Sommer i Fjordlandet

– stedet hvor sagaerne og eventyrerne begynder

Følg i vikingernes fodspor i Fjordlandets historiske købstæder og i den enestående, varierede natur, hvor skjoldungekongerne for mange år siden boede og levede. Når de altså ikke begav sig ud i verden på vikingetogt fra Roskilde Fjord. Fjordlandet er Danmarks historie, fællesskaber, fjordliv og græs på knæerne. Kom langt væk fra hverdagen – kun et vikingekast fra hovedstaden.

Følg i vikingernes fodspor i Fjordlandets historiske købstæder og i den enestående natur denne sommer.

Vi guider dig til unikke oplevelser, fantastiske overnatningsmuligheder, og unikke smagsoplevelser. Se med her, hvad du skal opleve, hvor du skal sove, og hvad du skal spise når du besøger os i Fjordlandet

Vikingernes “Royal Arena” – Danmarks største kongehal

Tag på opdagelse i Sagnlandet Lejre og oplev den store kongehal, som er en genskabt udgave af den største bygning fra vikingetiden fundet i Danmark. Med en længde på 61 meter, en loftshøjde på lidt over 10 meter og over 600 m2 er byggeriet et vidnesbyrd på kulminationen af nordisk arkitektur og håndværk.

Kongehallen er dermed et markant symbol på, at sagaerne om Lejres mægtige skjoldungekonger rummer en vigtig historisk kerne. Læs mere om Kongehallen her.

Kongehallen i Sagnlandet_luftfoto_maj2020_OleMalling

I vikingernes fodspor

Fra Lejre går turen til Roskilde, og her mærker man tydeligt historiens vingesus i Roskilde Domkirke, hvor mange af Danmarks regenter ligger begravet. Sagnet siger endda, at både vikingekongen Harald Blåtand og hans søn, Svend Tveskæg, er stedt til hvile lige netop her.

Efter en masse spændende kultur, kan det være på tide at komme ud og mærke naturen, som så småt er begyndt at iklæde sig de smukkeste nuancer.
Nationalpark Skjoldungernes Land står du med fødderne solidt plantet i den muld, hvor den mægtige vikingekongeslægt, Skjoldungerne, for hundredevis af år siden havde deres daglige gang. Oplev den lokale historie i enestående, varierede landskaber ved at følge en af de mange vandreruter.
Giv dig i kast med Gudernes Stræde eller Skjoldungestierne, hvor du passerer mægtige oldtidshøje, vandmøller og herregårde. Der er mange kilometer at boltre sig på, og med app’en Nationalpark Skjoldungelandet kan du følge med på et kort og blive guidet til attraktioner, du bare ikke må gå glip af.

Tag på Sommer-vandretur

Tag en længere vandretur på Skjoldungestien. Ruten er i alt 40 kilometer lang, men da den går mellem tre togstationer (Roskilde-Lejre-Hvalsø), kan du planlægge turen fra en station til den næste og tage toget tilbage. Ruten går blandt andet igennem Gl. Lejre, Boserup Skov og Bidstrup Skovene. Find ruten på nationalparkens hjemmeside eller i appen ”Nationalpark Skjoldungelandet”.

Er du mere til afslapning og lækker mad, så kan Roskilde Fjord også nydes fra skibsdækket på stemningsfulde M/S Sagafjord. Båden er oprindelig en norsk passagerfærge fra 1950´erne, men som nu danner rammer for en helhedsoplevelse for alle sanser på fjorden.

Kan du ikke få nok af vikingehistorien og vand, så tag forbi Vikingeskibsmuseet i Roskilde, hvor fem originale vikingeskibe er udstillet, og hvor det er muligt at sejle på fjorden i kopier af skibene.

Historiske herregårde og moderne kollektiver

Det er naturligvis ikke kun vikingehistorien, der kommer til live i Fjordlandet, men også de mange herregårde i området. Et af dem er Selsø Slot – den glemte herregård. Den kan dateres tilbage til middelalderen, men blev i 1829 forladt til forfald, da dens sidste ejer døde. I 1972 blev herregården forpagtet af et ægtepar, som restaurerede den, så den i dag står som en gylden tidslomme. Har du en lille ornitolog gemt i maven, må du ikke snyde dig selv for en tur i naturreservatet ved slottet. Ved Selsø Sø kan du opleve det 500 hektar store fuglereservat Møllekrogen, hvor fuglelivet er ualmindeligt varieret og rigt. En oplevelse for både store og små.

Det 800 år gamle gods, Svanholm, er ligeledes et besøg værd. Siden 1978 har Svanholm fungeret som storkollektiv og huser i dag 90 voksne og 60 børn, som arbejder for en bæredygtig og social levevej. Som besøgende kan du lære mere om deres måde at leve på med fællesøkonomi og -køkken, økologi og bæredygtighed. Besøg deres økologiske landbrug, køb frugt og grønt med hjem, og slap af i den hyggelige cafébutik.

Herslev Bryghus - idyllisk landsby - Roskilde - Lejre - økologisk gårdbryggeri - tap room café - ølsmagning - events - gårdbutik

Smag på Fjordlandet

Hvor end du kører hen, finder du lækre gårdbutikker, og områdets gårde er netop kendte for at levere varer til nogle af Københavns bedste restauranter. Læg vejen forbi den idylliske by Herslev, som i disse år er ved at udvikle sig til et sandt gastronomisk epicenter. Her finder du Herslev Bryghus med de eftertragtede naturøl. Du kan også besøge den nyåbnet chokoladefabrik, som chokoladeverdensmesteren Mikkel Friis-Holm står bag. Følg råvarerne fra jord til bord, og nyd resultaterne i deres spisehus eller deltag i deres succesevents øl-yoga, pop-up middage, den årlige oktoberfest  eller ølsmagning. Velbekomme.

Trænger du til at blive kølet lidt ned, så tag et smut til Hansens Ismejeri ved Jægerspris og prøv deres iscafe. Her kan du få alle dine isdrømme opfyldt – om det gælder ispinde dyppet i lun chokolade, frisklavet isbøffer eller softice med frisk iscreme pyntet med hjemmelavet karamel- eller chokoladesauce – så er der vist noget for alle aldre.

Hansens Ismejeri og Café - Jægerpris ved Frederikssund - Hansens Flødeis - butik - Friis-Holm Chokolade

Overnatning i Fjordlandet

Vigdis’ Garage Bed and Breakfast

Vigdis’ Garage er en lille lejlighed med egen indgang, bestående af fuldt udstyret køkken, stue og soveværelse, eget toilet og badeværelse. Adgang til stor have og pool. Opredte senge og håndklæder.

Glamping ved Snoremark

Trænger I til at slappe af og nyde naturen uden støj og forstyrrende lys, så finder I Snoremark Glamping i Roskilde - en lille grønne oase med luksusindrettede store glampingtelte. I kommer til et telt med højt til loftet, nyredte senge og behagelige kurvemøbler. Teltene er sat op mellem træerne i ciderplantagen og kig ud over marker, Gundsømagle sø og Roskilde Fjord. I det fri finder I udekøkken med grill plus solopvarmet udebrus med indlagt fuglesang. Morgenmad/brunch hentes ved bryggeriet og her venter hjemmebagt brød, æg fra gårdens høns, honning fra de rare bier, hjemmelavet marmelade, ost, lammespegepølse, æblejuice.

Sonnerupgaard Gods

Velkommen til Sonnerupgaard Gods. Her får du unikke lokaler, landlig idyl og minder for livet. Vi tilbyder alt fra fester til møder og firmaevents midt på Sjælland.

Spisesteder og lokale råvarer i Fjordlandet

Roskilde, Lejre og Frederikssund bugner med unikke smagsoplevelser

3. sep - 18. sep

Høstmarkeder i Fjordlandet

Find vej til lækre lokale fødevarer direkte fra marken. Tag børnene med på tur for at se, hvor maden kommer fra og kom helt tæt på dyrene - der gerne må klappes.
18. okt - 23. okt

Skoemagerkroens Smørrebrødsfestival

I efterårsferien slår Skoemagerkroen dørene op for en udsøgt smørrebrødsfestival. Kokkene sammensætter smagfulde smørrebrødsstykker, som kan nydes i naturskønne omgivelser. Smørrebrødsstykkerne er særligt udvalgt fra frokostmenuen af lokale råvarer. Bordreservation muligt fra 12:00 – 14:45. Pris: 350,- pr. pers. Læs mere og book billet:

Glamping ved Snoremark

Trænger I til at slappe af og nyde naturen uden støj og forstyrrende lys, så finder I Snoremark Glamping i Roskilde - en lille grønne oase med luksusindrettede store glampingtelte. I kommer til et telt med højt til loftet, nyredte senge og behagelige kurvemøbler. Teltene er sat op mellem træerne i ciderplantagen og kig ud over marker, Gundsømagle sø og Roskilde Fjord. I det fri finder I udekøkken med grill plus solopvarmet udebrus med indlagt fuglesang. Morgenmad/brunch hentes ved bryggeriet og her venter hjemmebagt brød, æg fra gårdens høns, honning fra de rare bier, hjemmelavet marmelade, ost, lammespegepølse, æblejuice.

“Det Sker” i Roskilde, Lejre og Frederikssund

–  Sommer 2022

Hvis du mangler inspiration til ture og oplevelser i Fjordlandet, viser vi her et hav af begivenheder og events:

29. aug - 30. sep

Daglige sejlture på Vikingeskibs-museet

Hver dag hele sommeren frem til 30. september - kan du få en helt særlig sejladsoplevelse på Roskilde Fjord, da du som deltager er en del af skibets besætning og derfor skal tage aktiv del ombord ved at ro. Turene varer ca. 50 minutter inkl. udlevering af redningsvest og introduktion. Se aktuelle Sejladstider for den kommende uge
6. sep - 28. sep

Yoga for alle i Sct. Hans Have

På onsdage kl. 17:30-18:45 til og med september kan man dyrke yoga i Sct. Hans Have. Klæd dig efter vejret og gerne i flere lag. Hvis det regner, rykker vi under halvtaget. Tag et tæppe med til afspænding og evt. egen måtte (ellers kan du låne en).
28. sep

Solnedgangstur i kajak på Lejre Vig

Kom med på en smuk Solnedgangstur i stabile toer-kajakker på Lejre vig med Amfibius. Turen varer ca 3 timer og i vil selfølgelig få introduktion til at ro kajakkerne. Drink nydes i solnedgangen. læs mere og køb billetter:
23. jun

Sankt Hans Aften i Fjordlandet

Torsdag d. 23. juni fejres på vanlig vis den traditionsrige Sankt Hans aften. I denne guide har vi samlet en række større og unikke Sankt Hans Aften arrangementer i Roskilde, Lejre og Frederikssund
28. jun - 1. jul

Roskilde Festival

Roskilde Festival er Nordens største festival, hvor der spilles rock, pop, elektronisk musik, hiphop og verdensmusik i mange genrer. Oplev også events, talks og kunstinstallationer i verdensklasse. Roskilde festival er 8 dage med musik, kunst, aktivisme, camping og frihed

Få inspiration til flere sommeroplevelser:

Amfibius Oplevelser i Kajak - Roskilde Fjord - guidede ture Amfibius

Aktiv sommerferie

Aktiv sommerferie i Fjordlandet. Roskilde, Lejre og Frederikssund byder på masser af oplevelser til sommeren i Danmark
Svanholm Storkollektiv-økologisk landbrug-gårdbutik og café-rundvisning-overnatning trætelte shelter-Fjordstien cykel-Frederikssund-Hornsherred-Fjordlandet

Sarah in the Green – Fjordstien på cykel

Fjordstien på cykel – fra Svanholm til Jægerspris Slot - samarbejde med Sarah Green og VisitFjordlandet

Outdoor oplevelser

Oplev smuk og varieret natur når du besøger fjordlandet på vandretur, cykelferie eller bare vil en tur i skoven
  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×