Sommerguide til Fjordlandet

 Tag på get-away i sagaernes land

Følg i vikingernes fodspor i Fjordlandets historiske købstæder og i den enestående natur, hvor skjoldungekongerne for mange år siden boede og levede… Når de altså ikke begav sig ud i verden på vikingetogt fra Roskilde Fjord! Her finder I  hyggelige gårdbutikker, lækre gourmetrestauranter og bakkede istidslandskaber. Fjordlandet er langt væk fra hverdagen – kun 30 min fra København.

Følg i vikingernes fodspor i Fjordlandets historiske købstæder og i den enestående natur, hvor skjoldunge-kongerne for mange år siden boede og levede… Når de altså ikke begav sig ud i verden på vikingetogt fra Roskilde Fjord! I Fjordlandet, som er Roskilde, Lejre og Frederikssund, finder I også fine gårdbutikker, bryggerier og lækre gourmetrestauranter. Fjordlandet er langt væk fra hverdagen – kun 30 min fra København.

Kongehallen i Sagnlandet_luftfoto_maj2020_OleMalling

Vikingernes “Royal Arena” – Danmarks største kongehal

Tag videre på opdagelse i Sagnlandet Lejre og oplev den store kongehal, som er en genskabt udgave af den største bygning fra vikingetiden fundet i Danmark. Med en længde på 61 meter, en loftshøjde på lidt over 10 meter og over 600 m2 er byggeriet et vidnesbyrd på kulminationen af nordisk arkitektur og håndværk.

Læs mere om Sagnlandet Lejre her

Kongehallen er dermed et markant symbol på, at sagaerne om Lejres mægtige skjoldungekonger rummer en vigtig historisk kerne.

Læs mere om Kongehallen her

Har sulten meldt sig? Så læg vejen forbi den lille perle Restaurant Herthadalen, som er nabo til Sagnlandet Lejre.

Her kan du nyde en lækker frokost lavet af lokale råvarer eller drikke kaffe på deres hyggelige terrasse med udsigt til Ledreborg Skov.

I vikingernes fodspor

Fra Lejre går turen til Roskilde og hvor du kan sætte ’hak’ ved et absolut must-see i Roskilde! Roskilde Domkirke, der er udpeget til UNESCOs verdensarv, er et opslagsværk over europæisk arkitekturs udvikling og et af Skandinaviens tidligste eksempler på en større kirkebygning i teglsten. Og så er ikke færre end 38 konger og dronninger begravet med pomp, pragt og guld netop her!

Snyd ikke dig selv for at gå en runde udenfor kirken, og se de imponerede gravkapeller udefra!

Tag på Sommer-vandretur

Efter al den spændende kultur, kan det være på tide at komme ud og mærke naturen.

Nationalpark Skjoldungernes Land står du med fødderne solidt plantet i den muld, hvor den mægtige vikingekongeslægt, Skjoldungerne, for hundredevis af år siden havde deres daglige gang.

Oplev den lokale historie i enestående, varierede landskaber ved at følge en af de mange vandreruter i Fjordlandet

På med vandreskoene og giv dig fx i kast med en gåtur på Skjoldungestien. Ruten er i alt 40 kilometer lang, men da den går mellem tre togstationer (Roskilde-Lejre-Hvalsø), kan du nemt planlægge turen fra en station til den næste og tage toget tilbage. Ruten går blandt andet igennem Gl. Lejre, Boserup Skov og Bidstrup Skovene.

Find ruten her 

Er du mere til afslapning og lækker mad, så kan Roskilde Fjord også nydes fra skibsdækket på stemningsfulde M/S Sagafjord. Båden er oprindelig en norsk passagerfærge fra 1950´erne, men som nu danner rammer for en helhedsoplevelse for alle sanser på fjorden.

Kan du ikke få nok af vikingehistorien og vand, så tag forbi Vikingeskibsmuseet i Roskilde, hvor fem originale vikingeskibe er udstillet, og hvor det er muligt at sejle på fjorden i kopier af skibene.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde - Roskilde Havn - Museumsøen - Museumshavnen

Historiske herregårde og moderne kollektiver

Det er naturligvis ikke kun vikingehistorien, der kommer til live i Fjordlandet, men også de mange herregårde i området. Et af dem er Selsø Slot – den glemte herregård, der bestemt er et besøg værd. Den kan dateres tilbage til middelalderen, men blev i 1829 forladt til forfald, da dens sidste ejer døde. I 1972 blev herregården forpagtet af et ægtepar, som restaurerede den, så den i dag står som en gylden tidslomme. Har du en lille ornitolog gemt i maven, må du ikke snyde dig selv for en tur i naturreservatet ved slottet eller en gåtur ned til fjorden. Ved Selsø Sø kan du opleve det 500 hektar store fuglereservat Møllekrogen, hvor fuglelivet er ualmindeligt varieret og rigt.

Det 800 år gamle gods, Svanholm, er ligeledes et besøg værd. Siden 1978 har Svanholm fungeret som storkollektiv og huser i dag 90 voksne og 60 børn, som arbejder for en bæredygtig og social levevej. Som besøgende kan du lære mere om deres måde at leve på med fællesøkonomi og -køkken, økologi og bæredygtighed. Besøg deres økologiske landbrug, køb frugt og grønt med hjem, og slap af i den hyggelige cafébutik.

Herslev Bryghus - idyllisk landsby - Roskilde - Lejre - økologisk gårdbryggeri - tap room café - ølsmagning - events - gårdbutik

Smag på sommeren

Hvor end du kører hen, finder du lækre gårdbutikker, og områdets gårde er netop kendte for at levere råvarer til nogle af Københavns bedste restauranter. Læg vejen forbi den idylliske by Herslev, som i disse år er ved at udvikle sig til et sandt gastronomisk epicenter. Her finder du Herslev Bryghus med de eftertragtede økologiske naturøl. Du kan også besøge Mikkel Friis-Holms chokoladefabrik, som er chokoladeverdensmester flere år i træk. Følg råvarerne fra jord til bord, og nyd resultaterne i hyggelige deres spisehus.

Trænger du til at blive kølet lidt ned, så tag et smut til Hansens Ismejeri ved Jægerspris og prøv deres charmerende iscafe. Her kan du få alle dine isdrømme opfyldt – om det gælder ispinde dyppet i lun chokolade, frisklavet isbøffer eller softice med frisk iscreme pyntet med hjemmelavet karamel- eller chokoladesauce.

Hansens Ismejeri og Café - Jægerpris ved Frederikssund - Hansens Flødeis - butik - Friis-Holm Chokolade

Hvis du er til gastro, så besøg Svogerslev Kro tæt på Roskilde. Her får du klassisk kromad af højkvalitet og med et moderne twist.

Er du på udkig efter madoplevelser med udsigt til Roskilde Fjord og Roskilde Domkirke? Så er det Restaurant Vigen du skal vælge. Her er gode muligheder for en hyggelig aften, med en unik udsigt, fantastisk betjening, udsøgt mad med lokale råvarer og så kan du efterfølgende slutte af med en gåtur langs stranden og Roskilde Fjord.

Du kan også nyde din frokost eller middag med direkte udsigt til Frederikssund Havn, hvis du lægger vejen forbi Restaurant Toldboden i Frederikssund. Her får du gastronomiske oplevelser, som forener det klassiske, franske gourmetkøkken med et tvist af moderne nordiske elementer.

Se alle spisesteder i Fjordlandet her

Velbekomme!

Sov godt i Fjordlandet

I Fjordlandet er der rig mulighed for at få en god og dyb nattesøvn, hvad enten du er til kroferie, glamping eller hotel.

På den historiske og stemningsfulde Skoemagerkroen fra 1521 kan du fx kombinere en lækker middag med overnatning i et af hyggelige værelser eller skønne naturhytter, da det er muligt at booke kro- og gourmetophold.

Hvis du er i den nordlige del af Fjordlandet, så kan du fx overnatte på Skjalm Hvide Hotel i Slangerup. Her er du sikker på et hyggeligt ophold tæt på Fjordlandets seværdigheder og blive forkælet med deres mad fra det fransk-nordiske køkken.

Trænger du til at slappe af og nyde naturen uden støj og forstyrrende lys, så er det Snoremark Glamping ved Roskilde, som du skal overnatte hos. Her finder du en lille grøn oase med store luksusindrettede glampingtelte med kig ud over marker, Gundsømagle Sø og Roskilde Fjord.

Morgenmaden hentes ved Snoremarks bryggeri og her venter hjemmebagt brød, æg fra gårdens høns, honning fra de rare bier, hjemmelavet marmelade, ost, lammespegepølse, æblejuice.

Se alle overnatningssteder i Fjordlandet her

Skoemagerkroen - Skjalm Hvide - Snoremark Glamping

Har du læst vores guides til 48 timer i Roskilde og 72 timer i Hornsherred?

Guide:

48 timer i Roskilde

Oplev Roskilde Domkirke, Vikingeskibsmuseet, Sagafjord, Sankt Jørgensbjerg, Sct. Hans Have, Musicon, RAGNAROCK, Raadhuskælderen, Grundsmag, Sankt Laurentius Kirkeruin, Lützhøfts Købmandsgård og Gimle

visitfjordlandet-guider-48-timer-i-roskilde

Guide:

72 timer i Hornsherred

Oplev Gl. Lejre, Sagnlandet, Hegnsholt, Herslev Bryghus, Ejby Ådal, Selsø Slot, Selsø Sø, Svanholm, Hansens Is, Kulhuse Strand, Willumsens Museum, Restaurant Toldboden, Restaurant Kalvøen, Jægerspris Slot, Nordskoven og Vester Strand

72 timer i Hornsherred i Fjordlandet

Få inspiration til flere sommeroplevelser:

Sommerferie i naturen i Fjordlandet (1)

Aktiv sommerferie

Udeliv & sommer i Fjordlandet. Fjordlandet byder på masser af aktive oplevelser til sommerferien i Danmark. I denne guide finder I inspiration til aktive udendørs oplevelser omkring Lejre, Roskilde og Frederikssund
Svanholm Storkollektiv-økologisk landbrug-gårdbutik og café-rundvisning-overnatning trætelte shelter-Fjordstien cykel-Frederikssund-Hornsherred-Fjordlandet

Sarah in the Green – Fjordstien på cykel

Fjordstien på cykel – fra Svanholm til Jægerspris Slot - samarbejde med Sarah Green og VisitFjordlandet

Outdoor oplevelser

Oplev smuk og varieret natur når du besøger fjordlandet på vandretur, cykelferie eller bare vil en tur i skoven

Del dine oplevelser i Fjordlandet

#visitfjordlandet

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user visitfjordlandet.
  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×