Jyllingesløjfen

Oplev naturskøn cykling ved Roskilde Fjord gennem historiske landskaber, frodige skove og kulturarv.

Den østlige side af Roskilde Fjord byder på en virkelig naturskøn cykelrute, der starter og slutter i Jyllinge. Herfra går turen sydpå, gennem Tågerup og Kirketerp – hvor du undervejs kan tanke kaffe hos hyggelige Just Coffee eller besøge Snoremark, der laver æblemjød og cider med friske lokale råvarer. 

Cykel igennem historiske landskaber

På cykelturen passerer du gravhøje, der vidner om liv og død for mange tusind år siden. Du kan samtidig nyde udsigten over Roskilde Fjord til det smalle sted ”Peberrenden”, hvor fem vikingeskibe, Skuldelev skibene, omkring år 1040 blev sænket for at lave en sejlspærring. De fem vikingeskibe blev udgravet i 1962, og du kan i dag opleve dem på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Oplev Gundsømagle: En naturperle med rørskov og fugleliv

Gør også holdt ved Gundsømagle Sø og Naturreservat, hvor en 300 meter lang gangbro fører dig gennem Østdanmarks største rørskov. Du vil med garanti føle dig hensat til Amazonas urskove i det jungleagtige fugleeldorado, du oplever her. På turen gennem rørskoven kan du gøre holdt på nogle af de mange bænke og nyde et velfortjent hvil midt i dyrelivet. Turen til rørskoven går ad en trampesti gennem en troldeagtig skov med krogede træer og med mulighed for at opleve både fugle, frøer og planterundervejs. Du kan også nyde synet fra oven fra et af fugletårnene, der kvitterer med smuk udsigt over området. Måske du kan få færden af en skægmejse, fiskehejrer eller rørhøg.

På turen videre passerer du bl.a. Kirkerup Kirke, hvor du kan gøre holdt og opleve helt unikke kirkemalerier fra 1200-tallet, der forestiller sjældne scener fra det gamle og det nye testamente.

Turen tilbage til Jyllinge går gennem det historiske landskab ved Gundsømagle, hvor den imponerende langdysse Hødysse er et af de mest synlige levn fra fortiden. Den ligger smukt synligt lige øst for Gundsømagle by.

Godt fremme i Jyllinge kan man med fordel fejre de 22 tilbagelagte kilometer i sadlen med kaffe og kage fra Cafe Fjordglimt, der som navnet antyder også byder på smuk udsigt over Roskilde Fjord. Den sydlige ende af Jyllinge marina er også et godt sted til at nyde stemningen og udsigten til Eskildsø.

Udpluk af seværdigheder på Jyllingesløjfen: 

Gundsømagle sø
Et af turens absolutte højdepunkter er Gundsømagle sø med den magiske rørskov, hvor man kan gå på fine stier i de meterhøje siv og nyde søens unikke fugleliv. Parker cyklerne ved fugletårnet og tag turen over gangbroen til 8-tallet i søen, hvor man får en særlig fornemmelse af at være ét med naturen.   

Snoremark
Lokalproduceret mjød og cider produceret efter manifestet for Nyt Nordisk Køkken – det vil sige friske, lokale råvarer, der er naturligt hjemmehørende i Danmark. Om sommeren kan du også leje et glampingtelt og overnatte midt i æbletræsplantagen.  

Cafe Fjordglimt
Jyllinges nye spændende mødested, som er bygget og drevet af frivillige kræfter. Her kan du nyde en forfriskning både indendørs og udendørs, eller du kan være heldig at deltage i et af de mange spændende events, som stedet også byder på.  

Just coffee
Selvom navnet antyder, at det ”bare” er kaffe, så byder Just Coffee på egnenes bedste kop kaffe – både til at nyde på stedet og til at tage med hjem. Det lille, økologiske kafferisteri er drevet med fokus på bæredygtige principper og de leverer friskristet, certificeret kaffe af højeste kvalitet. Et af rutens allerbedste stop. 

Udvalgte cykelruter i Fjordlandet

Støttet af:

  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×