
En dag i Gl. Lejre
I området omkring Gammel Lejre har der boet mennesker i 1.000 år! Mærk vingesuset fra de første danske konger, rør ved fortidsminderne, nyd uspolerede naturoplevelser og få lækre, lokale madoplevelser undervejs. Fra Skjoldungernes kongehaller og Nordeuropas længste allé til Nationalparkens fantastiske natur og økologiske ildsjæle. Det hele er lige her.
Gl. Lejre er centrum for historien
Turen tager sit udgangspunkt på Lejre Museum i landsbyen Gammel Lejre. Her kan du sætte din bil, parkere din cykel, komme vandrende til ad Skjoldungestierne eller gå til fra Lejre station (1, 5 km) – med andre ord et supercentralt sted at starte din tur.
Tour’en er en del af turen
Hvis du kommer i bil eller på cykel, så begynder oplevelsen allerede med den smukke tur på godt 7 km ad Nordeuropas længste allé, Ledreborg Allé. Alléen lagde i sommeren 2022 kulisse til Tour de France-feltet, og var oprindeligt tænkt til at skulle strække sig helt til Roskilde.
Fra alléen kan du nyde det fantastisk syn af istidsbakkerne, der rejser sig i horisonten og som strækker sig fra Gl. Lejre hen over Sjælland, som ”De Sjællandske Alper”.
Magtcentrum og kongesæde
Ved Lejre Museum skal du starte med at nyde udsigten over den smukke natur med sporene fra mennesker 1.000 år tilbage i tiden. Lejre var magtcentrum og Danmarks første kongesæde – ikke bare for en enkelt konge eller i en kort periode, men i mere end 500 år!
Sagnet siger, at området omkring Lejre oprindeligt var bosat af Skjoldungerne, der var efterkommere af Kong Skjold, Odins søn. Det fortæller det kendte sagn om Beowulf bla. om. Hør sagnet og andre spændende fortællinger: Podcast for børn: Fantastiske Fortællinger fra Fjordlandet – Visit Fjordlandet
Oplev flere perler i den stemningsfulde udstilling: Den verdensberømte Odin-figur, Danmarks største sølvskat samt resterne af en prægtig hjelm. Læs mere på Lejre Museums side her
I området tæt omkring museet finder du nogle af Danmarks bedst bevarede oldtidsfund fra vikingetiden bla. den 100 meter lange skibssætning fra 900-tallet, som er en af flere monumenter, som datidens folk satte over deres døde. Du kan også gå op til resterne af fem store kongehaller, der er et af tegnene på, at de første danske konger boede her.
Istidslandskab, stammesejlads og kyndige vikinger
Fra Lejre Museum kan du gå eller cykle en kort tur på ca. 2 km til Sagnlandet Lejre. Turen går forbi de oprindelige kongehaller og den smukke gravhøj, “Mysselhøj” – og husk at vende dig om og nyd udsigten helt ind til Roskilde fra toppen af bakken. Kan du få øje på Domkirken eller det store Energitårn?
Turen fortsætter gennem skoven til Sagnlandet Lejre, hvor en masse spændende og lærerige aktiviteter venter på at bringe dig tilbage til Danmarks fortid – og hvor ungerne kan få en hel dag til at gå med at lege i istidsbakkerne, sejle i kanoer og meget andet.
Oplev den fantastiske Kongehal, der er en rekonstruktion af den Kongehal, som du lige har stået og kigget på i Gl. Lejre. Det er den største kongehal vi kender fra vikingetiden i Danmark, og et imponerende vidnesbyrd om nordisk arkitektur og håndværk. I Sagnlandet finder du også en rekonstruktion af den store Skibssætning fra Gl. Lejre. Her fornemmer du virkelig stemningen fra fortiden.
Til-tops i Ledreborg slotspark
For de eventyrlystne, er der mulighed for at få et adrenalin-sus i Fly-High Til-Tops i Ledreborg slotspark med klatrebaner i 5-10 meters højde og masser af svævebaner, hvor du kan nyde udsigten i skoven. Oplev også den geometriske Ledreborg slotspark i barokstil, og det smukke, gule Ledreborg slot, der knejser for enden af den lange trappe ned i parken.
Sulten undervejs?
Uden mad og drikke, duer vikingehelten ikke. Du kan medbringe madpakke og nyde den ved Lejre Museum eller i Sagnlandet Lejre. I Sagnlandet kan I også medbringe en pakke pølser og brød og stege dem over et af bålene i båldalen. Eller du kan spise på en af de nærliggende restauranter Restaurant Herthadalen eller Restaurant Fasaneriet
Det kan du også opleve i området
Delikatesser på rad og række
I Lejre finder du desuden en række gårdbutikker med lækre, lokale, økologiske produkter, der er et besøg – og smagning – værd. Fra Sagnlandet Lejre eller Lejre Museum kan du gå den smukke tur ad Skjoldungestien til Hegnsholt.
Her kan du besøge det arbejdende, økologiske landbrug, der bl.a. har høns i transportable huse og grisefamilier opfedet af mask fra det lokale bryghus. Gå ud på markerne og se på dyrene, køb en kop kaffe og en is i gårdbutikken og fyld madkurven med alt, hvad hjertet kan begære.
Eller fortsæt til Herslev Bryghus, der er et perfekt udgangspunkt for en vandretur i området.
Bryghuset har frisksmurte sandwiches og printede ruter på 3, 5 og 12 km, der bl.a. kan bringe dig til Herslev Strand eller en tur med trækfærgen over Kornerup Å. Når I vender retur, venter langborde og 11 haner med dugfrisk øl i bryghusets Taproom. Overvej at bestille bord – især om lørdagen.
Og som om det ikke var nok, så er verdensmesteren i chokolade, Mikkel Friis-Holm, nabo til Herslev Bryghus. Friis-Holm har høstet så mange internationale priser for sin chokolade, at vi er holdt op med at tælle! Und dig selv et besøg og en himmelsk mundfuld.