Sommerguide til Fjordlandet

 Tag på get-away i sagaernes land

Følg i vikingernes fodspor i Fjordlandets historiske købstæder og i den enestående natur, hvor skjoldungekongerne for mange år siden boede og levede… Når de altså ikke begav sig ud i verden på vikingetogt fra Roskilde Fjord! Her finder I  hyggelige gårdbutikker, lækre gourmetrestauranter og bakkede istidslandskaber. Fjordlandet er langt væk fra hverdagen – kun 30 min fra København.

Følg i vikingernes fodspor i Fjordlandets historiske købstæder og i den enestående natur, hvor skjoldunge-kongerne for mange år siden boede og levede… Når de altså ikke begav sig ud i verden på vikingetogt fra Roskilde Fjord! I Fjordlandet, som er Roskilde, Lejre og Frederikssund, finder I også fine gårdbutikker, bryggerier og lækre gourmetrestauranter. Fjordlandet er langt væk fra hverdagen – kun 30 min fra København.

Kom tæt på historien i Lejre

Lejre Museum er det perfekte sted at begynde, når jagten på svundne tiders storhed er sat ind. Her kan du opleve nogle af Danmarks bedst bevarede oldtidsfund fra vikingetiden, bl.a. en skibssætning og fem store kongehaller. Når de historiske fakta er på plads, finder du Sagnlandet Lejre blot to km fra museet. Her bliver historien i sandhed vakt til live, når du tager en rejse tilbage i tiden i den rekonstruerede vikingelandsby. Smag på maden, kæmp som en viking, og bliv en del af vikingernes daglige liv.

Læs mere om Lejre Museum her

Kongehallen i Sagnlandet_luftfoto_maj2020_OleMalling

Vikingernes “Royal Arena” – Danmarks største kongehal

Tag videre på opdagelse i Sagnlandet Lejre og oplev den store kongehal, som er en genskabt udgave af den største bygning fra vikingetiden fundet i Danmark. Med en længde på 61 meter, en loftshøjde på lidt over 10 meter og over 600 m2 er byggeriet et vidnesbyrd på kulminationen af nordisk arkitektur og håndværk.

Læs mere om Sagnlandet Lejre her

Kongehallen er dermed et markant symbol på, at sagaerne om Lejres mægtige skjoldungekonger rummer en vigtig historisk kerne.

Læs mere om Kongehallen her

Har sulten meldt sig? Så læg vejen forbi den lille perle Restaurant Herthadalen, som er nabo til Sagnlandet Lejre.

Her kan du nyde en lækker frokost lavet af lokale råvarer eller drikke kaffe på deres hyggelige terrasse med udsigt til Ledreborg Skov.

I vikingernes fodspor

Fra Lejre går turen til Roskilde og hvor du kan sætte ’hak’ ved et absolut must-see i Roskilde! Roskilde Domkirke, der er udpeget til UNESCOs verdensarv, er et opslagsværk over europæisk arkitekturs udvikling og et af Skandinaviens tidligste eksempler på en større kirkebygning i teglsten. Og så er ikke færre end 38 konger og dronninger begravet med pomp, pragt og guld netop her!

Snyd ikke dig selv for at gå en runde udenfor kirken, og se de imponerede gravkapeller udefra!

Tag på Sommer-vandretur

Efter al den spændende kultur, kan det være på tide at komme ud og mærke naturen.

Nationalpark Skjoldungernes Land står du med fødderne solidt plantet i den muld, hvor den mægtige vikingekongeslægt, Skjoldungerne, for hundredevis af år siden havde deres daglige gang.

Oplev den lokale historie i enestående, varierede landskaber ved at følge en af de mange vandreruter i Fjordlandet

På med vandreskoene og giv dig fx i kast med en gåtur på Skjoldungestien. Ruten er i alt 40 kilometer lang, men da den går mellem tre togstationer (Roskilde-Lejre-Hvalsø), kan du nemt planlægge turen fra en station til den næste og tage toget tilbage. Ruten går blandt andet igennem Gl. Lejre, Boserup Skov og Bidstrup Skovene.

Find ruten her 

Til vands i Fjordlandet

Uanset hvor du bevæger dig hen, er der stor sandsynlighed for, at du kan se vand, så hvorfor ikke tage et smut til vands? Området er perfekt til både vilde vandhunde i kajak og på paddleboards til rolige sejlture i kano for hele familien. Ture på fjorden er virkelig en af de bedste måder at opleve Fjordlandets smukke natur på og det behøver ikke være besværligt for ved Gershøj og Møllekrogen kan man med blot en 20-krone låse en nationalpark-kano op og sejle en tur på fjorden. Så bliver det vist ikke meget nemmere.

Uanset hvor du bevæger dig hen, er der stor sandsynlighed for, at du kan se Roskilde Fjord eller Isefjord, så hvorfor ikke tage et smut til vands?
Fjordlandet er perfekt til både vilde vandhunde i kajak, paddleboards og solnedgangsture i kano.

Ture på fjorden er virkelig en af de bedste måder at opleve Fjordlandets smukke natur på og ved Gershøj Havn og Møllekrogen, kan du låne en af nationalparkens kanoer ganske gratis.

Hvis du er på udkig efter en forfriskende badetur, så er der også masser af muligheder. I Fjordlandet kan du nemlig tage en dukkert i en af Danmarks reneste skovsøer, Avnsø eller hoppe en tur i Himmelsøen tæt ved Roskilde med den 140 meter lange flydebro. Er du mere til strandlivet, så slå et smut forbi Vester Strand ved Jægerspris eller Kulhuse Strand som ligger på Hornsherreds allernordligste spids.

Er du mere til afslapning og lækker mad, så kan Roskilde Fjord også nydes fra skibsdækket på stemningsfulde M/S Sagafjord. Båden er oprindelig en norsk passagerfærge fra 1950´erne, men som nu danner rammer for en helhedsoplevelse for alle sanser på fjorden.

Kan du ikke få nok af vikingehistorien og vand, så tag forbi Vikingeskibsmuseet i Roskilde, hvor fem originale vikingeskibe er udstillet, og hvor det er muligt at sejle på fjorden i kopier af skibene.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde - Roskilde Havn - Museumsøen - Museumshavnen

Historiske herregårde og moderne kollektiver

Det er naturligvis ikke kun vikingehistorien, der kommer til live i Fjordlandet, men også de mange herregårde i området. Et af dem er Selsø Slot – den glemte herregård, der bestemt er et besøg værd. Den kan dateres tilbage til middelalderen, men blev i 1829 forladt til forfald, da dens sidste ejer døde. I 1972 blev herregården forpagtet af et ægtepar, som restaurerede den, så den i dag står som en gylden tidslomme. Har du en lille ornitolog gemt i maven, må du ikke snyde dig selv for en tur i naturreservatet ved slottet eller en gåtur ned til fjorden. Ved Selsø Sø kan du opleve det 500 hektar store fuglereservat Møllekrogen, hvor fuglelivet er ualmindeligt varieret og rigt.

Det 800 år gamle gods, Svanholm, er ligeledes et besøg værd. Siden 1978 har Svanholm fungeret som storkollektiv og huser i dag 90 voksne og 60 børn, som arbejder for en bæredygtig og social levevej. Som besøgende kan du lære mere om deres måde at leve på med fællesøkonomi og -køkken, økologi og bæredygtighed. Besøg deres økologiske landbrug, køb frugt og grønt med hjem, og slap af i den hyggelige cafébutik.

Svanholm Storkollektiv-økologisk landbrug-gårdbutik og café-rundvisning-overnatning trætelte shelter-Fjordstien cykel-Frederikssund-Hornsherred-Fjordlandet

Eller få en “kanon oplevelse” i det smukke Egholm slot og museum, hvor du kan opleve en af Danmarks største udstillinger om besættelsen i Danmark – fra rationeringsmærker til kampvogne. Her er både originale våben, uniformer, køretøjer og samtidig de utrolige og rørende historier om og genstand fra helt almindelige danskeres liv under besættelsen. Tag med på rundvisning eller prøv en lydguide, som guider dig rundt i dit eget tempo. Der er også en speciel lydguide til børnene, som fører dem gennem udstillingen i børnehøjde.

Smag på sommeren

Hvor end du kører hen, finder du lækre gårdbutikker, og områdets gårde er netop kendte for at levere råvarer til nogle af Københavns bedste restauranter. Læg vejen forbi den idylliske by Herslev, som i disse år er ved at udvikle sig til et sandt gastronomisk epicenter. Her finder du Herslev Bryghus med de eftertragtede økologiske naturøl. Du kan også besøge Mikkel Friis-Holms chokoladefabrik, som er chokoladeverdensmester flere år i træk. Følg råvarerne fra jord til bord, og nyd resultaterne i hyggelige deres spisehus.

Trænger du til at blive kølet lidt ned, så tag et smut til Hansens Ismejeri ved Jægerspris og prøv deres charmerende iscafe. Her kan du få alle dine isdrømme opfyldt – om det gælder ispinde dyppet i lun chokolade, frisklavet isbøffer eller softice med frisk iscreme pyntet med hjemmelavet karamel- eller chokoladesauce.

Hansens Ismejeri og Café - Jægerpris ved Frederikssund - Hansens Flødeis - butik - Friis-Holm Chokolade

Hvis du er til gastro, så besøg Svogerslev Kro tæt på Roskilde. Her får du klassisk kromad af højkvalitet og med et moderne twist.

Er du på udkig efter madoplevelser med udsigt til Roskilde Fjord og Roskilde Domkirke? Så er det Restaurant Vigen du skal vælge. Her er gode muligheder for en hyggelig aften, med en unik udsigt, fantastisk betjening, udsøgt mad med lokale råvarer og så kan du efterfølgende slutte af med en gåtur langs stranden og Roskilde Fjord.

Du kan også nyde din frokost eller middag med direkte udsigt til Frederikssund Havn, hvis du lægger vejen forbi Restaurant Toldboden i Frederikssund. Her får du gastronomiske oplevelser, som forener det klassiske, franske gourmetkøkken med et tvist af moderne nordiske elementer.

Se alle spisesteder i Fjordlandet her

Velbekomme!

Sov godt i Fjordlandet

I Fjordlandet er der rig mulighed for at få en god og dyb nattesøvn, hvad enten du er til kroferie, glamping eller hotel.

På den historiske og stemningsfulde Skoemagerkroen fra 1521 kan du fx kombinere en lækker middag med overnatning i et af hyggelige værelser eller skønne naturhytter, da det er muligt at booke kro- og gourmetophold.

Hvis du er i den nordlige del af Fjordlandet, så kan du fx overnatte på Skjalm Hvide Hotel i Slangerup. Her er du sikker på et hyggeligt ophold tæt på Fjordlandets seværdigheder og blive forkælet med deres mad fra det fransk-nordiske køkken.

Trænger du til at slappe af og nyde naturen uden støj og forstyrrende lys, så er det Snoremark Glamping ved Roskilde, som du skal overnatte hos. Her finder du en lille grøn oase med store luksusindrettede glampingtelte med kig ud over marker, Gundsømagle Sø og Roskilde Fjord.

Morgenmaden hentes ved Snoremarks bryggeri og her venter hjemmebagt brød, æg fra gårdens høns, honning fra de rare bier, hjemmelavet marmelade, ost, lammespegepølse, æblejuice.

Se alle overnatningssteder i Fjordlandet her

Har du læst vores guides til 48 timer i Roskilde og 72 timer i Hornsherred?

Guide:

48 timer i Roskilde

Oplev Roskilde Domkirke, Vikingeskibsmuseet, Sagafjord, Sankt Jørgensbjerg, Sct. Hans Have, Musicon, RAGNAROCK, Raadhuskælderen, Grundsmag, Sankt Laurentius Kirkeruin, Lützhøfts Købmandsgård og Gimle

visitfjordlandet-guider-48-timer-i-roskilde

Guide:

72 timer i Hornsherred

Oplev Gl. Lejre, Sagnlandet, Hegnsholt, Herslev Bryghus, Ejby Ådal, Selsø Slot, Selsø Sø, Svanholm, Hansens Is, Kulhuse Strand, Willumsens Museum, Restaurant Toldboden, Restaurant Kalvøen, Jægerspris Slot, Nordskoven og Vester Strand

72 timer i Hornsherred i Fjordlandet

Få inspiration til flere sommeroplevelser:

En del af Fjordstien: Fra Roskilde til Herslev

Tag på en smuk 20 km cykeltur langs fjordstien fra Roskilde til Herslev. Nyd Roskilde Domkirke, Vikingeskibsmuseet, Boserup Skov, Sct. Hans Have og Herslev Bryghus. Perfekt til natur- og cykelentusiaster.
H.A. Brendekilde, Jyllinge, måske 1926

I kunstnernes fodspor – langs Roskilde Fjord

I denne guide kan du gå i fodsporene på nogle af de kendte, danske kunstnere, som har boet i Fjordlandet
Sommerferie i naturen i Fjordlandet (1)

Aktiv sommerferie

Udeliv & sommer i Fjordlandet. Fjordlandet byder på masser af aktive oplevelser til sommerferien i Danmark. I denne guide finder I inspiration til aktive udendørs oplevelser omkring Lejre, Roskilde og Frederikssund

Del dine oplevelser i Fjordlandet

#visitfjordlandet

🚲 Vind en minicykelferie i Fjordlandet for to personer 🚲Vind en unik sommeroplevelse på cykel i det naturskønne Hornsherred. I samarbejde med @nordgaardenferiepaalandet, udlover vi én minicykelferie på to overnatninger for to personer 🤩Med base på Nordgårdens bondegårdscamping, får I mulighed for at udforske Hornsherreds smukke landskab på Nordgårdens helt nye el-cykler.Minicykelferien inkluderer:
🏕️ 2 overnatninger på Nordgårdens bondegårdscamping for cykelturister
🍳 2x morgenmad for to personer
🚲 Lån af to el-cykler i to dage inkl. cykelhjelm, cykeltaske og elektronisk cykelguides
☕️ Velkomst kaffe/kage/saft på gården
🐴 Rundvisning på NordgårdenVinderen får en uforglemmeligt miniferie og bidrager samtidig med at teste et nyt cykelferiekoncept på Nordgården 👏Alt du skal gøre for at deltage i konkurrencen er:
❤️ Like opslaget
👉 Følge @visitfjordlandet og @nordgaardenferiepaalandet
🤗 Fortælle os hvem du vil have med på minicykelferieVinderen bliver fundet tirsdag den 9. juli 2024 kl. 12.00 ved tilfældig udtræk og annonceres på dette opslag samt får direkte besked på Instagram 🥳Præmien har en værdi af 2.140 kr. og kan ikke ombyttes til kontanter. OBS! Miniferien skal anvendes inden udgangen af 2024 og deltagerne skal være villige til at give feedback på deres oplevelse til Nordgården.
Konkurrencen er hverken sponsoreret, støttet af, eller associeret med Facebook/Instagram/Meta.

🚲 Vind en minicykelferie i Fjordlandet for to personer 🚲

Vind en unik sommeroplevelse på cykel i det naturskønne Hornsherred. I samarbejde med @nordgaardenferiepaalandet, udlover vi én minicykelferie på to overnatninger for to personer 🤩

Med base på Nordgårdens bondegårdscamping, får I mulighed for at udforske Hornsherreds smukke landskab på Nordgårdens helt nye el-cykler.

Minicykelferien inkluderer:
🏕️ 2 overnatninger på Nordgårdens bondegårdscamping for cykelturister
🍳 2x morgenmad for to personer
🚲 Lån af to el-cykler i to dage inkl. cykelhjelm, cykeltaske og elektronisk cykelguides
☕️ Velkomst kaffe/kage/saft på gården
🐴 Rundvisning på Nordgården

Vinderen får en uforglemmeligt miniferie og bidrager samtidig med at teste et nyt cykelferiekoncept på Nordgården 👏

Alt du skal gøre for at deltage i konkurrencen er:
❤️ Like opslaget
👉 Følge @visitfjordlandet og @nordgaardenferiepaalandet
🤗 Fortælle os hvem du vil have med på minicykelferie

Vinderen bliver fundet tirsdag den 9. juli 2024 kl. 12.00 ved tilfældig udtræk og annonceres på dette opslag samt får direkte besked på Instagram 🥳

Præmien har en værdi af 2.140 kr. og kan ikke ombyttes til kontanter. OBS! Miniferien skal anvendes inden udgangen af 2024 og deltagerne skal være villige til at give feedback på deres oplevelse til Nordgården.

Konkurrencen er hverken sponsoreret, støttet af, eller associeret med Facebook/Instagram/Meta.
...

Experience Fjordlandet on a SUP board 🌊SUP is the perfect activity for anyone who wants an active and fun way to explore and enjoy nature. It is the perfect combination of peace and adventure, where both tranquility and nature can be enjoyed simultaneously 😍🌊We have gathered the four best spots for your SUP adventure:📍 Vigen Strandpark
📍 Gershøj havn
📍 Marbæk Strandpark
📍 Jyllinge havn og holmeneFor more inspiration visit our website: Visitfjordlandet.dk📷 Sarah Green#visitfjordlandet #fjordlandet #oplevfjordlandet
#visitroskilde #visitlejre #visitfrederikssund
#beautıfuldestınatıons #denmark #visitdenmark
#govisitdenmark #baredanmark #bestofdenmark
#exploredenmark #traveldenmark #roskilde
#roskildefjord #fjord #summer #summer2024 #SUP
#isasurfing #supexperience #watersports #ISACopenhagen2024

Experience Fjordlandet on a SUP board 🌊

SUP is the perfect activity for anyone who wants an active and fun way to explore and enjoy nature. It is the perfect combination of peace and adventure, where both tranquility and nature can be enjoyed simultaneously 😍🌊

We have gathered the four best spots for your SUP adventure:

📍 Vigen Strandpark
📍 Gershøj havn
📍 Marbæk Strandpark
📍 Jyllinge havn og holmene

For more inspiration visit our website: Visitfjordlandet.dk

📷 Sarah Green

#visitfjordlandet #fjordlandet #oplevfjordlandet
#visitroskilde #visitlejre #visitfrederikssund
#beautıfuldestınatıons #denmark #visitdenmark
#govisitdenmark #baredanmark #bestofdenmark
#exploredenmark #traveldenmark #roskilde
#roskildefjord #fjord #summer #summer2024 #SUP
#isasurfing #supexperience #watersports #ISACopenhagen2024
...

𝐇𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐨𝐧 𝐀𝐝𝐯𝐞𝐧𝐭𝐮𝐫𝐞?🎣Bring your family on a troll hunt and cast your Line in Fjordlandet.The Troll 'Runde Rie' is fishing in one of the three lakes: "Lynghøjsøerne" near Roskilde.Can you find her? 👀 🔎© Thomas Dambo
📸: Anders Rugbjerg Hoppe#baredanmark #visitfjordlandet #fjordlandet #visitdenmark #bestofdenmark #traveldenmark #travelinspiration #govisitdenmark #opdagdanmark #danmarksnatur #nature #denmark #danmark #thomasdambo #lynghøjsøerne #roskilde #beautifuldestinations #view #visitroskilde #ig_week_scandinavia #sjælland #troll #sculptureart #recycling #upcyclingart

𝐇𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐨𝐧 𝐀𝐝𝐯𝐞𝐧𝐭𝐮𝐫𝐞?🎣

Bring your family on a troll hunt and cast your Line in Fjordlandet.

The Troll `Runde Rie` is fishing in one of the three lakes: "Lynghøjsøerne" near Roskilde.

Can you find her? 👀 🔎

© Thomas Dambo
📸: Anders Rugbjerg Hoppe

#baredanmark #visitfjordlandet #fjordlandet #visitdenmark #bestofdenmark #traveldenmark #travelinspiration #govisitdenmark #opdagdanmark #danmarksnatur #nature #denmark #danmark #thomasdambo #lynghøjsøerne #roskilde #beautifuldestinations #view #visitroskilde #ig_week_scandinavia #sjælland #troll #sculptureart #recycling #upcyclingart
...

𝐄𝐱𝐩𝐥𝐨𝐫𝐞 𝐁𝐨𝐥𝐮𝐧𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐀 𝐫𝐞𝐥𝐢𝐜 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐭𝐡𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐀𝐠𝐞 🧊In @visitfjordlandet you can find this stunning little peninsula called 'Bolund'. From the top of the peninsula you can enjoy a very beautiful view of Roskilde Fjord 🌊😍Psst.. You can also see the Bolund Stone - a relic from the Ice Age. The legend says a sorceress tried to throw the stone at Roskilde Cathedral 🏰😯📷@sarahinthegreen#baredanmark #visitfjordlandet #fjordlandet #roskilde #visitdenmark #exploredenmark #bestofdenmark #traveldenmark #travelinspiration #govisitdenmark #opdagdanmark #nationalparkskjoldungernesland #nationalpark #roskildefjord #isefjord #fjordlife #fjordliv #friluftliv #outdooradventures #wildnature #vildnatur #hiking #bolund #peninsula #halvø #geology #scenicbeauty #proctectenature #danishnature #summer2024

𝐄𝐱𝐩𝐥𝐨𝐫𝐞 𝐁𝐨𝐥𝐮𝐧𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐀 𝐫𝐞𝐥𝐢𝐜 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐭𝐡𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐀𝐠𝐞 🧊

In @visitfjordlandet you can find this stunning little peninsula called `Bolund`. From the top of the peninsula you can enjoy a very beautiful view of Roskilde Fjord 🌊😍

Psst.. You can also see the Bolund Stone - a relic from the Ice Age. The legend says a sorceress tried to throw the stone at Roskilde Cathedral 🏰😯

📷@sarahinthegreen

#baredanmark #visitfjordlandet #fjordlandet #roskilde #visitdenmark #exploredenmark #bestofdenmark #traveldenmark #travelinspiration #govisitdenmark #opdagdanmark #nationalparkskjoldungernesland #nationalpark #roskildefjord #isefjord #fjordlife #fjordliv #friluftliv #outdooradventures #wildnature #vildnatur #hiking #bolund #peninsula #halvø #geology #scenicbeauty #proctectenature #danishnature #summer2024
...

  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×