Foråret er her!

Oplev og opdag Frederikssund, Roskilde og Lejre når foråret springer ud.

I denne guide får du masser af gode idéer til forårsoplevelser i Fjordlandet.

Opdateret: 13. april 2021

1. Lokale fristelser fra Herslev Bryghus og Friis-Holm Chokolade

Skal du have fingerne i de bedste gourmetøl og fyldte chokolader fra verdensmesteren? Så skal du lægge vejen forbi Herslev Bryghus, som har åbent lagersalg hver dag kl. 11.00-17.00.

Find Herslev Bryghus her

Bryggeriet ligger i den lille hyggelige by Herslev og et stenkast fra Herslev Strand Kombiner dit besøg med en skøn gå tur i området. Læs vores guide her. 

2. Kør ud i foråret på to hjul

I Nationalpark Skjoldungernes Land er er der mange gode muligheder for cykelture, fx  Istidsruten, som går Fjordlandet og en stor del af Vestsjælland.

Langs ruten finder du fortællinger om, hvordan isen har formet landskabet og skabt bakker, dale og store smeltevandssletter. Start fx ved Lejre Station, hvorfra du kan cykle ad Istidsruten i to retninger. Kør gennem Bidstrup Skovene mod Hvalsø til Tadre Mølle

Eller tag turen gennem Gl. lejre, Sagnlandet, og videre ud mod tempelkrogen til Holbæk.
Find de to ruter der går gennem Fjordlandet her:

Etape 2: Lejre – Holbæk
Etape 3: Lejre – Sorø

3. Issulten? 

Så kan I få alle jeres isdrømme opfyldt hos Hansens Is Mejeriudsalg i den lille by Lyngerup syd for Jægerspris. Til påske åbner de op for en ny sæson i det gamle mejeri.

Så er du til  ispinde dyppet i lun chokolade og pyntet eller til frisklavet isbøf? Isdesserter eller et stykke af dagens islagkage. Softice med frisk iscreme pyntet med hjemmelavet karamel- eller chokoladesauce og drysset med f.eks. hjemmebrændt nougat eller kandiserede hasselnødder. Eller en helt klassisk gammeldags vaffelis med kugler, flødeskum og syltetøj – så har de ALT, hvad jeres ishjerter begærer.
Find vej her

4. Attraktionerne genåbner!

Foråret er over os – og det er ikke kun naturen og udendørs oplevelserne som nu blomstrer og lokker os ud fra hjemmets fire vægge! – For med de seneste retningslinjer for landets kulturinstitutioner betyder det, at museer og attraktioner i Roskilde, Lejre og Frederikssund nu kan åbne fra d. 21. april.

Vi opdaterer løbende oversigten over attraktionernes åbningsdatoer.

5. Flotte æg fra Hegnsholt

Et af de oplagte steder at få fyldt sit æggedepot op er hos Hegnsholt ved Lejre.
Her finder du en stor og rummelig gårdbutik, der rummer stort set alt, hvad hjerter begærer inden for fødevarer; Fx gårdens egne frisklagte æg, økologisk kød, charcuteri og pølser fra deres egne lam og grise og meget, meget mere. Du kan også gå en tur rundt om foldene og besøge gårdens dyr.
Læs mere her

6. Anemone-safari

I marts og april blomstrer anemonerne. Først de sjældne blå anemoner, derefter de almindelige hvide anemoner og til sidst de gule. Anemonerne springer ud før bøgen. Når bøgebladene folder sig rigtigt ud, spreder de skygge i skovbunden, hvor anemonerne vokser, og derfor har anemonerne travlt med at blomstre og sætte frø, før lyset forsvinder.

Boserup Skov ved Roskilde er berømt for sine anemoner. Tag en tur til Boserup Skov, hvor skovbunden bliver forvandlet til et hvidt anemone-tæppe i april.

Find anemonesporet her – en gå tur på ca. 4. km.

Natureventyr

7. Gå opdagelse med eventyrs-app i Nationalpark Skjoldungernes Land.

I Nationalpark Skjoldungernes Land  har man kombineret noget af det bedste fra to verdner  – nemlig natur og eventyr.

Med Natureventyr kan man gå på opdagelse i naturen. Eventyrerne udspiller sig langs børnevenlige ruter, og er målrettet aldersgruppen 3-8 år.

Hent den gratis app: Natureventyr – og kom afsted og oplev:
”Odin og Skjoldungen” foregår ved Gl. Lejre.
”Yrsa i den gyldne skov” foregår ved Storskoven ved Hvalsø
”Rolfs kæmper og den gyldne armring” foregår ved Herslev Strand
”Lille Thor og Midgårdsormen” forgår ved midgårdsormen ved Boserup Skov
“Rejsen til kæmpen Vifils Ø” foregår ved halvøen Bolund
“Møllemarie og vandet som stod helt stille” foregår ved Tadre Mølle.
“Mimer og Roars Kilde” foregår ved Roskilde Havn og Kællingehaven 

8. Besøg Svanholm Gårdbutik og overnat under åben himmel!

Svanholm har slået dørene for op for deres gårdbutik og cafe med økologiske og hjemmedyrket madvarer.

Her sælger de deres eget okse- og lammekød, Svanholm kaffe udviklet sammen med Just Coffee, Hansens Flødeis, Svanholm æblemost, hjemmebagte rugbrød, speltbrød, honning og meget mere.
Du kan også købe deres egen, økologiske rå mælk, direkte fra koen, i smukke gammeldags glasflasker.

I grøntbutikken kan du få årstidens friske grøntsager, mælk og æg af egen avl. Og selvfølgelig er det hele økologisk.

Husk du også kan booke en skøn overnatning i deres shelter eller nye træ-telte!

Åbningstider kl. 10.00-17.00
Find vej

9. Smag på foråret

Foråret er den bedste årstid til at smage på friske skud. Små, nye brændenælder titter op af jorden og ramsløg står klar i skovbunden, hvorfra de spreder deres lugt af løg. Bøgebladene folder sig ud, lækre og lysegrønne og lige til at lægge på en mad med fx smøreost. Der er masser af spændende urter, som kan plukkes i løbet af foråret – også langs Roskilde Fjord, hvor du fx kan smage på arter som strandave, vilde løg, strand trehage, strandasters, bynke og strandmalurt.

Gå langs vandkanten ved Boserup Skov, hvor du har strandens spisekammer på den ene side og skovens på den anden. Hent appen ’Vild Mad’ og lær mere om, hvordan du kan genkende og anvende de vilde urter i din madlavning. Husk aldrig at spise vilde urter, som du ikke kender.

Hos Restaurant Herthadalen kan man også nyde forårets kommen!

I maj kan de første måltider nydes under åben himmel, og det bliver i restaurantens forårsmenu tydeligt at smage hvordan jorden spirer med de første rabarber, ramsløg og sprødt forårsgrønt! Med genåbning af restauranten d. 07. Maj kan forårsmenuen nydes hele maj måned, og fra juni af kommer der en opdateret sommer version. Se mere og book bord til Herthadalen her

Comwell Roskilde restaurant

10. Weekend for to på hotel?

Tag på hotel i flotte naturomgivelser på mange af Fjordlandets overnatningssteder. Der er selfølgelig sørget for trygge forhold.

Forårsophold med kajakoplevelse på Comwell Roskilde

11. Kom op i trætoppene

Er du til højder og aktion i trætoppene? Så skal du måske slå et smut forbi Fly High Til Tops på Ledreborg Slot. Deres klatrepark og svævebane har nemlig åbent igen!

Her kan du bl.a. opleve en 400 meter lange svævebane og en forhindringsbane med forhindringer i op til 11 meters højde og meget mere.
Vær opmærksom på, at du skal booke en tid online i forvejen.

Læs mere mere her og book tid

12. Gå på opdagelse i rørskoven

15 minutters kørsel nord for Roskilde ligger Gundsømagle Sø og fuglereservat. Her kan du finde en 300 meter lang gangbro – Ivans Bro –  som går igennem rørskoven. Gangbroen  giver gode muligheder for at opleve rørskovens fugle- og dyreliv. Der er også to fugletårne med udsigt over søen.

Find vej og parkering her

Læs mere om det unikke område her

13. Lyt til forårets fuglekor

Forår er sangtid. I hvert fald for vores mange, ynglende sangfugle. Fuglene synger fra solen står op – både for at markere territorier og for at tiltrække hunner. Mange sangfugle kan allerede høres i marts, fx sanglærken, som hænger højt på himlen og synger med en enorm styrke. Som foråret skrider frem vil flere og flere sangfugle vende hjem fra syden, og koret bliver mere mangfoldigt og væsentligt mere intenst. Lyt også efter spættens trommesoloer, som ligesom sangfuglenes sang skal markere territorie og lokke hunner til.

Book en shelter fx i Bidstrup Skovene eller Boserup Skov og vågn op midt i fuglekoret. Tag en kikkert med eller et kamera – morgenlyset er fantastisk til naturfotografering. På udinaturen.dk kan du finde og booke shelterpladser.

Med guide i naturen:

Find flere aktive oplevelser i Fjordlandet

  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×