Oplev Danmarkshistorien på tætteste hold i efterårsferien

Dagene er blevet kortere, bladene skifter farve og et væld af hyggelige og historiske oplevelser venter i Fjordlandet i børnenes efterårsferie i uge 42.

Tag børn eller børnebørn i hånden, besøg Fjordlandets historiske steder og oplev tidsrejsen og Danmarks historie på egen krop.

Dyk ned i Danmarkshistorien – rejs gennem istidslandskabet, forbi Danmarks største kongehal, oplev originale vikingeskibe og UNESCO Verdensarv.

Vi har samlet 12 unikke oplevelser til jer.

Oplev Danmarkshistorien på tætteste hold i efterårsferien

Dagene er blevet kortere, bladene skifter farve og et væld af hyggelige og historiske oplevelser venter i Fjordlandet i børnenes efterårsferie i uge 42.

Tag børn eller børnebørn i hånden, besøg Fjordlandets historiske steder og oplev tidsrejsen og Danmarks historie på egen krop.

Dyk ned i Danmarkshistorien – rejs gennem istidslandskabet, forbi Danmarks største kongehal, oplev originale vikingeskibe og UNESCO Verdensarv.

Vi har samlet 12 unikke oplevelser til jer.

1. Besøg hjemstedet for Danmarks første konger

Området omkring Lejre Museum er berømt som Danmarks fødested og som hjemsted for de myteomspændte sagnkonger Skjoldungerne, der efter signede skulle have gudeblod i årene.

Her kommer I helt tæt på sagnene om kongemagtens fødsel, og oplever hjemstedet for Danmarks første konger.

Se også resterne af den originale Kongehal – en af Danmarks største skibssætninger som er rekonstrueret i Sagnlandet Lejre.

Efterårsferie på Lejre Museum: 

D. 19., 20. og 21. oktober kan I få chancen for at være detektorfører for en dag, når Lejre Museum står klar med alt gearet og tilladelserne. Vi går på jagt efter fortiden, der ligger gemt under jorden – og vi har taget de bedste folk med.

Læs mere om Efterårsferien på Lejre Museum 

2. Kom indenfor i Danmarks største vikingehal

I Sagnlandet Lejre kan I opleve Vikingernes “Royal Arena”, nemlig Danmarks største kongehal. Sæt jer om bålet i det imponerende bygningsværk og forestil jer kongen der med sine krigere lægge planer for det næste slag.

Sagnlandet Lejre byder på mange oplevelser – for store og små og er kendt for deres fantastiske interaktive måde at formidle historie på. Her kan hele familien føle fortidens levevis på egne kroppe og kværne korn til mel, lave lerfigurer, skyde med bue og pil, sejle i en udhulet træstamme eller rejse 2000 år tilbage i tiden og besøge jernalderlandsbyen Lethra.

Efterårsferie: Sagnkongefestival og Vikingemarked

Mød købmænd, krigere og kyndige håndværkerne, når Sagnlandet Lejre hver dag i efterårsferien inviterer til Vikingemarked og Sagnkongefestival ved Kongehallen.

Læs mere om efterårsferien i Sagnlandet

3. Mellem vikingeskibe og krigertræning

Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan man i den grad lære om livet som viking.

Efterårsferien på vikingeskibsmuseet 

Kom til underholdende rundvisninger i børnehøjde eller vær vikinger for en dag og prøv kræfter med krigertræning og male jeres egne våben. I kan også bygge jeres egen båd på Værftspladsen eller I kan hjælpe Astrid med at redde museet fra et snedigt tyveri – et nyt digitalt spil, der fører jer rundt mellem vikingeskibene og igennem historiens vilde rejser.

Læs mere om efterårsferien på vikingeskibsmuseet her

4. Udforsk Tadre Mølle og naturskønne Elverdamsdal

Hver dag i efterårsferien har Tadre Mølle spændende aktiviteter. Fra 16. – 24. oktober kan I prøve kræfter med bagning af vandmøllens eget mel og lave egne kreationer med brug af naturens skattekammer. Most æbler, gå i træværkstedet og tag familien med en tur langs trampestien.

Der er nok at tage sig til og I kan opleve den smukke vandmølle gøre brug af vandets kræfter til at male mel, opleve udstillingen i laden om møllehistorien, Elverdamsdalens natur samt nyde lækre kager og drikkevarer i Café Maries Minde.

Læs mere om efterårsferien på Tadre Mølle her

5. Vær viking for en dag

Efterårsferie på Frederikssund Vikingeboplads og Frederikssund Vikingespil: Familiedag lørdag den 23. oktober.

Vikingerne sørger for både leg og læring for børn, voksne og barnlige vikingesjæle og hele bopladsen kommer til at summe af liv.

Her kan I male skjolde, prøve vikingernes lege, få trækture på islandske heste, skyde med bue og pil se fægterne kæmpe og dyste, som vikingerne gjorde det.

Læs mere om Efterårsferiens familiedag her

6. Kig indenfor i kongefamiliens gravkirke

Roskilde Domkirke med de karakteristiske spir er selve kongefamiliens gravkirke. 40 konger og dronninger er begravet i de overdådigt udsmykkede gravkapeller. Her hviler både den store danske byggekonge, Christian d. 4. og Nordens dronning Margrete d. 1. Selv vikingekongen Harald Blåtand siges at være begravet her.

Intet andet sted i verden er så mange intakte kongelige grave samlet, hvilket også har sat domkirken på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Efterårsferie og Dronning Margrete d. 1:

Fra mandag d. 18 – torsdag d. 21 mellem klokken 10 og 12 vil der være workshops for børn, som både er sjovt og lærerigt. Her vil børn såvel som voksne kunne få indsigt i, hvem Margrete d. 1 var, hendes tilhørsforhold til Domkirken og hendes levede liv. Her kan familier være sammen om at lave kroner og sværd i flotteste klippe-klister stil, og bruge en dejlig formiddag sammen. Workshoppen + entre er gratis for børn.

Læs mere om efterårsferien i Roskilde Domkirke

7. Oplev historien gennem vilde våbensamlinger

Egholm Museum kan I besøge en unik våbensamling, uniformer og hverdagseffekter fra 1600-tallet til og med 2. Verdenskrig.

I kan også på opdagelse i western-afdelingen med bla. en diligence og en udstoppet bisontyr samt antikke våben og tilbehør. I foråret 2021 åbnede en helt ny udstilling om 2. Verdenskrig, hvor I bl.a. kan se flaget fra Hitlers førerbunker i Berlin, to store kampvogne samt besøge en tysk bunker, der er indrettet med senge, skabe, service, telefoner og meget mere.

I efterårsferien d. 18. og 19. oktober kan I komme helt tæt på Egholms våbenmester når han arbejder. Se hvordan et deaktiveret våben fra 2. verdenskrig bliver skilt, vedligeholdt og samlet igen. Våbenmesteren er altid parat til en snak om nye eller gamle våben.

Museet er åben fra kl. 10.00 til 16.00 alle dage i uge 42.

Læs mere om Egholm Museum her

8. Se tilbage i tiden med Grevinde Danner på Jægerspris Slot

Jægerspris Slot blev opført i middelalderen, men er nok mest kendt som Frederik VII og Grevinde Danners sommer- og jagtslot samt for stiftelsen af børnhjemmet “Danners Børn”. Stiftelsen er stadig funktionsdygtig i dag og kongeparret var altså nogle af de første i Danmark til at gå ind i humanitært arbejde af så store dimensioner.

Besøg slottets fantastiske farverige sale, særudstillingen om Frederik VII´s rejse til Skotland, den flotte slotshave eller skoven med de tusindårige egetræer.

Efterårsferie på Jægerspris Slot: Klæd jer ud som rigtige “highlanders” i skotske dragter I uge 42 når der er sjove aktiviteter for børn på Jægerspris Slot. Alle kan lege med.

Læs mere om Jægerspris Slot her

9. Udforsk Ledreborg Slot

– et af Danmarks fineste eksempler på det 18. århundredes bygnings- og landskabsarkitektur

Slottet og slotsparken ligger smukt for enden af Danmarks længste Allé, Ledreborg Allé og med en flot, restaureret park i barokstil.
Slottet blev bygget i 1740-45 af Lensgreve Johan Ludvig Holstein-Ledreborg, og har været i Holstein-Ledreborg familiens eje i over 250 år. Den nuværende ejer, Silvia Munro, er ottende generation på Ledreborg.

Gå på opdagelse i den smukke slotspark eller book en rundvisning på slottet og besøg fangehullet.

Læs mere om Ledreborg Slot her

Fly High
Ledreborg Slot kan også opleves fra trætoppene – nemlig via Danmarks største svævebanepark Fly High, som bl.a. byder på en 400 meter lang svævebane. Husk at booke i forvejen.

Læs mere om Ledrebog Fly High her

10. Unikke oplevelser på den glemte herregård – Selsø Slot

Selsø Slot kan dateres helt tilbage til middelalderen, men blev i 1829 forladt til forfald, hvor den sidste beboer, Agathe von Qualen Plessen, døde. Alt inventaret blev solgt på auktion, nøglen blev drejet om, og Selsø Slot indledte en tornerosesøvn, som varede i næsten 150 år.

Slottet forfaldt så meget i de år, at godset til sidst udelukkende anvendte bygningerne til landbrugsmæssige formål: kornmagasin i Riddersalen, fasankyllinger i spisesalen, bistader i modtagelsesværelset, hønsehold på bagtrappen osv. Det pragtfulde slot blev forvandlet til én stor svinesti. I 1972, da journalist- og forfatterægteparret Grethe og Bernhard Linder forpagtede det gamle, forfaldne slot påbegyndte de en nænsom restaurering og i dag kan man besøge det enestående herregårdshus.

Læs mere om Selsø Slot

Efterårsferie på Selsø Slot: 

Kom og oplev en masse spændende oplevelser for hele familien, når der er Vildt langbordsfrokost, køre med Naturekspressen på fuglekigge-tur og høre i Foredraget om fuglelivet på fjorden. 

Selsø Slot har åbent alle dage fra 11-16 fra lørdag den 16. oktober – søndag den 24. oktober.

11. Lær om købmandslivet i 1920´erne og 1930´erne

Interiør Lützhøfts Købmandsgård

Besøg det levende museum Lützhøfts Købmandsgård i hjertet af Roskilde. Oplev en købmandsbutik, som den tog sig ud i 1920’erne og 1930’erne.

Her kan I gå på opdagelse i hundredevis af varer, der afspejler sortimentet i mellemkrigstiden, og handle på den måde man gjorde dengang. Få kandis og bolcher pakket i håndfoldede kræmmerhuse, og vejet af på lodvægten. Prøv smagen af Richs’ kaffeerstatning, eller få den malet den særlige købmandskaffe på den over 100 år gamle kaffemølle.

I efterårsferien er der Æblefest i den gamle købmandsgård:

Pres jeres egne æbler hjemme fra haven i æblepresseren (Husk jeres egne æbler!). I kan også lave Æble-tryk på dit helt eget forklæde, lave jeres eget fuglehus eller smage på gammeldags æbleskiver i autentiske rammer!

Læs mere om efterårsferien på Lützhøfts Købmandsgård her

Købmandsbutikken er åben d. 16-23. oktober kl. 10.00-16.00

12. Gå på opdagelse i Fjordlandets unikke historie

Besøg Frederikssund Museum, Færgegården med hele familien og kom tæt på livet i fjorden og fjordlandets spændende historie fra oldtid til nutid. Museet ligger naturskønt mellem skov og fjord og har en hyggelig have, hvor I kan nyde en kop kaffe eller is købt i museets butik.

Gys og gru på Færgegården i efterårsferien:

Ved du, hvordan man forhindrer en død i at gå igen? Hvordan man gør hekse så blide som kattekillinger? Eller beskytter sig mod de lumske trolde i skoven? NEJ?? Så må du hellere komme til Allehelgen på Færgegården, hvor vi fortæller om sagn og folketro i efterårsferien!

Læs mere og køb billetter til efterårsferien her

  • I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.
    Læs Fjordlandets Private Policy
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  Tilmelding til nyhedsbrev
Tilmeld dig Fjordlandets nyhedsbrev

I nyhedsbrevet deler vores rejseeksperter deres bedste tips og råd til events, tilbud og ture i Fjordlandet.

×