Pontoppidanruten

Pontoppidan-ruten er en cykelrute i billedskønne omgivelser på den smukke halvø Hornsherred.  

På turen passerer du blandt andet Selsø Slot, der i næsten 150 år sov Tornerosesøvn og nu står næsten som da det blev forladt i 1829, du oplever skøn natur i et varieret istidslandskab med moræner, spændende fugle og smukke udsigter over fjorden.  

Ruten er opkaldt efter den danske forfatter Henrik Pontoppidan (1857-1943), som i 1917 modtog Nobelprisen i litteratur for ”sin autentiske skildring af dagliglivet i Danmark” bl.a. i novellesamlingen ”Fra hytterne” og romanen ”Det forjættede land”. Begge værker er tydeligt inspireret af dagligdagen blandt landbefolkningen og oplevelser i årene, hvor Pontoppidan boede i Østby på Hornsherred med sin familie.

Oplev Hornsherred på cykel

Cykelruten er en 22 km lang tur gennem den smukke halvø Hornsherred som den ser ud i dag. Selvom noget er ændret, står landskabet, kirken, præstegården og meget andet som i Pontoppidans tid. Pontoppidan-ruten går blandt andet forbi den postkortsmukke Selsø Kirke over Skibby og videre til Skuldelev.

De fleste kan være med på strækningen, som har mange gode muligheder for stops undervejs. Mange steder kan du gøre holdt og nyde den medbragte kaffe eller madpakke i selskab med områdets smukke natur og rige fugleliv. 

Udpluk af seværdigheder på Pontoppidanruten: 

Selsø kirke 

Den smukke gamle kirke er smukt placeret med udsigt over landskabet. Den er en oplevelse i sig selv og et godt sted at parkere cyklen for at udforske området omkring Selsø Slot til fods.  

Selsø Slot – den glemte herregård
Den gamle herregård, der ligger for enden af en smuk lindeallé er et helstøbt historisk byggeri og et fint minde om den danske herregårdskultur. 

Slottet blev forladt i 1829 og først forpagtet igen 150 år senere. I dag står slottet som en tidslomme, og du finder også en lille café, som byder på lokale specialiteter

Der er vandrestier rundt om slottet og en fin overdækket plads med borde og bænke.

Hammervej 

Den lille jollehavn for enden af Hammervej er endnu et af rutens højdepunkter. Stå af cyklerne og gå en tur blandt de små både og ud på den lille bro, hvor I kan nyde udsigten over fjorden og de mange småøer ”Jyllinge holme”, hvor der yngler tusindvis af fugle hvert år.

Der er også mulighed for at nyde en medbragt madpakke eller måske tage en dukkert ved den lille strand, som ligger få skridt fra havnen.  

Skuldelev Ås (Østbyvej/Kildeskåret)
Skuldelev Ås er nok Danmarks bedst bevarede ås, skabt af smeltevandsaflejringer under isen i istiden. Tag den lille trætrappe med de 68 trin op ved Kildeskåret, og nyd en rask vandretur, med en skøn udsigt til Roskilde Fjord.  

Udvalgte cykelruter i Fjordlandet

Støttet af:

  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×