Forestil dig, at du ligger på ryggen på en pladespiller i kæmpestørrelse. Musikken spiller, og vinylen drejer rundt. Du lytter koncentreret til musikken, og imens du langsomt bliver drejet rundt, bliver du lullet mere og mere ind i musikkens sanselige univers. På RAGNAROCK bliver oplevelsen til virkelighed, for her kan du opleve musikkens og ungdommens historie med hele kroppen, og pladespilleren findes i virkeligheden.
Museet ligger i Roskildes iværksætterområde Musicon, kun en halv times kørsel fra København og tæt på smukke naturoplevelser i Fjordlandet på begge sider af byen. Midt i den nye bydel er museet solidt plantet som en mastodontisk rock-katedral iklædt gyldne nitter eller guldbelagt, lydisolerende materiale. Men før du træder ind i den gyldne kube og lader dig ’spin right round baby’ på pladespilleren, skal oplevelsen tage sin begyndelse et andet sted.
”The coolest museum in Denmark” skrev den internationale museumsguide museeum.com efter et besøg på RAGNAROCK sidste efterår, og guiden taler ikke kun om museets udstillinger men om den helhedsoplevelse, man oplever som gæst.
RAGNAROCK har undertitlen museet for pop, rock og ungdomskultur, så hvis du forventer en museal opstilling af historiske klenodier på rad og række, vil du blive overrasket. Jo, der er elguitarer, outfits og håndskrevne sangtekster på papir, men de er elementer i en stor og interaktiv fortælling om, hvordan rockrebeller, fangirls og breakdance har præget ungdomskulturen og påvirket politiske holdninger og værdier i samfundet gennem tiden.
Det hele bliver fortalt i lyd, lys, billeder og installationer i arkitektoniske omgivelser, der støjer lige så meget som den fede rock – på den gode måde selvfølgelig med guld, nitter, rød løber, forførende lys og dragende mørke.
Det er stjernearkitekter fra hollandske MVRDV og danske COBE, der står bag museets ikoniske bygning og har sørget for, at den vilde og rå arkitektur skaber passende rammer for museets fortælling.
Tag på trip til 70’erne
»Musikken har en kæmpe betydning for mange mennesker, og det vil vi gerne vise i udstillingen. Og vi vil især gerne vise den særlige rolle, musik spiller i ungdomskulturen. Musik er med til at flytte på hele samfundet og på hvad der er normalt – så forandringen i lydbilledet viser ofte forandringer i måden vi er sammen på«, fortæller Sidsel Risted Staun, formidlingschef på RAGNAROCK.
Det oplever du som gæst, så snart du træder indenfor på museets øverste etage, hvor rundturen begynder. Som i et kalejdoskop bliver øjet fanget af lys og mønstre, der bevæger sig og kalder fra forskellige stationer, hvor du kan læse, se, lytte og selv få indflydelse på hvilke farver, der skal oplyse rummet.
Her kan du blive kastet på hovedet tilbage til 70’ernes syrede universer og lysinstallationer, som kan styres ved hjælp af håndbevægelser. Nogen vil kunne drømme sig tilbage til en flippet tid,
hvor Led Zeppelin, David Bowie og Freddie Mercury rykkede ved grænserne for rockens lyd og for køn og selviscenesættelse.
Andre vil kunne nyde at få indblik i en tid, der var spændende både musikalsk, politisk og i forhold til personlig frigørelse – en tid som inspirerer mange musikere i dag, hvor forsangerne i flere nye og upcoming bands lyder som enten C.V. Jørgensen eller en ung Kim Larsen. Også de yngste gæster på museet vil have en fest med at lege med de interaktive elementer, som var de dj’s til den sejeste fest.
-
Foto: Museumskoncernen ROMU
Dans, scream and shout!
Det er ikke kun det gode musikårti 70’erne, der præger RAGNAROCK. Museets hovedudstilling på 1200 kvadratmeter dækker 11 forskellige temaer og tager historisk afsæt i 1950’erne, hvor rocken og vovede kropsbevægelser rystede godt op under ungdommen og det internationale samfund. Et af temaerne på den faste del af udstillingen hedder Fangirls and Fanboys! og fortæller om, hvordan The Beatles, Elvis og andre musikere fik indflydelse på ungdommens interesser og udtryk.
Et andet tema hedder ’Kan musik ændre verden?’ og handler om kunstnernes politiske indflydelse og engagement. Og du kan danse! Se og oplev, hvordan dans, musik og ungdomskultur har skabt fællesskaber og fået forskellige genrer og budskaber ud til nye og bredere publikummer. Som en del af temaet kan du naturligvis få taget pulsen på dit eget talent ud i jive, breakdance og hip hop, men du kan også sagtens nøjes med at se klip med dem, der havde helt styr på det ’back in the days’.
Hvis du får danset sveden frem på panden, vil du sikkert nyde at få chancen for at slappe lidt af og fordybe dig lidt senere. På en del af RAGNAROCKS store mellemetage kan du tage hovedtelefoner på og sætte stikket i til lydoplevelser fra forskellige genrer og epoker.
Ved siden af den lysende musikvæg, kan du også sætte dig til rette ved en af to runde lyttestationer og lade musikere, radioværter og andre med passion for musik fortælle anekdoter direkte i dine ører. Den måde at få indblik i musikkens verden på kan både vække minder og åbne for nye musikoplevelser og samtaler for både unge og gamle musikelskere. Man får lyst til at anbefale de spændende historier, og høre, hvilke oplevelser andre har af musikken.
-
Foto: Museumskoncernen ROMU
»Vi kan se, at museet samler mennesker på tværs af generationerne og giver en god mulighed for, at forældre og bedsteforældre kan skabe nogle fælles oplevelser med deres børn og børnebørn, hvor de går på opdagelse sammen, leger sig igennem udstillingen og taler sammen om det, de oplever«, siger Sidsel Risted Staun.
Gasolin indtager museet
Udover den faste udstilling er der løbende særudstillinger på RAGNAROCK, og den 12. september åbner en ny en af slagsen med et ordentligt rabalder.
Det er Gasolin, der er på plakaten og kommer til at fylde hele museets nederste etage med deres sange, som er blevet spillet og dyrket igennem generationer. Gasolin har altid samlet folk, gamle og unge, og det gjorde musikken igen sidste efterår, da Kim Larsen døde og ribbede op i nationens fælles musikalske minder. Den store pladespiller og mange andre af museets faste elementer vil stadig være på deres plads, når Gasolin rykker ind, men i en ’gasolinificeret’ udgave.
Mæt af musikalske og visuelle indtryk kan man trænge til en forfriskning, og det kan man få i Café RAGNAROCK by Freunde, som blandt andet tilbyder en ’rabalder-tallerken’ med kokkens udvalgte delikatesser og hjemmebagte brød.
Lige inden for døren, for enden af den lange røde asfaltløber, der fører op til museets indgang, ligger RAGNAROCKS butik, hvor du kan købe plakater, gadgets, tøj og smykker, som har lige så meget cool-faktor som de markante, arkitektoniske omgivelser.
Når du igen har bevæget dig ud i lyset og virkeligheden og står med den mastodontiske guldbygning i ryggen, befinder du dig i bydelen Musicon, som har taget form de seneste år med nye boliger, start-ups og fede skaterbaner. Det kan virke som en fjern og anden verden, men ikke langt derfra er der smukke fjordområder og bondeland. De allernærmeste marker bliver dog hver sommer transformeret til Nordens største og Europas andenstørste musikfestival, Roskilde Festivalen, og den fortæller sin helt egen historie om rock’n’roll, fællesskab og ungdomskultur i mange generationer.