Der findes i alt 20 kunstværker og her følger en introduktion til udvalgte kunstværker fra ruten, som går gennem fire offentlige haver, over 2 torve og to pladser.
Teksten i guiden nedenfor er af Mogens Petersen, Kunstformidler, tidligere formand for Lejre Kunstforening og Lejre Kommunes Billedkunstråd og bestyrelsesmedlem i Folkeuniversitet Skjoldungernes Land.
Bibliotekshaven – Effort commun
Du kan begynde ved Roskilde Biblioteks nye hovedindgang mod syd i Bibliotekshaven. Her står skulpturen ”Effort commun”, der betyder at stræbe efter fællesskab. Skulpturen, der er i bronze, er skabt af kunstneren Sonja Ferlov Mancoba i 1963. Skulpturen viser de kræfter, som forbinder levende væsener og giver dem styrke.
Algade 31 – Gavlmaleriet
Når du går videre ad Klosterstien passerer du på højre hånd Roskilde Kloster og til venstre åbner sig en smuk have med en anlagt plads ved indgangen til Børnenes Hus, “Algade 31”. Nabohusets gavl er udsmykket med et stort maleri. Motivet er inspireret af de nonner og munke, der engang dyrkede helseurter i klosterhaven. Men der er også mange henvisninger til vores nutid. Gavlmaleriet er udført af Mie Mørkeberg og blev afsløret i 2019.
Skt. Ols Plads – Ragnarok & Stub
Fortsæt gåturen forbi klosteret og parkeringspladsen ad Skt. Ols Stræde og herfra kommer du frem til Skt. Ols Plads. Pladsen, der blev skabt i 2014-15, er en ”helhedsløsning” der forbinder Roskilde Museums hovedindgang med det menneskemylder, der færdes på byens hovedstrøg i Algade. Forbindelsen gøres konkret mellem skulpturen ”Stub”, der er udført af kunstneren Søren Schaarup i 2016, og hvorfra der springer et kildevæld, som løber ned til skulpturen ”Ragnarok”, der er udført af kunstneren Bjørn Nørgaard i 2011.
Omkring museets indgang udgør den smukke kakkel-facade, der er tegnet af kunstneren Peter Brandes, et slags ”bagtæppe” for pladsens sceneri.
Peter Brandes, Bjørn Nørgaard og Roskilde Domkirke
Hvis du fortsætter lige ud og går hen ad Domkirkestræde, når du frem til Roskilde Domkirkes nordside. Her færdes ikke så mange besøgende. Lige før kapelbygningen, der rummer Christian d. 9.’s kapel, kommer der to glasvinduer til syne højt oppe på domkirkens væg. Det venstre vindue er udsmykket af Peter Brandes. Vinduet fører ind til Skt. Andreas kapel, som Peter Brandes udsmykkede i 2010.
Vinduet til højre fører ind til Skt. Benediktes kapel. Kapellet rummer den skulptur, der lige nu står tildækket og som først bliver afsløret, når Dr. Margrete II’s kiste placeres i krypten under kapellet. Det er kunstneren Bjørn Nørgaard, der har skabt dette ”glaslegeme”, der står på tre elefanter øverst oppe på en trappeskulptur.
Gravsted med fri udsigt til Fjorden
Når du følger kirkemuren videre rundt om hjørnet dukker den udendørs kongelige begravelsesplads frem. Det var et ønske fra Kong Frederik d. 9., at han ville begraves i det fri med udsigt til fjorden. Kongen døde i 1972, men gravpladsen stod først færdig i 1985 i forbindelse med en omlægning af domkirkepladsen. Gravpladsens murværk er tegnet af arkitekterne Johannes og Inger Exsner, bronzeporten er tegnet af kunstneren Sven Havsteen-Mikkelsen og gravstenen af grønlandsk granit er udført af billedhuggeren Erik Heide.
PAR i Latinerhaven – afslutning på Kulturstrøget
Hvis du følger Domkirkepladsen over med Roskilde Gymnasium og går ned ad Bondetinget, kan du gennem en port gå til venstre ind i Latinerhaven, der danner afslutningen på Kulturstrøget. I haven findes fire kunstværker, hvoraf der her kun skal nævnes den hvide skulptur, der står på hjørnet af Latinerhaven og Karen Olsdatter Stræde.
Skulpturen, der hedder ”PAR” og blev opstillet i 2017, er udført af Jørgen Boberg, der var født i 1940 og voksede op i Roskilde. Kunstneren er mest kendt som maler, hvor især portrætter af Dr. Margrethe og Prins Henrik. Et portræt af den tidligere biskop Bertil Wiberg hænger i Roskilde Domkirke, og et portræt af byens tidligere borgmester Henrik Christiansen hænger i rådhuset på Køgevej. Roskilde Kunstforening hyldede Jørgen Boberg på hans 50 års dag i 1990 med en kunstudstilling, og historien gentog sig 20 år senere i 2010, et år efter kunstnerens død, hvor Jørgen Boberg blev mindet med en udstilling i Kunsthuset Palæfløjen i Det Gule Palæ.
Ønsker du at gå hele kunstruten på Kulturstrøget med en guide ?
Det er muligt at arrangere en guidet tur med Mogens Petersen af halvanden times varighed, hvor gåturen på Kulturstrøget i Roskilde centrum omfatter tur gennem fire haver, to små pladser og to små torve, der tilsammen rummer de i alt 20 kunstværker på Kulturstrøget.
For nærmere information om en privat guidet tur: