongehal

Tag på opdagelse i Sagnlandet Lejre og oplev den store kongehal, som er en genskabt udgave af den største bygning fra vikingetiden fundet i Danmark. Med en længde på 61 meter, en loftshøjde på lidt over 10 meter og over 600 m2 er byggeriet et vidnesbyrd på kulminationen af nordisk arkitektur og håndværk.

Kongehallen er dermed et markant symbol på, at sagaerne om Lejres mægtige skjoldungekonger rummer en vigtig historisk kerne. Læs mere om Kongehallen her.

I vikingernes fodspor

Fra Lejre går turen til Roskilde, og her mærker man tydeligt historiens vingesus i Roskilde Domkirke, hvor mange af Danmarks regenter ligger begravet. Sagnet siger endda, at både vikingekongen Harald Blåtand og hans søn, Svend Tveskæg, er stedt til hvile lige netop her.

Efter en masse spændende kultur, kan det være på tide at komme ud og mærke naturen, som så småt er begyndt at iklæde sig de smukkeste nuancer.
Nationalpark Skjoldungernes Land står du med fødderne solidt plantet i den muld, hvor den mægtige vikingekongeslægt, Skjoldungerne, for hundredevis af år siden havde deres daglige gang. Oplev den lokale historie i enestående, varierede landskaber ved at følge en af de mange vandreruter.
Giv dig i kast med Gudernes Stræde eller Skjoldungestierne, hvor du passerer mægtige oldtidshøje, vandmøller og herregårde. Der er mange kilometer at boltre sig på, og med app’en Nationalpark Skjoldungelandet kan du følge med på et kort og blive guidet til attraktioner, du bare ikke må gå glip af.

Tag på Sommer-vandretur

Tag en længere vandretur på Skjoldungestien. Ruten er i alt 40 kilometer lang, men da den går mellem tre togstationer (Roskilde-Lejre-Hvalsø), kan du planlægge turen fra en station til den næste og tage toget tilbage. Ruten går blandt andet igennem Gl. Lejre, Boserup Skov og Bidstrup Skovene. Find ruten på nationalparkens hjemmeside eller i appen ”Nationalpark Skjoldungelandet”.

Er du mere til afslapning og lækker mad, så kan Roskilde Fjord også nydes fra skibsdækket på stemningsfulde M/S Sagafjord. Båden er oprindelig en norsk passagerfærge fra 1950´erne, men som nu danner rammer for en helhedsoplevelse for alle sanser på fjorden.

Kan du ikke få nok af vikingehistorien og vand, så tag forbi Vikingeskibsmuseet i Roskilde, hvor fem originale vikingeskibe er udstillet, og hvor det er muligt at sejle på fjorden i kopier af skibene.

Historiske herregårde og moderne kollektiver

Det er naturligvis ikke kun vikingehistorien, der kommer til live i Fjordlandet, men også de mange herregårde i området. Et af dem er Selsø Slot – den glemte herregård. Den kan dateres tilbage til middelalderen, men blev i 1829 forladt til forfald, da dens sidste ejer døde. I 1972 blev herregården forpagtet af et ægtepar, som restaurerede den, så den i dag står som en gylden tidslomme. Har du en lille ornitolog gemt i maven, må du ikke snyde dig selv for en tur i naturreservatet ved slottet. Ved Selsø Sø kan du opleve det 500 hektar store fuglereservat Møllekrogen, hvor fuglelivet er ualmindeligt varieret og rigt. En oplevelse for både store og små.

Det 800 år gamle gods, Svanholm, er ligeledes et besøg værd. Siden 1978 har Svanholm fungeret som storkollektiv og huser i dag 90 voksne og 60 børn, som arbejder for en bæredygtig og social levevej. Som besøgende kan du lære mere om deres måde at leve på med fællesøkonomi og -køkken, økologi og bæredygtighed. Besøg deres økologiske landbrug, køb frugt og grønt med hjem, og slap af i den hyggelige cafébutik.

Herslev Bryghus - idyllisk landsby - Roskilde - Lejre - økologisk gårdbryggeri - tap room café - ølsmagning - events - gårdbutik

Smag på Fjordlandet

Hvor end du kører hen, finder du lækre gårdbutikker, og områdets gårde er netop kendte for at levere varer til nogle af Københavns bedste restauranter. Læg vejen forbi den idylliske by Herslev, som i disse år er ved at udvikle sig til et sandt gastronomisk epicenter. Her finder du Herslev Bryghus med de eftertragtede naturøl. Du kan også besøge den nyåbnet chokoladefabrik, som chokoladeverdensmesteren Mikkel Friis-Holm står bag. Følg råvarerne fra jord til bord, og nyd resultaterne i deres spisehus eller deltag i deres succesevents øl-yoga, pop-up middage, den årlige oktoberfest  eller ølsmagning. Velbekomme.

Trænger du til at blive kølet lidt ned, så tag et smut til Hansens Ismejeri ved Jægerspris og prøv deres iscafe. Her kan du få alle dine isdrømme opfyldt – om det gælder ispinde dyppet i lun chokolade, frisklavet isbøffer eller softice med frisk iscreme pyntet med hjemmelavet karamel- eller chokoladesauce – så er der vist noget for alle aldre.

Hansens Ismejeri og Café - Jægerpris ved Frederikssund - Hansens Flødeis - butik - Friis-Holm Chokolade

Overnatning i Fjordlandet

Sonnerupgaard Gods

Velkommen til Sonnerupgaard Gods. Her får du unikke lokaler, landlig idyl og minder for livet. Vi tilbyder alt fra fester til møder og firmaevents midt på Sjælland.

Nordgården – ferie på landet

Bed and breakfast i ferielejlighed med hyggeligt gårdmiljø i bedste Morten Kork stil, placeret på landet i det skønne Hornsherred. 

Bb Roskilde City- bed and kitchen

Velkommen til Bed and Breakfast Roskilde City – Bed & Kitchen. Her kan I bo centralt i en villa i et lille hyggeligt stræde i gåafstand til Roskilde Domkirke.

Spisesteder og lokale råvarer i Fjordlandet

Roskilde, Lejre og Frederikssund bugner med unikke smagsoplevelser

Bunker af Vin

Bunker af Vin - Oplev en Roskilde bunker fra 40’erne, hvor Andreas og Stefan både opbevarer, sælger og byder på smagning af vin. Man er velkommen i bunkeren hver lørdag formiddag fra kl. 11.00 -14.00

Local By Me

Butik og café med lokalproducerede produkter primært fra Sjælland. Når du køber produkter med hjem fra LOCAL BY ME støtter du flere små producenter
3. sep - 4. sep

Høstmarked på Hegnsholt

Kom til det hyggeligste høstmarked på Hegnsholt. Tag hele familien med på besøg hos alle dyrene, leg i haven og i halmballer. Mød producenterne af de lækre økologiske varer, hør mere om deres produktion og smag deres varer. Køb en lækker frokost eller kaffe og kage af gårdens egne produkter.

“Det Sker” i Roskilde, Lejre og Frederikssund

–  Sommer 2022

Hvis du mangler inspiration til ture og oplevelser i Fjordlandet, viser vi her et hav af begivenheder og events:

15. maj - 11. sep

Toget fløjter afgang! Hedeland Veteranbane kører hver søndag!

Hedelands Veteranbane fører jer tilbage i tiden. Hver søndag hele sommeren kører Veteranbanen og der er afgang fra kl. 10.30 og hvert halve time indtil kl. 15.30. Børn i alle aldre kan være med - så tag picnickurven med, stå af og nyd legeplads og naturen i Hedeland.
25. maj - 31. aug

Udstilling: Hvis din cykel var et vikingeskib

Vikingeskibsmuseet hylder Tour De France ved at åbne særudstillingen ’Hvis din cykel var et vikingeskib’. Her står to fuldblodsracercykler og en specialdesignet cykelhjelm overfor museets langskibe; Skuldelev 2 og Skuldelev 5. Her sammenlignes designmæssige kompromisser, aero- og hydrodynamik, kraftoverførsel samt træ- og carbonfibre.
3. jun - 18. sep

Michael Bundesen kunsttryk-udstilling

Oplev den folkekære Shu-Bi-Dua forsangers kunst i Kulturhuset Rejsestalden i samarbejde med Galleri Puls Art. Gratis entre.
8. jun - 28. jul

Kajak ro-med solnedgangstur – Frederikssund

Kom med udvalgte onsdage eller torsdage fra 8. juni til 17. august på en skøn ro-med kajaktur i Frederikssund for let øvede! Enten går turen til den nyopførte Kronprinsesses Marys bro eller mod nord til den nye havn og kronprins Frederiks bro.
9. jun - 28. jul

Paddleboard intro kursus – Frederikssund

På torsdage fra 9. juni – 18. august kan du i trygge rammer med uddannet SUP instruktør komme godt fra start med Stand Up Paddling. Du vil blive undervist i hvordan udstyret bruges korrekt, hvordan du kommer sikkert ud og hjem igen, balance og vende teknikker. Kurset tager 2 timer
12. jun - 14. aug

Yoga ved fjorden

På søndage fra 12 juni – 14. august kan du deltage i Yoga med instruktør Astrid fra Mind the Moment og fra første parket til Roskilde fjord. Hatha yoga timen består af yogastillinger (asanas), åndedrætsøvelser (pranamaya) og meditation (dhyana). Fokus er på “alignment” - form før dybde i strækkene - og med vejrtrækning som den vigtigste følgesvend.
13. jun - 14. aug

Twisted Tunnel

Twisted Tunnel Tour er et interaktivt kunstværk, skabt af kunstnerne Tea Bendix og Mathias Madsen Munch og elever fra Østervangsskolen i en tunnel under Østre Ringvej. Oplev et inddragende kunstværk med lyd, musik og bevægelse, inspireret af det kendte spil Twister og af intensiteten forbundet med Tour de France.
16. jun - 30. jun

Historiske sommervandringer ved Lejre Museum

Gå med på historiske sommervandringer ved Lejre Museum - På vandringerne kan I kombinere glæden ved naturen og eventuelt interesse for historie, hvor landskabet med de mange historiske spor omkring Lejre Museum danner rammen om de historiske sommervandringer. Vandringerne ligger udvalgte torsdage og søndage i juni, juli og august. Alle ture starter på parkeringspladsen foran Lejre Museum.
17. jun - 22. jul

Årets Vikingespil – “Skjoldunge”

Skjoldunge som er 2022s forestilling, byder på eventyr i særklasse, helte i kamp, kujoner i skjul og kvinder, du ikke må danse med. Køb billetter her:
17. jun - 26. aug

Solnedgangsture i kajak med instruktør

Kom med udvalgte tirsdage, onsdage og fredage juni, juli og august, når Outdoor Adventures ror ud på Roskilde Fjord fra Vigen strandpark ved solnedgangstid. Enten går turen mod nord i retning af Ellore eller vest i Kattinge Vig. Imens er der rig lejlighed til at få opfrisket eller øvet kajakteknik eller bare nyde turen, roen, duftene og lydene.
20. jun - 30. jul

Cikel-sommer i Lützhøfts Købmandsgaard

Besøg den gamle købmandsgaard i juni og juli og bliv klogere på Roskildes cykelhistorie i købmandsgårdens nye miniudstilling, om væltepeters indtog i Roskildes gader. Du og familien kan komme i lære som cikelbud, spise en is og drikke en gul sodavand i den hyggelige gård.
20. jun - 31. jul

3-timers kajakintro kursus ved Vigen strand

Udvalgte søndage, mandage, onsdage og fredage over sommeren, kan du deltage i kurset som er for begyndere - basis introduktion til havkajak. Formålet er at give de bedste forudsætninger, så du kan komme ud i en havkajak. Du vil blive undervist i korrekt brug af udstyr, hvordan du kommer sikkert ud og hjem igen, vende og balancerings teknikker. Undervejs på de 3 timer kan du øve dig og få tips og tricks.

Få inspiration til flere sommeroplevelser:

Amfibius Oplevelser i Kajak - Roskilde Fjord - guidede ture Amfibius

Aktiv sommerferie

Aktiv sommerferie i Fjordlandet. Roskilde, Lejre og Frederikssund byder på masser af oplevelser til sommeren i Danmark

Sarah in the Green – Fjordstien på cykel

Fjordstien på cykel – fra Svanholm til Jægerspris Slot - samarbejde med Sarah Green og VisitFjordlandet

Outdoor oplevelser

Oplev smuk og varieret natur når du besøger fjordlandet på vandretur, cykelferie eller bare vil en tur i skoven
  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×