Påske og foråret er her!

Oplev og opdag Frederikssund, Roskilde og Lejre i Påskedagene. I denne guide får du masser af gode idéer til forårs- og påskeoplevelser i Fjordlandet.

Opdateret: 26. marts 2021

1. Påskeøl- og æg fra Herslev Bryghus og Friis-Holm Chokolade

Skal du have fingerne i gavekassen med de bedste gourmetøl til påskebordet og fyldte chokoladeæg fra verdensmesteren? Så skal du lægge vejen forbi Herslev Bryghus, som har åbent lagersalg hver dag kl. 11.00-17.00.

Find Herslev Bryghus her

Bryggeriet ligger i den lille hyggelige by Herslev og et stenkast fra Herslev Strand Kombiner dit besøg med en skøn gå tur i området. Læs vores guide her. 

2. Kør ud i foråret på to hjul

I Nationalpark Skjoldungernes Land er er der mange gode muligheder for cykelture, fx  Istidsruten, som går Fjordlandet og en stor del af Vestsjælland.

Langs ruten finder du fortællinger om, hvordan isen har formet landskabet og skabt bakker, dale og store smeltevandssletter. Start fx ved Lejre Station, hvorfra du kan cykle ad Istidsruten i to retninger. Kør gennem Bidstrup Skovene mod Hvalsø til Tadre Mølle

Eller tag turen gennem Gl. lejre, Sagnlandet, og videre ud mod tempelkrogen til Holbæk.
Find de to ruter der går gennem Fjordlandet her:

Etape 2: Lejre – Holbæk
Etape 3: Lejre – Sorø

3. Online Mjødsmagning hos Snoremark

Et stenkast fra Gundsøgmagle Sø ligger den økologiske gårdbutik Snoremark.

I påsken kan du blive meget klogere på mjød som i følge mytologien er visdommens drik, når Snoremark afholder virtuel mjødsmagning. Her møder man  tre af Danmarks bedste mjødbryggere til online smagning af 5 meget forskellige mjød.
Læs mere her

Kom på rundvisning og mjødsmagning
Sæt et par timer af til  at smage på de meget forskellige varianter af mjød fra deres mousserende tørre kvanmjød, de halvtørre historiske mjød til de halvsøde æblemjød. Der er også plads til historiske beretninger om mjødens betydning og rolle i de nordiske samfund. Finder sted i april og maj.
Læs mere her

Find vej

4. Issulten? 

Så kan I få alle jeres isdrømme opfyldt hos Hansens Is Mejeriudsalg i den lille by Lyngerup syd for Jægerspris. Til påske åbner de op for en ny sæson i det gamle mejeri.

Så er du til  ispinde dyppet i lun chokolade og pyntet eller til frisklavet isbøf? Isdesserter eller et stykke af dagens islagkage. Softice med frisk iscreme pyntet med hjemmelavet karamel- eller chokoladesauce og drysset med f.eks. hjemmebrændt nougat eller kandiserede hasselnødder. Eller en helt klassisk gammeldags vaffelis med kugler, flødeskum og syltetøj – så har de ALT, hvad jeres ishjerter begærer.
Find vej her

5. Farv (påske)æg fra Hegnsholt

Brug påskedagene på at farve æg  – måske med naturligefarver. Et af de oplagte steder at få fyldt sit æggedepot op er hos Hegnsholt ved Lejre.
Her finder du en stor og rummelig gårdbutik, der rummer stort set alt, hvad hjerter begærer inden for fødevarer; Fx gårdens egne frisklagte æg, økologisk kød, charcuteri og pølser fra deres egne lam og grise og meget, meget mere. Du kan også gå en tur rundt om foldene og besøge gårdens dyr.
Læs mere her

Farv æg med naturlige farver

Gå på jagt efter de grøntsager, bær og frugter der giver farvede fingre og/eller har en flot farvet saft, når man håndtere dem under madlavningen fx: blåbær, hindbær, rødkål, rødløg, skallen fra gule løg, Gurkemeje og rødbede.

Riv grøntsagen eller lign fint eller groft. Kom de revet grøntsager i 2 dl vand og kog op. Lad koge 1 min og derefter køle af, hvorefter det trækker i 30 min. Sigt lagen i et glas med låg, tilsæt 1 tsk eddike og kom ægget i. Lad det trække til det har den ønskede farve og lad derefter ægge tørre.

God fornøjelse

Natureventyr

6. Gå opdagelse med eventyrs-app i Nationalpark Skjoldungernes Land.

I Nationalpark Skjoldungernes Land  har man kombineret noget af det bedste fra to verdner  – nemlig natur og eventyr.

Med Natureventyr kan man gå på opdagelse i naturen. Eventyrerne udspiller sig langs børnevenlige ruter, og er målrettet aldersgruppen 3-8 år.

Hent den gratis app: Natureventyr – og kom afsted og oplev:
”Odin og Skjoldungen” foregår ved Gl. Lejre.
”Yrsa i den gyldne skov” foregår ved Storskoven ved Hvalsø
”Rolfs kæmper og den gyldne armring” foregår ved Herslev Strand
”Lille Thor og Midgårdsormen” forgår ved midgårdsormen ved Boserup Skov
“Rejsen til kæmpen Vifils Ø” foregår ved halvøen Bolund
“Møllemarie og vandet som stod helt stille” foregår ved Tadre Mølle.
“Mimer og Roars Kilde” foregår ved Roskilde Havn og Kællingehaven 

7. Anemone-safari

I marts og april blomstrer anemonerne. Først de sjældne blå anemoner, derefter de almindelige hvide anemoner og til sidst de gule. Anemonerne springer ud før bøgen. Når bøgebladene folder sig rigtigt ud, spreder de skygge i skovbunden, hvor anemonerne vokser, og derfor har anemonerne travlt med at blomstre og sætte frø, før lyset forsvinder.

Boserup Skov ved Roskilde er berømt for sine anemoner. Tag en tur til Boserup Skov, hvor skovbunden bliver forvandlet til et hvidt anemone-tæppe i april.

Find anemonesporet her – en gå tur på ca. 4. km.

8. Påskefrokost fra Restaurant Vigen

Påsken står for døren og det gør påskefrokosten også!
I år kan du lade Restaurant Vigen stå for kokkeriet, da de  tilbyder deres lækre påskefrokost som take away 1.-5. april.

Se menuen og book her

Er du på udkig efter mere take away i Fjordlandet? Så læs vores guide her

9. Besøg Svanholm Gårdbutik og Café

Skærtorsdag – den 1. april slår Svanholm igen dørene for op for deres gårdbutik og cafe med økologiske og hjemmedyrket madvarer.

Her sælger de deres eget okse- og lammekød, Svanholm kaffe udviklet sammen med Just Coffee, Hansens Flødeis, Svanholm æblemost, hjemmebagte rugbrød, speltbrød, honning og meget mere.
Du kan også købe deres egen, økologiske rå mælk, direkte fra koen, i smukke gammeldags glasflasker.

I grøntbutikken kan du få årstidens friske grøntsager, mælk og æg af egen avl.
Og selvfølgelig er det hele økologisk.

Åbningstider kl. 10.00-17.00
Find vej

10. Gæk Gæk Gæk –  trænger I til en weekend væk?

Tag på hotel i påsken – Trænger I også til luftforandring fra nedlukning og hjemmekontor ? Så vil vi bare minde dig om, at du stadig kan overnatte på mange af Fjordlandets hoteller, selv om der er restriktioner. Hotellernes åbninger betyder selfølgelig at der er sørget for trygge forhold.

Påskeophold på Skjalm Hvide Hotel

Forårsophold med kajakoplevelse på Comwell Roskilde

11. Kom op i trætoppene

Er du til højder og aktion i trætoppene? Så skal du måske slå et smut forbi Fly High Til Tops på Ledreborg Slot. Deres klatrepark og svævebane åbner nemlig igen den 1. april.

Her kan du bl.a. opleve en 400 meter lange svævebane og en forhindringsbane med forhindringer i op til 11 meters højde og meget mere.
Vær opmærksom på, at du skal booke en tid online i forvejen.

Læs mere mere her og book tid

12. Gå på opdagelse i rørskoven

15 minutters kørsel nord for Roskilde ligger Gundsømagle Sø og fuglereservat. Her kan du finde en 300 meter lang gangbro – Ivans Bro –  som går igennem rørskoven. Gangbroen  giver gode muligheder for at opleve rørskovens fugle- og dyreliv. Der er også to fugletårne med udsigt over søen.

Find vej og parkering her

Læs mere om det unikke område her

13. Lyt til forårets fuglekor

Forår er sangtid. I hvert fald for vores mange, ynglende sangfugle. Fuglene synger fra solen står op – både for at markere territorier og for at tiltrække hunner. Mange sangfugle kan allerede høres i marts, fx sanglærken, som hænger højt på himlen og synger med en enorm styrke. Som foråret skrider frem vil flere og flere sangfugle vende hjem fra syden, og koret bliver mere mangfoldigt og væsentligt mere intenst. Lyt også efter spættens trommesoloer, som ligesom sangfuglenes sang skal markere territorie og lokke hunner til.

Book en shelter fx i Bidstrup Skovene eller Boserup Skov og vågn op midt i fuglekoret. Tag en kikkert med eller et kamera – morgenlyset er fantastisk til naturfotografering. På udinaturen.dk kan du finde og booke shelterpladser.

14. Smag på foråret

Foråret er den bedste årstid til at smage på friske skud. Små, nye brændenælder titter op af jorden og ramsløg står klar i skovbunden, hvorfra de spreder deres lugt af løg. Bøgebladene folder sig ud, lækre og lysegrønne og lige til at lægge på en mad med fx smøreost. Der er masser af spændende urter, som kan plukkes i løbet af foråret – også langs Roskilde Fjord, hvor du fx kan smage på arter som strandave, vilde løg, strand trehage, strandasters, bynke og strandmalurt.

Gå langs vandkanten ved Boserup Skov, hvor du har strandens spisekammer på den ene side og skovens på den anden. Slå dig ned ved en af shelterpladserne i Boserup Skov og tænd et bål. Bland friskplukkede urter i din snobrødsdej og bag dem, som du plejer på en pind over bålet. Du kan også lave dem som fladbrød på en rist.

Hent appen ’Vild Mad’ og lær mere om, hvordan du kan genkende og anvende de vilde urter i din madlavning. Husk aldrig at spise vilde urter, som du ikke kender.

Med guide i naturen:

Find flere aktive oplevelser i Fjordlandet

Fjordlandets bedste cykelruter

Få inspiration til Fjordlandets bedste og naturskønne cykelruter i lejre, Roskilde og Frederikssund. Få dem også direkte på Naviki

Fjordlandets guide for børn i sommerferien

Fjordlandet er fyldt med oplevelser for børn og familier i sommerferien. Lejre, Roskilde og Frederikssund har mange skønne oplevelser. Læs mere i vores guide for børn i sommerferien

Guide til Sankt Hans bål i Fjordlandet

Sankt Hans Aften i Fjordlandet
  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×