Slå stalddøren op til … økologiske smagsoplevelser

Vil du også hellere købe dine grøntsager dér, hvor de gror, end nede i supermarkedets grøntafdeling? Fjordlandet er Københavns forhave, ikke engang en times kørsel fra storbyen, og herude kan du få økologiske kvalitetsprodukter, direkte fra marken og stalden: Alt fra jordbær til gris, hjortegrillpølser og kvædepilsner. Vi viser vej til nogle af områdets bedste gårdbutikker.

1. JORDBÆR, GEDER OG FRISKTAPPET MÆLK

Svanholm Cafébutik

For enden af den smukkeste linde-allé langt ude på landet i Hornsherred finder man det berømte storkollektiv Svanholm. Det 51 år gamle bo- og arbejdsfællesskab er i dag kendt for økologisk landbrug – og for sin hyggelige cafébutik. Her serveres kaffe, kage og småretter, og du kan købe lokale produkter og kollektivets egen avl. Du kan f.eks. tappe mælk fra hanen, leveret direkte fra de flotte Jersey-køer i stalden. Det er bl.a. Svanholm, der leverer mælk til de lækre Hansen-is, der produceres i det smukke gamle mejeri i Lyngerup bare fire kilometer væk.

Om sommeren kan du plukke dine egne jordbær i marken. Den perfekte udflugt for børnefamilien, for man kan også klappe geder og besøge stalden med de nuttede kalve. Årets højdepunkter er øko-dagen om foråret, hvor køerne kommer på græs, og efterårets høstmarked.

Køer på Svanholm

Køer på Svanholm

2. HJORT – FOR BØRN OG GRILLMESTRE

Valnødlund

Økologisk hjortekød, saftspændte jordbær, gylden honning, der summer af sødme, og  kartofler, der smager af landliv. Bare et udpluk af alt det, du kan finde på hylderne i den økologiske gårdbutik på Valnødlund, et par kilometer uden for Roskilde i landsbyen Glim. Valnødlund driver bl.a. en økologisk hjortefarm, og grillentusiaster kan gå hjem med ny inspiration som f.eks. økologiske hjortegrillpølser.  Dyrene vises gerne frem for børnene, og gårdbutikken har også børne- og familievenlige arrangementer som høstmarked og økologiske sommerkoncerter.  Har du ikke tid til en tur på landet, kan du shoppe i gårdbutikkens velassorterede webshop.

3. ØLHUNDENS ØKOFAVORIT

Herslev Bryghus

Alene navnet sætter gang i mundvandet  hos denne verdens øl- entusiaster, men stedets lækre gårdbutik har meget andet at byde på: Frokost, bygget op omkring dagens høst, mel fra markerne, eddike lavet på øl og udskæringer af Angus-kvæg er bare nogle af lækkerierne. Alt er lavet af små producenter i Herslev og omegn. Øllen er naturligvis hjemmelavet – var det f.eks. noget med en økologisk landøl eller kvædepilsner? Ingredienserne kommer selvfølgelig fra gårdens egne marker. På gården i de idylliske omgivelser ved Store Kattinge Sø og Roskilde Fjord inviteres der jævnligt til events som weekendbrunch, ølsmagning, fællesspisning  – og hold nu fast – ølyoga, hvor anstrengelserne involverer øl.

Herslev Bryghus

Herslev Bryghus

4. CHARME OG LÆKKERT KØD

Stensbølgård

Charmen ved supermarkedets grøntafdeling blegner en smule, når du først har købt dine økologiske grøntsager i stalddøren på Stensbølgård. Her får du nemlig de vidunderligste omgivelser med i købet. Det økologiske landbrug ligger i idylliske Hornsherred mellem Roskilde Fjord og Isefjord, og i gårdbutikken sælges et stort udvalg af egenproduktionen: Honning fra bistaderne, grøntsager, grillpølser og hængt og modnet oksekød fra eget opdræt. Gårdens malkekøer leverer økologisk mælk til de berømte Hansens Flødeis, der også produceres på den lille halvø. Stensbølgård inviterer hvert år til bl.a. høstmarked og økodag, hvor man kan se ”køerne danse” af glæde over at komme på græs igen.

 

5. DET GODE GRISELIV   

Birthesminde er gårdbutikken for dig, der elsker svinekød – eller gerne vil vise dine børn det hyggelige landliv med nuttede grise. Sortbroget landracegris og ungarske uldgrise hedder grisene, som lever det økologiske luksusliv og går i små flokke på de store arealer omkring gården ved Vipperød syd for Holbæk. Birthesminde leverer grise til mange restauranter og køkkener, som sætter økologi og dyrevelfærd højt, og i gårdbutikken kan du selv købe alverdens udskæringer fra grisene. På hylderne er også høns, ænder, gæs og andre lækkerier. Butikken har åbent alle dage, men kom en søndag, hvis der også skal være tid til en snak med gårdejerne om grisene.

Birthesminde

Birthesminde

6. ET MUST FOR ÆBLEELSKERE

Tuse Næs Gårdmosteri er historien om to Amagerkanere, der har fået jord under neglene og gang i en æbleproduktion af de større. Besøg parret og deres økologiske æbleplantage på det naturskønne Tuse Næs nord for Holbæk. Der er selvpluk i efteråret – den perfekte anledning til at gå en lille tur i plantagerne med hele familien. Også uden for selvpluk-sæsonen kan du købe æbler og stedets koldpressede og ufiltrerede most i en lille bod ved vejen. Honning er en anden hjemmeproduceret delikatesse her.

7. ORØS KAGEIDYL

Marliese’s gårdcafé

Hvis du alligevel er på søndagstur i Fjordlandet, så und dig selv en tur til idylliske Orø og indtag eftermiddagskaffen hos mesterbageren Marliese.  Alle kager er lavet med fokus på økologi og kvalitet. Prøv f.eks. de glutenfrie og veganske kager eller vaflerne med is fra den lokale Hansens Flødeis. En gammel staldbygning danner rammen om gårdbutikken, hvor du kan købe lokale produkter, fra nougat og honning til fuglehuse og glaskunst.  Både dronningen og tv-makkerparret Anne Hjernøe og Anders Agger har været forbi Marlieses hvidkalkede gård, og du kan hurtigt træde i deres fodspor: Færgen fra Hammer Bakke på Hornsherred sejler hvert tyvende minut, og overfarten tager kun seks minutter.

Marliese`s Gårdcafé

Marliese`s Gårdcafé

Smag på Fjordlandet

Find smagsoplevelser i Fjordlandet.

Frederikssund_Selsø_øko_gårdbutik

Selsø Øko

Besøg Danmarks (muligvis) mindste gårbutik - men det bliver den bestemt ikke mindre hyggelig af!
Frederikssund_Svanholm_butik_grønsager

Svanholm Gårdbutik og Café

Lækre, økologiske produkter fra Danmarks største kollektiv
Lejre_Valnødlund_gårdbutik

Gårdbutikken Valnødlund

I gårdbutikken hos Valnødlund finder du velassoteret udvalg indenfor økologiske produkter.
  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Få inspiration direkte i din indbakke
Få inspiration direkte i din indbakke

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×