Istidsruten – sløjfen gennem Lejre

Sløjfen på 41,7 km kommer både forbi klostre, købstæder, godser og fortidsminder – og så er længden meget passende for en god dagstur på cyklen med masser af oplevelser undervejs. Får du blod på tanden til mere kan du altid forlænge turen og snuppe en overnatning eller to på vejen.  

Denne familievenlige sløjfe på Istidsruten starter og slutter ved Lejre Station. Du kan altså komme til og fra ruten med toget, hvor du snildt kan have cyklen med. Husk cykelbillet når du rejser med DSB InterCity-, InterCityLyn-, Lyn+ og regionaltog.  

  • Længde: 42 km 
  • Sværhedsgrad: Alle kan være med 

Start din tur på Lejre Station

Fra rutens start ved Lejre Station kan du fornemme, hvordan landskabet bugter sig. Et levn fra istiden for ca. 20.000 år siden, der nu giver liv til en cykeltur gennem historien. Ruten går gennem Nationalpark Skjoldungernes Land og forbi Sagnlandet Lejre, der er et stemningsfuldt og spændende udflugtsmål for hele familien.   

Besøg Sagnlandet Lejre og Skjoldungernes Land

På Sagnlandet Lejres 43 hektar store område finder du både huse og miljøer fra stenalder, jernalder, vikingetid og 1800-tallet og så kan du opleve rekonstruktionen af den største kongehal, der nogensinde er fundet i Danmark. Kongehallen måler hele 60 meter fra gavl til gavl og er mere end 10 meter høj.

Resterne fra den originale kongehal oplever du på din videre cykeltur ad Istidsruten ikke langt fra Sagnlandet Lejre. I området passerer du imponerende vikingehaller, gravhøje og områdets skibssætning, der sammen med de mange fine fund vidner om, at Lejre var et betydeligt magtcentrum i jernalderen og vikingetiden. Ifølge de islandske sagaer havde Skjoldungeslægten hovedsæde her, og hele området er da i dag også en del af Nationalpark Skjoldungernes Land, der er opkaldt efter slægten.

Oplev også Mysselhøj, der er en af de største og flotteste gravhøje i området, og gør holdt ved Lejre Museum, hvor du kan blive klogere på Gl. Lejre og dets særlige historie. 

Ud over historisk natur byder Istidsrutens sløjfe gennem Lejre også på en cykeltur ad den smukke Ledreborg Allé, der med sine næsten 6 kilometer er Danmarks længste. Her kan du køre i cykle i hjulsporene af verdens bedste cykelryttere, der i 2022 cyklede Tour de France Grand Départ netop her. 

Uden mad og drikke dur helten som bekendt ikke – og heldigvis er der langs ruten god mulighed for at slukke tørsten og stille sulten, hvad end du er til at nyde en madpakke ved et borde-bænkesæt med en god udsigt eller sætte dig til rette på en lækker restaurant eller café som fx Fasaneriet, Restaurant Herthadalen eller hos Cafe Hvidesøhus i Sagnlandet Lejre.  

– og hvis man har fået mod på mere, er det godt at vide, at den 41,7 km lange sløjfe gennem Lejre blot er en af ud af flere etaper på den 280 km lange Istidsrute

Udpluk af seværdigheder på Istidsrutens sløjfe gennem Lejre: 

Lejre Museum 

Her kan du opleve vikingetidens sagn, fakta og fantastiske arkæologiske fund. Og så kan du tage den smukke gåtur ud til skibssætningerne, som er en masse store sten, der er placeret, så de danner omridset af et skib. Ifølge sagnet fragtede sådan et skib vores forfædre til dødsriget. 

Sagnlandet Lejre
En slags historisk legeland for både børn og voksne, hvor du kan tage på en tidsrejse til både Stenalderen, Jernalderen, Vikingetiden og “tip-tip oldefars verden. Her får du bl.a. vikingetiden helt ind under huden: Hvordan så vikingerne ud? Hvor store var deres sværd, og hvordan kæmpede de?  Alt dette kan du mærke på egen krop i Sagnlandet Lejre – samtidig med at du bliver blæst bagover af synet af rekonstruktionen af Danmarks største kongehal. 

Knapsø og Restaurant Herthadalen 

Når man ser de smukke omgivelser, er det ikke så underligt, at Restaurant Herthadalen er blevet en restaurant-favorit til bryllupsfester. Med lidt planlægning kan man dog også være heldig at besøge restauranten til en god frokost, middag eller kaffe i de smukke omgivelser ved Knapsø. 

Fasaneriet
Er du til velsmagende retter og menuer med udgangspunkt i sæsonens friske råvarer, så er det ved Fasaneriet, du skal gøre stop. Restauranten er lys og åben og har en smuk udsigt ud over Ledreborg Palace Golfklubs fantastiske baner og det smukke barokslot, Ledreborg Slot og slotsparken. 

Ledreborg Allé 

Ledreborg allé er med sine næsten 6 kilometer Danmarks længste allé. I 2022 lagde alléen asfalt til verdens største cykelløb, Tour de France Grand Départ. Den smukke tur gennem det historiske landskab er en oplevelse i sig selv og vigtig del af Istidsruten. 

Udvalgte cykelruter i Fjordlandet

Støttet af:

  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×